Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Μεγάλο συλλαλητήριο στην κατεχόμενη Λευκωσία ~ Αντιδράσεις Αθήνας & Άγκυρας

Το ποτήρι της αγανάκτησης των Τουρκοκυπρίων εναντίον της πολιτικής της Άγκυρας ξεχείλισε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα. Αυτό έδειξε η μαζική συμμετοχή , ο παλμός και τα συνθήματα στο σημερινό συλλαλητήριο στην πλατεία Ινονού, στην "καρδιά" του κατεχόμενου τμήματος της Λευκωσίας.
Η κεντρική πλατεία Ινονού εκτιμάται ότι γέμισε με τουλάχιστον 50 χιλιάδες ανθρώπους, περισσότερους και από το συλλαλητήριο τις 28ης Ιανουαρίου.
Πολλά από τα συνθήματα στρέφονταν ευθέως κατά του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο το 2003 οι Τουρκοκύπριοι θεωρούσαν ότι ήταν η ελπίδα τους για λύση του κυπριακού και για ένα καλύτερο μέλλον.

"Εμείς είμαστε...
 Τουρκοκύπριοι, εσείς ποιός είστε κύριε", "Υπήρχαμε, υπάρχουμε και θα υπάρχουμε", "Πάρτε τα χέρια σας από πάνω μας", "Αυτή η χώρα είναι δική μας", "Εξω οι ξένοι, η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους" , "πάρτε το πακέτο σας και ξεκουμπιστείτε" "ΟΧΙ στη διακυβέρνηση κατόπιν εντολών", "ΑΚΡ, πάρε το χέρι σου απ΄ το γιακά μας", ήταν μερικά από τα συνθήματα των Τουρκοκυπρίων.

Τα συνθήματα του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος , που είναι το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, ήταν: "Φτάνει πια!" ,"θέλουμε να αυτοδιοικούμαστε!", "Υπήρχαμε, υπάρχουμε και θα υπάρχουμε!", "οι λαοί της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι αδέλφια!".

Το Δημοκρατικό Κόμμα συμμετείχε με τα συνθήματα : "Μόνος μας στόχος, να είμαστε αφεντικά του οίκου μας", "η κυριαρχία ανήκει χωρίς όρους και προϋποθέσεις στο έθνος". Συνθήματα από το Κόμμα Κοινωνικής Δικαιοσύνης: "Θα γίνουμε αφέντες του σπιτιού μας!", "Ξεσηκωνόμαστε και ζητούμε τα δικαιώματά μας!".

Στο χώρο του συλλαλητηρίου εμφανίστηκαν και κάποιες σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας . Σε μια από αυτές έγραφε: "Αυτή είναι η σημαία μας". Υπήρχαν επίσης πολλές σημαίες της Τουρκίας και μερικές της ούτω καλούμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου(ΤΔΒΚ)".

Η Συνδικαλιστική Πλατφόρμα, η οποία οργάνωσε και το σημερινό συλλαλητήριο, υποστήριξε ότι ήταν μεγαλύτερο από το προηγούμενο και ότι ο κόσμος που πήρε μέρος, ξεπέρασε τις 40 χιλιάδες. Αίσθηση προκάλεσε ένα σύνθημα της πλατφόρμας των συνδικαλιστών, το οποίο έλεγε: "Το 1974 κινδυνέψαμε να σκοτωθούμε μια φορά, σήμερα όμως πεθαίνουμε κάθε μέρα", ενώ ένα άλλο έγραφε: "Ούτε όμηροι της Τουρκίας, ούτε παράρτημα των Ελληνοκυπρίων".

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίμπρις Πόστασι" αναφέρει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της "αστυνομίας", η συμμετοχή ήταν 54.000 άτομα και προσθέτει ότι σύμφωνα με πληροφορίες το παρακολούθησαν και "αρμόδιοι" της βρετανικής και αμερικανικής πρεσβείας. Ωστόσο, χωρίς να υποτιμάται η μαζική συμμετοχή, η εκτίμηση αυτή, σύμφωνα με άλλους παρατηρητές κρίνεται ως "υπερβολική".

Ο επικεφαλής των συντεχνιών Mehmet Ozkardas, στην ομιλία του μεταξύ άλλων επέκρινε το "κυβερνών" κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) ότι εξαπάτησε τον τουρκοκυπριακό "λαό" και ότι, υπακούοντας στις οδηγίες του ΑΚΡ, τον έφθασε στο μη περαιτέρω, και κάλεσε την "κυβέρνηση" να παραιτηθεί.

Η τουρκική Hurriyet αναφέρει ότι ετοιμάστηκαν πάνω από 5.000 πανό με αιτήματα την αυτοδιοίκηση της "ΤΔΒΚ", τη διαφύλαξη της ταυτότητάς και της ύπαρξής των τουρκοκυπρίων της στο νησί, την καταγραφή του ανεξέλεγκτου πληθυσμού (έποικοι) και την απόσυρση του επιβληθέντος οικονομικού πακέτου.

Παρόντες στην κεντρική εξέδρα του συλλαλητηρίου, που είχε στηθεί απέναντι από την μεσαιωνική πύλη της Κερύνειας ήταν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, Φερντί Σογιέρ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς του Δημοκρατικού κόμματος, Μεχμέτ Τσακιτζή του κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας, Ιζέτ Ιτζιάν του κόμματος Ενωμένη Κύπρος και Μουράτ Κανατλί του κόμματος Νέα Κύπρος. Παρούσα με τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, ανάμεσα στο πλήθος, ήταν και η σύζυγος του πρώην ηγέτη των Τ/κ, Ραούφ Ντενκτάς και μητέρα του Σερντάρ, Αϊντίν.

Πολλοί τουρκοκύπριοι προσήλθαν στο συλλαλητήριο με νταούλια , ζουρνάδες και άλλα μουσικά όργανα.

Μέλη της συντεχνίας των ΄΄δημοσίων υπαλλήλων΄΄ κρατούσαν σημαίες της "ΤΔΒΚ" και της Τουρκίας, αλλά και πανό που έγραφε ΄΄Ο αγώνας είναι για ψωμί, κυριαρχία και δημοκρατία΄΄. Η συντεχνία των δασκάλων είχε και πάλι ως ένα από τα κεντρικά συνθήματα ΄΄Αγκυρα, δεν θέλουμε ούτε τα λεφτά σου, ούτε το πακέτο σου, ούτε τους υπαλλήλους σου΄΄. Μέλη των δασκάλων και των καθηγητών κρατούσαν μαύρα μπαλόνια και φορούσαν άσπρες μάσκες.

Το συλλαλητήριο έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα και την απελευθέρωση στον αέρα πράσινων και μαύρων μπαλονιών.

Ελληνοκυπριακές δηλώσεις για το συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων

Την εκτίμηση ότι "άρχισε να ανοίγεται μια νέα σελίδα στην ιστορία της Κύπρου, με τους Τουρκοκυπρίους να υπογραμμίζουν την πολιτική τους οντότητα και να εκφράζουν το φόβο αφομοίωσής τους από την Τουρκία" , διατυπώνει ο τουρκολόγος και ειδικός σύμβουλος του προέδρου Χριστόφια σε θέματα τουρκικής πολιτικής, Νίκος Μούδουρος.


Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κ. Μούδουρος σημείωσε, ωστόσο, ότι οι Τουρκοκύπριοι στέλνουν το μήνυμα και προς την ελληνοκυπριακή κοινότητα ότι "επιθυμούν να είναι πολιτικά ίσοι σε μια ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού".

Ο κύριος Μούδουρος, διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι το Κυπριακό επανήλθε για τα καλά πλέον, τόσο στην επικαιρότητα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όσο και της Τουρκίας με "μια πολύ ξεκάθαρη γραμμή που φαίνεται να διαπερνά όλους τους πολιτικούς χώρους στα κατεχόμενα". Δηλαδή , ότι το ψευδοκράτος δεν είναι βιώσιμο, ούτε και αντιπροσωπευτικό της βούλησης των Τουρκοκυπρίων.

Το χθεσινό συλλαλητήριο στην κατεχόμενη Λευκωσία κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Κύριε Ερντογάν τώρα μας ακούς;'' γράφει για ηχηρό μήνυμα των Τουρκοκυπρίων στην Άγκυρα, προσθέτοντας ότι ήταν το πιο μαζικό συλλαλητήριο και πως 50 χιλιάδες κόσμος με σφυρίχτρες και βουβουζέλες φώναζαν ''Άγκυρα, πάρε τα χέρια σου από πάνω μας''.

"Οι Τουρκοκύπριοι σε καμπή" είναι ο κύριος τίτλος του "Πολίτη". Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κυρίαρχο στοιχείο του συλλαλητηρίου το αίτημα της αυτοδιοίκησης και πως μεταξύ άλλων έστειλαν μηνύματα προς την Τουρκία, τους Ελληνοκύπριους αλλά και τους ξένους.

Ο "Φιλελεύθερος" τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του "Δεύτερο ηχηρό μήνυμα" και γράφει ότι ήταν μαζικό το συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων κατά της πολιτικής Ερντογάν, προσθέτοντας ότι μέλη του κινήματος "Γιασεμί" προσπάθησαν να πορευθούν προς το χώρο της εκδήλωσης με σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, η εφημερίδα δημοσιεύει εκτενή σημεία από την αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του εκδότη της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Αφρίκα" Σενέρ Λεβέντ.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο της "Λύση - Ειρήνη - Τώρα" γράφει ότι στο χθεσινό συλλαλητήριο ήταν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία για λύση τώρα και απόσυρση του νεοφιλελεύθερου πακέτου που επιβάλλει η Αγκυρα.

Η "Σημερινή" γράφει για "δεύτερο χαστούκι της Τουρκίας από τους Τουρκοκύπριους", οι οποίοι , σημειώνει, "αψήφησαν τις απειλές και τον ψυχολογικό πόλεμο και έδωσαν βροντερό "παρών" στο συλλαλητήριο".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της, υπό τον τίτλο ''Τουρκοκύπριοι όχι στην λιτότητα'' και γράφει ότι χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στα οικονομικά μέτρα που επιβάλλει η Άγκυρα, μιλώντας για 30 χιλιάδες κόσμο στην πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία.





Η αντίδραση της Άγκυρας


«Είναι φυσιολογικό να διατυπώνονται συγκεκριμένα αιτήματα σε νόμιμο πλαίσιο, αλλά αυτό δεν πρέπει να μετατρέπεται σε πλατφόρμα όπου επικρίνεται άδικα η Τουρκία και επιχειρείται η αποδυνάμωση των δεσμών αδελφότητας μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ».

Την απάντηση αυτή έδωσε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας σήμερα σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα πανό και τα συνθήματα που υπήρχαν στη νέα διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στα κατεχόμενα της Κύπρου.

Ο κ. Νταβούτογλου, μετά τη συνάντηση που είχε στην Κωνσταντινούπολη με τον δήμαρχο Καντίρ Τοπμπάς ανέφερε ότι «η ευαισθησία μας στο θέμα αυτό είχε διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό, αλλά και γενικότερα σε κάθε επίπεδο στην Τουρκία. Το γνωρίζουν και οι αδελφοί μας, της ΤΔΒΚ. Όπως είπα, μπορεί να διαπιστώνονται αιτήματα και απόψεις, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με τρόπο».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου