Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Λύση για τους λαθρομετανάστες με πρωτοβουλία Παπανδρέου ~ ΠΑΠΑΝΔΡΕΛΛΗΝΕΣ ΠΛΕΟΝ


Καθοριστική ήταν η παρέμβαση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τη θετική έκβαση στο θέμα των ΛΑΘΡΟμεταναστών. Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τον Γιάννη Ραγκούση, τον Χρήστο Παπουτσή και την Άννα Νταλάρα να συσκεφθούν με τη Ρεγγίνα Βάρτζελη για να δοθεί ένα τέλος στο φλέγον ζήτημα.

Τα κορυφαία στελέχη κανόνισαν τα διαδικαστικά και έτσι κατόπιν έκδοσης σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, όσοι ΛΑΘΡΟμετανάστες μπορούν να αποδείξουν ότι δουλεύουν χρόνια στην Ελλάδα, θα μπορούν να...
 διαμένουν νόμιμα. Επίσης θα μειωθούν σε 8 από 12 τα χρόνια που απαιτούνται για νομιμοποίηση.

Στους ΛΑΘΡΟμετανάστες της Υπατίας και της Θεσσαλονίκης θα δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα για να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και βίζα για να επιστρέψουν πάλι στην Ελλάδα εφόσον το επιθυμούν.

Τέλος, για ανθρωπιστικούς λόγους, θα ισχύσει καθεστώς μη απέλασης.

Εντός της ημέρας αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη ΓΣΕΕ, πιθανότατα με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου με αλληλέγγυους των ΛΑΘΡΟμεταναστών και απεργούς πείνας. Αν και δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές όλες οι λεπτομέρειες, οι απεργοί της Υπατίας θα μεταφερθούν και θα νοσηλευτούν στον Ερυθρό Σταυρό για ιατρική περίθαλψη προκειμένου να επανέλθουν σε φυσιολογική κατάσταση.

(Η είδηση απο το  newsbomb του Κ.Χαρδαβέλλα)


Ενημέρωση: 18:22 Από το Βήμα

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνάντηση των υπουργών με τους αντιπροσώπους των μεταναστών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτήριο της ΓΣΕΕ.


Βγαίνοντας από την συνάντηση ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης δήλωσε: «Είχαμε σήμερα μια ακόμη ευκαιρία να συζητήσουμε με τους απεργούς και να ξεκαθαρίσουμε όλα όσα είχαμε βάλει στο τραπέζι κατά την συνάντησή μας την περασμένη Παρασκευή. Θέλουμε να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση, στα πλαίσια της κείμενης νομοθεσίας, εξάντλησε όλα τα περιθώρια για το τι μπορεί να πράξει η Πολιτεία για το πρόβλημα της μετανάστευσης. Από την αρχή είχαμε πει ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μαζικές ή και σε ατομικές νομιμοποιήσεις, ακόμη και για ανθρωπιστικούς λόγους. Η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Ελπίζουμε οι απεργοί να συμφωνήσουν σε αυτό, ότι δηλαδή η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί άλλους μετανάστες και να συμφωνήσουν με τις προτάσεις που καταθέσαμε».

Από την πλευρά της η κυρία Αννα Νταλάρα δήλωσε: «Οπως γνωρίζετε μέλημα των συναρμόδιων υπουργείων ήταν η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Αυτό που προτείναμε ήταν ουσιαστικά επεξεργασμένες οι προτάσεις μας, της περασμένης Παρασκευής. Δηλαδή αναστολή απομάκρυνσης με δυνατότητα ανανέωσης. Να μπορούν να ταξιδεύουν για ανθρωπιστικούς λόγους στις χώρες προέλευσής τους_ όχι με ταξιδιωτικά έγγραφα καθώς και μείωση των ετών παραμονής στην Ελλάδα από τα 12 χρόνια στα 8, προκειμένου να πάρουν την άδεια παραμονής. Επίσης θα συναντηθώ με ομολόγους μου στους οποίους θα θθεσω το ζήτημα της αναθεώρησης της συνθήκης Δουβλίνο 2».

Ο κ. Α. Λοβέρδος εξερχόμενος από τη ΓΣΣΕ δήλωσε «απ' ότι φαίνεται η περιπέτεια οδεύει στη λήξη της. Εμείς θέλουμε να τονίσουμε ότι ο κάθε άνθρωπος που έχει ανάγκη το ΕΣΥ πρέπει να έχει πρόσβαση. Γι αυτό και οι γιατροί και τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να δεχτούν όλους όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα προκειμένου να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία τους».

Οι μετανάστες μετά τη συνέλευσή τους δήλωσαν ότι συμφωνούν με τις προτάσεις της κυβέρνησης και επεσήμαναν «ο αγώνας μας δικαιώθηκε. Πρόκειται για νίκη των 300 απεργών και της εργατικής τάξης. Ευχαριστούμε όλους όσοι μας συμπαραστάθηκαν»


Ν.Δ για λαθρομετανάστες: Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους, η χώρα θερίζει θύελλες

Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Μιχελάκης, για το θέμα των λαθρομεταναστών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Με μια πρωτοφανή και απόλυτα ταπεινωτική για την Ελληνική Πολιτεία απόφαση, η κυβέρνηση Παπανδρέου υπέκυψε στον εκβιασμό των παράνομων μεταναστών του Μεγάρου Υπατία και των υποστηρικτών τους, και προχωρεί στην “δια της πλαγίας οδού”  νομιμοποίησή τους.

Το κλιμάκιο των υπουργών ενέδωσε ουσιαστικά στα όσα επί ημέρες απέρριπτε με κατηγορηματικό τρόπο και τελικά ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, που θα καταστήσει τη χώρα μαγνήτη λαθρομεταναστών, συνεχίζοντας στην ίδια κα ενισχυμένη γραμμή του απαράδεκτου Νόμου της για τη μετανάστευση.

Η κυβέρνηση έσπειρε ανέμους, η χώρα θερίζει θύελλες!».

Ο ΛΑΟΣ από την πλευρά του τόνισε ότι “η κυβέρνηση υπήρξε άτεγκτη και σκληρή με τους αγρότες, φορτηγατζήδες, γιατρούς, δικηγόρους, φαρμακοποιούς, συνταξιούχους, μισθωτούς, με το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Προσκύνησε τους μετανάστες και τους “αλληλέγγυους” του ΣΥΡΙΖΑ. Δοξάστε την!”


Ο ΣΥΡΙΖΑ απο την πλευρά του υπογράμμισε ότι η “θετική έκβαση της απεργίας πείνας των μεταναστών, η επιτυχία ενός αγώνα που διακινδύνευε το υπέρτατο αγαθό της ζωής, έφερε στην ελληνική κοινωνία ικανοποίηση και αισιοδοξία. Χρειάστηκαν 44 μέρες απεργίας πείνας για να αποφασίσει η κυβέρνηση, κυριολεκτικά στο παρά πέντε, να δώσει λύση στο πρόβλημα των απεργών”.

Σχολιάζοντας εκ μέρους της εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, τον τερματισμό της απεργίας πείνας των μεταναστών, οι εκπρόσωποι Τύπου, Ελεάννα Ιωαννίδου και Γιάννης Παρασκευόπουλος, αναρρωτιούνται για ποιο λόγο έπρεπε να φθάσουν τα πράγματα μέχρι εδώ, συσσωρεύοντας επί χρόνια καταστάσεις που δεν συμβιβάζονται με τα συμφέροντα, ούτε των Ελλήνων, ούτε των μεταναστών. Χρειάζεται τώρα να σχεδιαστεί -χωρίς πια πίεση χρόνου, αλλά και χωρίς αναβολές- μια βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική, βασισμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, που να συμφιλιώνει τα συμφέροντα και τις αγωνίες όλων των πλευρών”.



ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου