Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Μενού µε έντοµα! ~ Πλούσια σε πρωτεΐνες


Ρε Ολλανδοί έλεος ~ Μαριχουάνα Στοπ

Ο κ. Βαν Ντόνγκεν είναι επικεφαλής του τµήµατος κρεάτων σε αποθήκη τροφίµων στην Ολλανδία.
Τον τελευταίο καιρό, εκτός από φιλέτα, µπριζόλες, πουλερικά και άλλου είδους κρεατικά, στην αγορά προωθεί κάµπιες, ακρίδες και άλλα έντοµα, καθώς και έτοιµα προϊόντα όπως στικς και νάγκετς κοριού. Μια µικρή λεπτοµέρεια: όχι ως ζωοτροφή, αλλά ως πηγή πρωτεΐνης για τον άνθρωπο.

Κατά τη διάρκεια µιας βραδιάς που διοργανώθηκε στην Ολλανδία για την προώθηση των εντόµων στο τραπέζι, ο 41χρονος Βαν Ντόνγκεν έστησε δύο µπουφέδες: ο πρώτος περιείχε σοκολάτες µε αλεσµένες κάµπιες και ο δεύτερος...
 πολλά και διάφορα έντοµα για σνακ, τοποθετηµένα σε µικρές πλαστικές συσκευασίες, όπως σκουλήκια και γρύλους. Σε διπλανό µπουφέ, που έφερε την ονοµασία «Γευστικός Κήπος», υπήρχαν περισσότερα έντοµα απ’ όσα θα µπορούσε να βρει κανείς στον κήπο του. Ενώ κάποιοι καταναλωτές κοιτούσαν µε απορία και άλλοι µε αηδία, ο Βαν Ντόνγκεν ζέσταινε µερίδες ενός ασιατικού πιάτου µε λαχανικά, το οποίο αποφάσισε να αλλάξει ελαφρώς προσθέτοντας γρύλους. Η Σίλβια το τόλµησε. Σήκωσε τα φρύδια της και χαµογέλασε συγκαταβατικά. Η 21χρονη κόρη της δίστασε. «∆οκίµασα κάποτε ακρίδα και δεν µου άρεσε», δικαιολογήθηκε.


Οι προσπάθειες του Βαν Ντόνγκεν και της ολλανδικής εταιρείας Sligro όπου εργάζεται – αλυσίδα 25 αποθηκών σε όλη τη χώρα – σκοπεύουν να πείσουν τους Ολλανδούς ότι οι γρύλοι, οι κάµπιες, τα σκουλήκια είναι πιο υγιεινές πηγές πρωτεΐνης και λιγότερο επιζήµια για το περιβάλλον απ’ ό,τι οι µοσχαρίσιες και οι χοιρινές µπριζόλες.

Οι ολλανδοί εκτροφείς εντόµων, που έως σήµερα τροφοδοτούσαν τα προϊόντα τους στην αγορά µόνο για ζωοτροφή – για σαύρες, σαλαµάνδρες, βατράχια, πουλιά ή ψάρια – δράττονται της ευκαιρίας να δηµιουργήσουν µια νέα αγορά και την προώθηση της φαεινής ιδέας τους έχουν αναθέσει σε µια εµπορική εταιρεία. Η κυβέρνηση τους στηρίζει: πέρυσι διέθεσε περίπου ένα εκατ. ευρώ σε ερευνητικά προγράµµατα µε θέµα τα έντοµα ως φαγητό, τη σύνταξη νοµοθετικού πλαισίου για τα αγροκτήµατα που θα τα εκτρέφουν, τους περιορισµούς υγείας και ασφάλειας, και το λιανικό εµπόριο.

Στην πραγµατικότητα, ωστόσο, δεν πρόκειται για ολλανδική ευρεσιτεχνία. Πρώτοι που λανσάρισαν την ιδέα ήταν αµερικανοί εντοµολόγοι. Πριν από τουλάχιστον µία δεκαετία εξέτασαν το νοµοθετικό πλαίσιο και έγραψαν σειρά βιβλίων µαγειρικής µε τίτλους του τύπου «Ανατριχιαστική, έρπουσα µαγειρική».
 
 



Πλούσια σε πρωτεΐνες
 
Τα έντοµα αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια σηµαντική πηγή πρωτεϊνών σε αρκετά µέρη του κόσµου. Οι κάµπιες και οι ακρίδες συνοδεύουν πολλά πιάτα στην Αφρική, οι σφήκες θεωρούνται εξαιρετικός µεζές στην Ιαπωνία και οι γρύλοι ξεχωριστή λιχουδιά στην Ταϊλάνδη. Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ εξακολουθούν να προκαλούν ανατριχίλα, µε εξαίρεση τα – πολύ – µικρά παιδιά. Ο Βαν Ντόνγκεν ωστόσο είναι αισιόδοξος: «Θα χρειαστούν 4-5 χρόνια έως ότου τα συνηθίσει ο κόσµος. Ολα είναι µια ιδέα».

Πηγή

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

iouuuuu!!!!!!!! aidiaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!! den tha to etroga POTEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!

Δημοσίευση σχολίου