Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Επιδοτήσεις για νέες τεχνολογίες

Κουπόνια για την αγορά εξοπλισμού ή λογισμικού νέας τεχνολογίας αλλά και επιδοτήσεις για υπό σύσταση ή ενεργές εταιρείες κάθε κλάδου συνολικής αξίας 870 εκατ. ευρώ προγραμματίζει το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Τα 11 συνολικά προγράμματα θα διατεθούν στην αγορά εντός του 2011 και περιλαμβάνουν ένα σύνθετο πακέτο επιδοτήσεων, πιστώσεων με χαμηλό επιτόκιο που διασφαλίζεται με την συνδρομή κοινοτικών κονδυλίων αλλά και κουπόνια 2.000 ευρώ αγοράς συγκεκριμένου εξοπλισμού. Τα κονδύλια προέρχονται από...
 το ΕΣΠΑ και πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από το πρόγραμμα Ψηφιακή σύγκλιση, την πρωτοβουλία Jeremie, τον νέο επενδυτικό νόμο και άλλα προγράμματα του ΕΣΠΑ:

Α. Τέσσερις δράσεις επιδοτήσεων από το Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» συνολικής αξίας 340 εκατ ευρώ. Αφορούν εταιρείες του κλάδου πληροφορικής που χρηματοδοτούνται για την ανάπτυξη προϊόντων αλλά και κάθε κλάδου για την αγορά εξοπλισμού και υπηρεσιών.

* Ενίσχυση της Ζήτησης (ICT for Market). Θα έχει προϋπολογισμό 180 εκατ ευρώ και θα απευθύνεται σε εταιρείες κάθε κλάδου επιδοτώντας την ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών. Η προκήρυξη προσδιορίζεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο. Αφορά όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους για την ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών στη διαδικασία παραγωγής. Ως παράδειγμα αναφέρονται εφαρμογές στην βιομηχανία, στην Γεωργία, στον ψηφιακό πολιτισμό, σε δράσεις κοινωνικής ένταξης (e-inclusion) εξοικονόμησης ενέργειας κλπ. Επιδοτούνται σχέδια από 100.000 ευρώ μέχρι 5 εκατ. ευρώ.

* Ενίσχυση της Προσφοράς (ICT for Growth). Θα έχει προϋπολογισμό 120 εκατ ευρώ για ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών και προϊόντων από εταιρείες του κλάδου. Χρηματοδοτεί την ανάπτυξη προϊόντων, αλλά και τις θέσεις εργασίας Η προκήρυξη προσδιορίζεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

Αφορά όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, ανεξαρτήτως μεγέθους. Χρηματοδοτεί κυρίως επενδύσεις 100.000 ευρώ έως 5 εκατ ευρώ για την μισθοδοσίας προσωπικού, για έρευνα και ανάπτυξη, για τόνωση εξαγωγικού προσανατολισμού.

* To πρόγραμμα Ενίσχυση Χρήσης Κινητών Υπηρεσιών θα χρηματοδοτήσει με 15 εκατ ευρώ την αγορά κινητών υπηρεσιών (Mobile Apps) από επιχειρήσεις με διανομή κουπονιού ενδεικτικής αξίας 2.000 ευρώ.

* Η Ενίσχυση Χρήσης Επιχειρησιακών Εφαρμογών θα επιδοτήσει με 25 εκατ ευρώ την αγορά ηλεκτρονικών Υπηρεσιών συμβατών με φορολογικές απαιτήσεις με κουπόνι που θα διατίθεται στις εταιρείες αξίας 2.000 ευρώ.

Β. Ταμείο JEREMIE. Εχει προγραμματιστεί η διάθεση 300 εκατ ευρώ για δράσεις για τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών μέσω 4 εργαλείων χρηματοδότησης. Το ΕΣΠΑ συνεισφέρει με 150 εκατ. ευρώ και οι τράπεζες με ανάλογο ποσό. Φέτος διατίθενται τέσσερα διαφορετικά προϊόντα : seed capital για startups, κεφάλαια συνεπένδυσης, ICT Venture Capital fund και μικροδάνεια. Πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Γ. Επενδυτικός νόμος. Προβλέπονται κάθε χρόνο 100 εκατ ευρώ για επιδοτήσεις με το καθεστώς νεανικής επιχειρηματικότητας. Δίδονται επιδοτήσεις για μια 5ετία και δικαίωμα κάλυψης και λειτουργικών δαπανών.

Δ. Πρόγραμμα «Νέα Καινοτομική ΕπιχειρηματικότητỨ. Προκηρύσσεται από το ΕΣΠΑ και έχει αξία 30 εκατ ευρώ. Προσφέρει ποσοστό ενίσχυσης έως 50% των επιλέξιμων δαπανών της επένδυσης και θα αποτελέσει τον προάγγελο ανάλογων δράσεων που θα στηρίζουν νέες επενδύσεις στην καινοτομία. Χρηματοδοτεί από μηχανολογικό εξοπλισμό και κατοχύρωση πατέντας, μέχρι διαμόρφωση χώρων, ανάπτυξη προσωπικού, δαπάνες λειτουργικές, επικοινωνίας κλπ. Χρηματοδοτεί και μη τεχνολογική και την οικολογική καινοτομία, και δίνει έμφαση στις υπό ίδρυση και στις νέες επιχειρήσεις.

Ε. Επίσης ανακοινώθηκε η παράταση για 10 ημέρες στην ηλεκτρονική υποβολή επενδυτικών σχεδίων για τη δράση “digi-retail” αξίας 100 εκατ ευρώ (χρηματοδότησης της αγοράς εξοπλισμού και υπηρεσιών νέας τεχνολογίας από εμπορικές εταιρείες κάθε είδους και μεγέθους). Το δικαίωμα ηλεκτρονικής υποβολής επενδυτικών σχεδίων λήγει την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011, στις 14:00.
Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου