Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

H Luis Vuitton, η Θεσσαλονίκη και το κρασί


Τι συνδέει το Παρίσι με τη Θεσσαλονίκη; Η Luis Vuitton! Εκτός από τις πανάκριβες τσάντες που διαθέτει, ο γνωστός οίκος εκδίδει έναν ετήσιο ταξιδιωτικό οδηγό, ο οποίος περιλαμβάνει τις 30 πόλεις που πρέπει να δει ένας μπον βιβέρ που σέβεται τον εαυτό του.

Εκτός από πόλεις που έχουν ταυτιστεί με την πολυτέλεια και το ευ ζην, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Νίκαια, το Μιλάνο και το Βερολίνο, ο κατάλογος περιλαμβάνει και μερικές «απρόσμενες πόλεις», όπως τις ονομάζει, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η Οξφόρδη, η Πάλμα, το Πόρτο Σέρβο στη Σαρδηνία, το Γκσταντ στη Γερμανία, η Πάλμα στη Μαγιόρκα της Ισπανίας και… η Θεσσαλονίκη!  
Στον τόμο
 έκδοσης «Louis Vuitton City Guide - European Cities 2011» προβάλλεται ως ατού της Θεσσαλονίκης το κρασί και η γαστρονομία, ενώ υπάρχει εκτενής αναφορά στους "Δρόμους του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας" από τον συγγραφέα και ειδικό του ελληνικού αμπελώνα Νίκο Μάνεση.


Διεθνής πόλη του οίνου

Η ταύτιση της πόλης με το κρασί, τη γαστρονομία και την ευζωία είναι ένας από τους στόχους τόσο του δήμου Θεσσαλονίκης όσο και της Ένωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος (ΕΝΟΑΒΕ), που διοργανώνει για 11η φορά τον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης. «Είναι η πρώτη φορά που ο δήμος Θεσσαλονίκης στηρίζει ενεργά τον διαγωνισμό, τον μοναδικό διεθνούς επιπέδου που πραγματοποιείται στη χώρα μας», παρατήρησε ο πρόεδρος της ΕΝΟΑΒΕ Γιάννης Βογιατζής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Εδώ χτυπά η καρδιά του αμπελοοινικού κλάδου, και ο δήμος θα στηρίξει κάθε προσπάθεια ανάδειξης της Θεσσαλονίκης ως πόλης της αμπέλου και του οίνου», σημείωσε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, γνωστοποιώντας ότι θα επιδιώξει τη διοργάνωση διεθνούς φεστιβάλ γαστρονομίας ώστε να δημιουργηθεί ένα πλέγμα εκδηλώσεων γύρω από τα πολιτιστικά αγαθά του οίνου και της μεσογειακής διατροφής. Σημειωτέον ότι από το 1987 η Θεσσαλονίκη είναι χαρακτηρισμένη ως διεθνής πόλη αμπέλου και οίνου από τον Διεθνή Οργανισμό Οίνου.

Από το 2011 η πόλη θα επιχειρήσει να ταυτίσει το όνομά της με το κρασί και τη γαστρονομία ώστε να αναπτύξει τον οινοτουρισμό. Μία καλή αφορμή προς αυτή την κατεύθυνση είναι ο 11ος Διεθνής Διαγωνισμό Οίνου, αλλά και Εθνικός Διαγωνισμός Οινοχόων, ο οποίος μάλιστα πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Οι διοργανώσεις τελούν υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και εντάσσονται στο πλαίσιο των διεθνών εκθέσεων τροφίμων και οίνου DETROP και OENOS, που πραγματοποιούνται στις 11-14 Μαρτίου στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ.













Αύξηση 7% στις εξαγωγές ελληνικών κρασιών

Την ώρα που η ελληνική οικονομία βυθίζεται στην ύφεση, ο κλάδος του οίνου παρουσιάζει θετικές τάσεις, αφού το 2010 η εξαγωγική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 7%. «Ο τριετής στρατηγικός σχεδιασμός που εφάρμοσε από πέρυσι η διεπαγγελματική οργάνωση στους τομείς του μάρκετιγκ και του branding οίνου αρχίζει να αποδίδει καρπούς», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΟΑΒΕ Γ. Βογιατζής, δηλώνοντας αισιόδοξος για τα επόμενα δύο χρόνια. Στόχος τού κλάδου είναι η δημιουργία μιας εικόνας αξίας για το ελληνικό κρασί και η αύξηση της μέσης τιμής πώλησης των ελληνικών εμφιαλωμένων κρασιών.


Διεθνείς οινικοί διαγωνισμοί

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης είναι ο μοναδικός διεθνής διαγωνισμός οίνου στη χώρα μας. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη με κριτές ως επί το πλείστον από το εξωτερικό. Οι γευστικές δοκιμές των 700 δειγμάτων (το 86% των οποίων θα είναι ελληνικά) θα πραγματοποιηθούν στις 8-10 Μαρτίου, ενώ τα βραβεία θα απονεμηθούν το Σάββατο 12 Μαρτίου.

Ο 10ος Εθνικός Διαγωνισμός Οινοχόων για την ανάδειξη του καλύτερου έλληνα οινοχόου θα διεξαχθεί την Παρασκευή 11 Μαρτίου, οπότε 16 οινοχόοι θα δοκιμάσουν τις γνώσεις τους προκειμένου να περάσουν στην τριάδα του τελικού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Μαρτίου, παρουσία κοινού. Ο καλύτερος έλληνας οινοχόος της χρονιάς θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Σομελιέ, το 2013, στην Ιαπωνία.




info

Το Σάββατο 12 Μαρτίου 2011, στις 15:30-20:00, στον προθάλαμο του συνεδριακού Κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης», θα πραγματοποιείται εκδήλωση γευστικής δοκιμής των βραβευμένων κρασιών του 11ου Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης, συνοδεία εδεσμάτων. Είσοδος: 5 ευρώ.
Της Σοφίας Χριστοφορίδου makthes.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου