Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Στο δικαστήριο της Χάγης Ελλάδα - Βαρντάρσκα


Στην αίθουσα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης μετατοπίζεται από αύριο το επίκεντρο των εξελίξεων γύρω από το Σκοπιανό.

Δείτε ζωντανά τη μετάδοση της δίκης από εδώ.

Οι Ελληνες εκπρόσωποι, ο πρέσβης Γεώργιος Σαββαΐδης και η νομική σύμβουλος Α' του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Τελαλιάν, καλούνται να αντικρούσουν την προσφυγή που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΒ, κατηγορώντας τη χώρα μας ότι παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία του 1995, ασκώντας βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008.

Η ελληνική ομάδα, που συγκροτείται από νομικούς διεθνούς κύρους με τεράστια εμπειρία στο...
 χώρο του Διεθνούς Δικαστηρίου αλλά και από Ελληνες καθηγητές με διεθνή αναγνώριση, προσέρχεται προετοιμασμένη με ένα φάκελο 1.300 σελίδων (!), θεωρώντας ότι είναι σε θέση να αντικρούσει κάθε σκοπιανό επιχείρημα.

Στην «κατηγορία» περί άσκησης βέτο που διατύπωσε και δημόσια ο Νίκολα Γκρούεφσκι, η ελληνική κυβέρνηση έχει επικαλεστεί αντί άλλης απάντησης τα επίσημα κείμενα του ΝΑΤΟ, όπου ξεκαθαρίζεται πως η απόφαση του Βουκουρεστίου υπήρξε ομόφωνη.

Παράλληλα, η Αθήνα κατηγορεί τα Σκόπια ότι είναι εκείνα που παραβιάζουν την ενδιάμεση συμφωνία, καθώς έχουν ήδη μπει σε διεθνείς οργανισμούς με ελληνική συγκατάθεση, αλλά στη συνέχεια επιχειρούν να «διαγράψουν» το όνομα ΠΓΔΒ και χρησιμοποιούν αποκλειστικά το «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Στον αντίποδα, η σκοπιανή πλευρά προσέρχεται εκπροσωπούμενη από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, και από τον πρώην επίσημο διαπραγματευτή Νικόλα Δημητρόφ μαζί με ομάδα νομικών, ενώ επικαλείται ως επιχείρημα ορισμένες αναφορές περί «βέτο» από τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Το αίτημα που διατυπώνει είναι να μην εμποδίσει ποτέ στο μέλλον η Ελλάδα την ένταξη της ΠΓΔΒ σε διεθνείς οργανισμούς. Η απόφαση προβλέπεται να εκδοθεί τον Οκτώβριο του 2011.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου