Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Συμφωνία για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης


Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ κατέληξαν σε συμφωνία για τον μόνιμο μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που θα τεθεί σε ισχύ μετά 2013, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker λίγες μόνο ημέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι θα διαθέτει...
 συνολική πραγματική δανειοδοτική ικανότητα ύψους 500 δισ. ευρώ και θα μπορεί να παρεμβαίνει στην πρωτογενή αγορά χρεωστικών τίτλων, στο πλαίσιο προγράμματος με αυστηρές προϋποθέσεις.

Ο μηχανισμός θα διαθέτει καταβεβλημένο κεφάλαιο 80 δισ. ευρώ και καταβλητέο κεφάλαιο 620 δισ. ευρώ διαμορφώνοντας τη συνολική κεφαλαιακή βάση στα 700 δισ. ευρώ. Η συμφωνία θα επικυρωθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαρτίου.

Ο ESM θα παρέχει δανεισμό σε χώρες υπό αυστηρές προϋποθέσεις και μόνο μετά από ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών ότι η βοήθεια είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ και της Ευρωζώνης.

Ο μόνιμος μηχανισμός θα περιλαμβάνει επίσης "κανόνες συλλογικής δράσης" (collective action clauses – CAC) προκειμένου να προβλέπεται διαδικασία αναδιάρθρωσης με πιστωτές από τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα και με τις πρακτικές του ΔΝΤ.

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν να ολοκληρώσουν όλες τις νομικές προπαρασκευαστικές εργασίες για τους κανόνες συλλογικής δράσης μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

"Έχουμε πλέον μια ολοκληρωμένη στρατηγική για να ενισχύσουμε τα θεμέλια της ζώνης του ευρώ και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στις αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζωνης", δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Olli Rehn.


Schaeuble: "Λογική και βιώσιμη" η συμφωνία

Η συμφωνία των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) αποτελεί μια "λογική και βιώσιμη λύση" στα προβλήματα χρέους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Wolfgang Schaeuble.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση ο Shaeuble σημείωσε ότι η συμφωνία κράτησε όλα τα βασικά σημεία από τις προηγούμενες συναντήσεις και την ανακοίνωση των αρχηγών κρατών της 11ης Μαρτίου.

Ο Schaeuble επισήμανε ότι η Γερμανία συμφώνησε να κάνει "ορισμένες παραχωρήσεις στο τέλος" καθώς δέχτηκε να αυξηθεί -έστω και οριακά- η συμμετοχή της στον μηχανισμό στο 27,1% από το 27,04% που είχε αρχικά εκτιμηθεί.


Lagarde: Ο μόνιμος μηχανισμός θα έχει αξιολόγηση "ΑΑΑ"

Την πεποίθηση της ότι ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα αποσπάσει την κορυφαία αξιολόγηση AAA εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Christine Lagarde μιλώντας μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

"Ο μηχανισμός (ESM) θα μας επιτρέψει να έχουμε ένα ταμείο ισχυρό, απλό που θα μπορεί να γίνει κατανοητό από τις αγορές", δήλωσε η Lagarde. "Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η αξιολόγηση θα είναι AAA", πρόσθεσε.

Διευκρίνισε ότι στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητα η συμμετοχή της Γαλλίας θα είναι λίγο πάνω από το 20% και της Γερμανίας στο 27,1%.

Η Lagarde επισήμανε παράλληλα ότι δεν λήφθηκε κάποια απόφαση για την διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για να έχει πλήρη δανειοδοτική ικανότητα ύψους 440 δισ. ευρώ.


Νωρίτερα το Capital.gr μετέδωσε τα εξής:

Eurogroup: €500 δισ. για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης

Σε συμφωνία ότι ο μόνιμος μηχανισμός για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (ESM) στην Ευρωζώνη θα περιλαμβάνει καταβεβλημένα κεφάλαια και καταβλητέα κεφάλαια και θα προσφέρει δάνεια με φθηνότερο επιτόκιο σε σχέση με τον προσωρινό μηχανισμό (EFSF)κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η δανειοδοτική ικανότητα του ESM θα φτάνει τα 500 δισ. ευρώ και ο μηχανισμός θα στηρίζεται από καταβεβλημένο κεφάλαιο 80 δισ. ευρώ και 620 δισ. ευρώ νέου καταβλητέου κεφαλαίου, χωρίς εγγυήσεις, αναφέρει το πρακτορείο επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Τα δάνεια που θα προσφέρει ο μόνιμος μηχανισμός θα τιμολογούνται στις +200 μονάδες βάσης για διάρκεια τριών ετών και επιπλέον 100 μονάδες βάσης για περίοδο άνω των τριών ετών.

Σημειώνεται ότι ο υφιστάμενος μηχανισμός για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα (EFSF) προσφέρει δάνεια με περιθώριο 300 μ.β. για περίοδο έως τριών ετών και 400 μ.β. για περίοδο που ξεπερνά τα τρία έτη συν προμήθεια 50 μ.β.

Αξιωματούχος της ζώνης του ευρώ διευκρίνισε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δεσμεύσουν ένα ποσό μεγαλύτερο από τα υπολοιπόμενο κεφάλαιο των 420 δισ. ευρώ (πέρα από το καταβεβλημένο κεφάλαιο των 80 δισ. ευρώ) προκειμένου ο μηχανισμός να διατηρήσει την κορυφαία πιστοληπτική αξιολόγηση του AAA, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η συμβολή των κρατών στο ταμείο θα γίνει με την εξής φόρμουλα: το 75% των συνεισφορών θα καθορίζεται από το μερίδιο της χώρας στο ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ και το 25% από το μερίδιο στον πληθυσμό της Ευρωζώνης.
Πηγή: Capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου