Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Πλωτός "φράχτης" σε μετανάστες από τη Λιβύη

...Στην Ιταλία
Οι ιταλικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στα ιταλικά χωρικά ύδατα ενός μαροκινού οχηματαγωγού που μεταφέρει 1.850 ανθρώπους, κυρίως Μαροκινούς που διέφυγαν από τις μάχες στη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα λιμενικός αξιωματούχος...

"Το πλοίο βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών μας, στα διεθνή ύδατα", δήλωσε ο Αντόνιο Τζούμο, αξιωματούχος του λιμανιού της Αουγκούστα, στη Σικελία.

"Ζήτησαν να μπουν στο λιμάνι για να ανεφοδιαστούν με καύσιμα. Τους είπαμε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει απαγορεύσει την είσοδό τους", πρόσθεσε ο Τζούμο.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το μαροκινό οχηματαγωγό Mistral Express έφθασε από την Τρίπολι μεταφέροντας 1.715 Μαροκινούς, 39 Λίβυους και 82 άλλους ανθρώπους προερχόμενους από την Αλγερία, την Αίγυπτο, το Μαλί, τη Μαυριτανία, τη Συρία, το Σουδάν και την Τυνησία.

Το πλοίο, το οποίο απέπλευσε την Κυριακή από την Τρίπολη, φέρεται ότι έχει ναυλωθεί από την κυβέρνηση του Μαρόκου για τον επαναπατρισμό των μαροκινών υπηκόων που διαφεύγουν από τη Λιβύη.

Το υπουργείο δεν ήταν σε θέση να δώσει άμεσα πληροφορίες σχετικά με το οχηματαγωγό αυτό. Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, το υπουργείο εκτιμά ότι δεν έχει στη διάθεσή του επαρκή "επιβεβαιωμένα στοιχεία" για να δεχθεί την είσοδο του πλοίου στα ιταλικά χωρικά ύδατα.


Για κακομεταχείριση μεταναστών εγκαλείται η... Ελλάδα

Σε επικριτική δημόσια δήλωση κατά της Ελλάδας, για την συνεχιζόμενη έλλειψη δράσης των ελληνικών αρχών στους τομείς των συνθηκών κράτησης των παράνομων μεταναστών και της κατάστασης στον σωφρονιστικό τομέα πρόκειται να προβεί, σήμερα, η Επιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης μεταχείρισης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT).


Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η δημόσια δήλωση της Επιτροπής, γίνεται με βάση το άρθρο 10, παράγραφος 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την πρόληψη των βασανιστηρίων, κι' είναι η έκτη φορά, από το 1989, που η Επιτροπή αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία, εναντίον ενός κράτους-μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου