Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία ~ Χειροπέδες στους «νονούς» που έτρεμε η νύχτα


Υποδειγματικά έδρασε η Αστυνομία, λειτουργώντας αθόρυβα και μεθοδικά, στοιχειοθέτησε κατηγορίες, έκανε συλλήψεις και το κυριότερο, όλα αυτά αναίμακτα.

Ξηλώνει τέσσερις συμμορίες η επιχείρηση-σκούπα της ΕΛ.ΑΣ., που δρούσαν σε Αττική, Κορινθία, Χαλκίδα και Αγρίνιο. Στα 268 φτάνουν τα καταστήματα στα οποία πωλούσαν προστασία. Κατασχέθηκαν όπλα, γεμιστήρες, σφαίρες και ναρκωτικά:

Εκρήξεις σε νυχτερινά κέντρα, εμπρησμοί, εκβιάσεις καταστηματαρχών, απόπειρες ανθρωποκτονιών, καθώς και εμπορία ανθρώπων, ναρκωτικών και όπλων είναι μερικές από τις κατηγορίες που βαραίνουν τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν από το Τμήμα Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής.

Ενας υποστράτηγος της Αστυνομίας εν αποστρατεία, πέντε αστυνομικοί εν ενεργεία, μαζί με τρανταχτά ονόματα του οργανωμένου εγκλήματος, ορισμένοι από τους οποίους είναι έγκλειστοι στις φυλακές για την απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, βρίσκονται στη λίστα των 217 ατόμων που περιλαμβάνονται στην ογκωδέστατη δικογραφία. Μεταξύ αυτών είναι και γνωστή τραγουδίστρια που φέρεται ότι ζήτησε τη βοήθεια μπράβων για να πάρει πίσω μεγάλο χρηματικό ποσό που τις χρωστούσαν.

Από τους 217 κατηγορουμένους, οι 70 θεωρούνται βασικά μέλη των τεσσάρων εγκληματικών ομάδων που δρούσαν σε πολλές περιοχές της Αττικής, της Κορινθίας, της Χαλκίδας και του Αγρινίου. Μέχρι χθες είχαν συλληφθεί 22 άτομα, ενώ άλλοι κρατούνται ήδη στις φυλακές, απ' όπου έδιναν εντολές για τις κινήσεις των ένοπλων συμμοριών τους. Αλλα δύο άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ερευνών για απείθεια και παροχή ψευδών στοιχείων.

Εξιχνιάστηκαν, επίσης, όλες οι εκρήξεις βομβών που είχαν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Τα καταστήματα στα οποία πωλούσαν προστασία τα μέλη των συμμοριών ανέρχονται συνολικά σε 268.

Από τα περισσότερα εισέπρατταν μηνιαίως ποσά που κυμαίνονταν από 800 έως 3.000 ευρώ, με αποτέλεσμα οι μηνιαίες εισπράξεις των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων να υπολογίζονται σε περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ.

Υστερα από κατ' οίκον έρευνες, που έγιναν τα τελευταία 24ωρα σε περιοχές της Αττικής και επαρχιακών πόλεων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν επτά πιστόλια, εννέα γεμιστήρες, 450 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, το χρηματικό ποσόν των 80.000 ευρώ και μικροποσότητες ναρκωτικών.

Κατασχέθηκαν, επίσης, αλεξίσφαιρα γιλέκα, στιλέτα, ηλεκτρικοί εκκενωτές, συστήματα παρακολούθησης (κοριοί), βιβλιάρια καταθέσεων με μεγάλα χρηματικά ποσά, μεγάλος αριθμός επιταγών, συναλλαγματικών και αποδείξεων κερδών του ΟΠΑΠ, χαρτοφυλάκια με μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, έγγραφες σημειώσεις με εισπράξεις από καταστήματα και πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim.




























Οπως ανακοίνωσε χθες η αστυνομία, από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα προέκυψαν τα ακόλουθα:

Εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν την κάθε εγκληματική οργάνωση.

Διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική σχέση των μελών της κάθε εγκληματικής οργάνωσης.

Εξακριβώθηκε ο τρόπος δράσης της κάθε ομάδας, οι διασυνδέσεις τους και οι σχέσεις τους με άλλες εγκληματικές οργανώσεις. Εξακριβώθηκε, ακόμα, τι εννοούσαν με τις συνθηματικές λέξεις «μακαρονάδα» (δηλητήριο), «κουρτίνες» (βόμβες), «καφές» (προστασία) κ.λπ.

Εντοπίστηκαν τα 268 καταστήματα στα οποία πωλούσαν «προστασία» και οι «εισπράκτορες» των εγκληματικών οργανώσεων.

Καταγράφηκαν σε βίντεο και φωτογραφίες οι κινήσεις των μελών αυτών των οργανώσεων, κατά τη διάρκεια των εισπράξεων και των συναντήσεών τους με αρχηγικά μέλη.

Διαπιστώθηκε η εμπλοκή αστυνομικών και δημοσίων υπαλλήλων στις δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων, στις οποίες παρείχαν πληροφορίες για τις κινήσεις της αστυνομίας ή συνεργούσαν στην τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι μεταξύ δύο εγκληματικών οργανώσεων είχε ξεσπάσει πόλεμος για την επικράτηση της μίας σε βάρος της άλλης, με αποτέλεσμα να γίνονται προπαρασκευαστικές πράξεις δολοφονιών σε βάρος αρχηγικών μελών αντίπαλων ομάδων.

Τέλος, διαπιστώθηκε ότι οι «νονοί της νύχτας» είχαν κάνει επενδύσεις με αγορές οικοπέδων, καταστημάτων και σπιτιών και σε διάφορες εταιρείες και επιχειρήσεις.

Από το αρχηγείο της Αστυνομίας διαψεύστηκαν οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πως μέλη των εγκληματικών οργανώσεων που εξαρθρώθηκαν βρίσκονται πίσω από την επίθεση στον πρώην διαιτητή Κ. Βασάρα.


Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΓΚΛΕΙΣΤΩΝ

Φόβος και τρόμος στα δυτικά προάστια

Στη δύναμή της περιλαμβάνει 20 μέλη, εκ των οποίων τα τρία, τα αρχηγικά, είναι έγκλειστοι σε διάφορες φυλακές της χώρας, απ' όπου έδιναν τις εντολές, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Η ομάδα παρείχε «προστασία» σε 48 καταστήματα σε Αθήνα, Κορυδαλλό, Περιστέρι, Χαϊδάρι, Ασπρόπυργο, Πετρούπολη, Λουτράκι, Κόρινθο και Αγρίνιο, ενώ προκάλεσε πέντε εκρήξεις σε κέντρα διασκέδασης και καφετέριες (Terra Petra, Focus, Polis Studio, Fever και Θέα).

Κατά την Αστυνομία, η εγκληματική οργάνωση ενεργούσε προπαρασκευαστικές πράξεις για τη δολοφονία ανταγωνιστών της και μάλιστα είχε αναθέσει σε εκτελεστή, έναντι του ποσού των 50.000 ευρώ, τη δολοφονία δύο αρχηγικών μελών αντίπαλης συμμορίας.

Φέρεται, επίσης, ότι διακινούσε όπλα και εκρηκτικές ύλες από την Κρήτη, έκανε εισπράξεις οφειλών και διακινούσε ναρκωτικά και γυναίκες με σκοπό την πορνεία.

Μέλη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης θεωρούνται δύο άτομα που είχαν συλληφθεί στη Νίκαια, στις 13 Δεκεμβρίου, γιατί είχαν στο αυτοκίνητό τους έναν εκρηκτικό μηχανισμό.

Στην ομάδα αυτή αποδίδεται και η επίθεση σε ιδιοκτήτη έκθεσης αυτοκινήτων στην Πετρούπολη.


Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ

Εκβιαστές με... στρατιωτικό οπλισμό

Αυτή η ομάδα αποτελούνταν από 29 άτομα, από τα οποία τρία συγκροτούσαν την αρχηγική ομάδα. Παρείχαν προστασία σε 130 καταστήματα και επιχειρήσεις, από νυχτερινά κέντρα και στριπτιζάδικα μέχρι χαρτοπαιχτικές λέσχες, Ιντερνετ καφέ, καφετέριες και κρεπερί.

Οι περιοχές όπου δρούσαν ήταν το Λαύριο, τα Μεσόγεια, η Γλυφάδα, η Παραλιακή, ο Πειραιάς, ο Κορυδαλλός, το Περιστέρι, η Νίκαια, το κέντρο των Αθηνών, τα βόρεια προάστια, η Αρτέμιδα και άλλες. Τα ποσά που εισέπρατταν από κάθε κατάστημα κυμαίνονταν από 1.000 έως 3.000 ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με την αστυνομία, είχαν προμηθευτεί εξειδικευμένο στρατιωτικό οπλισμό (όπλο ελεύθερου σκοπευτή svd), προκειμένου να εξοντώσουν τρία αρχηγικά μέλη αντίπαλης συμμορίας.

Εισέπρατταν, επίσης, με εκβιαστικές ενέργειες εισπράξεις οφειλών από επιχειρηματίες, κατόπιν εντολών από τους δανειστές, ενώ έκαναν και εμπόριο ναρκωτικών.

Σε συνεργασία με τραπεζικούς υπαλλήλους επιχείρησαν να διαπράξουν απάτη σε βάρος της Τράπεζας της Ελλάδος, ανταλλάσσοντας πλαστά χαρτονομίσματα ποσού 1.500.000 ευρώ με γνήσια.

Αρχηγικό μέλος της συγκεκριμένης ομάδας, που είχε συλληφθεί, φέρεται ότι οργάνωσε τη μεγάλη ληστεία στην Αλόννησο τον Οκτώβριο του 2010.


Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ «ΚΟΥΛΟΧΕΡΗΔΩΝ»

Πορτιέρηδες και παράνομος τζόγος

Η ομάδα αποτελούνταν από 11 μέλη, που παρείχαν προστασία σε 41 καταστήματα, (Ιντερνετ καφέ, κρεπερί, νυχτερινά κέντρα, ακόμα και σε λαϊκές αγορές), σε Περιστέρι, Μπουρνάζι, Γλυφάδα και άλλες περιοχές.

Οι εισπράξεις τους κυμαίνονταν από 500 έως 1.000 ευρώ τον μήνα.

Διακινούσαν, επίσης, ναρκωτικά μέσω των μελών της εγκληματικής οργάνωσης που «εργάζονταν» ως πορτιέρηδες στις εισόδους καταστημάτων στα οποία πωλούσαν προστασία.

Κατηγορούνται ακόμα ότι εξανάγκαζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων να τοποθετούν παράνομα τυχερά ηλεκτρονικά παιχνίδια, αποκομίζοντας ποσοστό κέρδους από την εκμετάλλευσή τους.

Οπως και οι άλλες εγκληματικές οργανώσεις, έτσι και αυτή έκανε εισπράξεις οφειλών από επιχειρηματίες κατόπιν εντολών από τους δανειστές τους, χρησιμοποιώντας εκβιαστικά μέσα.

Τέλος, τα μέλη της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης κατηγορούνται για πλαστογραφίες και απάτες σε βάρος τραπεζών, χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα.


Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Οι «εισπράκτορες» με τα πιστόλια

Η ομάδα αυτή, με τα εννέα μέλη της, παρείχε προστασία σε 14 καταστήματα (νυχτερινά κέντρα, καφετέριες, εστιατόρια, κυλικεία πανεπιστημίου, ακόμα και σουβλατζίδικα) στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου.

Τα ποσά που εισέπρατταν κυμαίνονταν από 500 έως 2.000 ευρώ τον μήνα, ενώ προέβαιναν και σε εμπόριο ναρκωτικών. Εκαναν, επίσης, εισπράξεις οφειλών με εκβιαστικές ενέργειες και πράξεις, ενώ προέβαιναν και σε τοκογλυφίες. Οταν οι οφειλέτες δεν τους κατέβαλαν τα ποσά, προκαλούσαν σε αυτούς σωματικές βλάβες και απειλούσαν τόσο τους ίδιους όσο και τις οικογένειές τους. Σύμφωνα με την Αστυνομία, μέλη της συγκεκριμένης συμμορίας είχαν πάρει μέρος σε ένοπλη συμπλοκή που είχε γίνει στο Αγρίνιο στις 24 Ιουνίου 2010 με μέλη αντίπαλης εγκληματικής οργάνωσης. Την ίδια μέρα στην πόλη του Αγρινίου είχε γίνει απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος μέλους της αντίπαλης συμμορίας.
pterzis@pegasus.gr


Πειραιάς

Οδηγήθηκαν στον ανακριτή 15 από τους συλληφθέντες

Βομβιστικές επιθέσεις, εκβιασμοί και «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» είναι οι βασικότερες υποθέσεις, στις οποίες κατηγορούνται ότι εμπλέκονται οι 15 από τους συλληφθέντες στην επιχείρηση-σκούπα για «νονούς της νύχτας», που οδηγήθηκαν, χθες, στα δικαστήρια του Πειραιά.

Οι 15 κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν με πουλμανάκι της Ασφάλειας Αττικής και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο ανακριτικό γραφείο, όπου έχει διαβιβαστεί η ογκωδέστατη δικογραφία για τη μεγάλη υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία, στην οποία μόνο το διαβιβαστικό έγγραφο της Ασφάλειας αναπτύσσεται σε πάνω από 200 σελίδες, περιγράφεται η «δραστηριότητα» ομάδων, οι οποίες διεκδικούσαν την κυριαρχία της «νύχτας» στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, με πολλά μεταξύ τους «ξεκαθαρίσματα». Ανάμεσα στις βομβιστικές επιθέσεις που απασχολούν είναι και κάποιες που είχαν γίνει εναντίον του Γεράσιμου Μαυράκη, κοντά στο σπίτι του, στον Πειραιά, ο οποίος δολοφονήθηκε, τελικά, τα ξημερώματα της 20ής Οκτωβρίου 2007, στον Ταύρο. Κατά πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα κληθούν να εξεταστούν ως ύποπτοι άλλα 30 άτομα.

Η Εισαγγελία Πειραιά έχει ασκήσει διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, έκρηξη, εκβίαση, παραβάσεις του νόμου περί εκρηκτικών, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες πράξεις».

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, για όσους διαπιστωθεί ότι ενέχονται σε αδικήματα, όπως ανθρωποκτονίες, που τελέστηκαν σε άλλες περιοχές και έχουν ασκηθεί διώξεις κατ' αγνώστων, θα παραπέμπονται στις κατά τόπο αρμόδιες εισαγγελίες. Οι 15 συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον ανακριτή και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή, αν και η διαδικασία προχώρησε μετ' εμποδίων, καθώς υπήρξαν τηλεφωνήματα σε εφημερίδες για τοποθέτηση βόμβας και το κτίριο εκκενώθηκε για ώρα.
ΣΤ. ΜΑΛΑΓΚΟΝΙΑΡΗΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου