Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Υπάρχουν νέοι… «Πρίνοι» ~ 10-15 δις σε έσοδα


Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτης "βλέπει" 3-4 νέους "Πρίνους" που μπορούν να προσφέρουν δημόσια έσοδα 10-15 δις δολ. - Τι "παίζει" για ΔΕΠΑ, ΑΠΕ, Βεύη, αγωγούς.

Τις… "ενεργειακές προσδοκίες" της Ελλάδας που μπορεί να αποφέρουν συνολικά έσοδα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στα δημόσια ταμεία για τα επόμενα χρόνια, όπως τουλάχιστον ο ίδιος εκτιμά, παρουσίασε προχθές ο
 υφυπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης μιλώντας σε ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση του ΙΕΝΕ για τις "Ενεργειακές και Επιχειρηματικές Εξελίξεις στην Ελλάδα και στη ΝΑ Ευρώπη". Ο υφυπουργός έκανε ειδική μνεία σε μια σειρά από projects που αφορούν στις ΑΠΕ, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τους λιγνίτες και γεωθερμία, με χαρακτηριστικότερη ίσως αναφορά αυτήν περί ύπαρξης…τουλάχιστον 3-4 "Πρίνων" που "βλέπει" να προκύπτουν τα επόμενα χρόνια ο υφυπουργός ΠΕΚΑ οι οποίοι, με μια πολύ συντηρητική τιμή, σημαίνουν τζίρο 35-50 δισ. δολάρια και δημόσια έσοδα 10-15 δις δολάρια.


Πετρέλαιο: Δημόσια έσοδα πάνω από 10-15 δις. δολάρια

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Μανιάτη, είναι απολύτως ρεαλιστική η εκτίμηση ότι τα επόμενα χρόνια μπορούν να εντοπισθούν στην πατρίδα μας τουλάχιστον άλλοι 3-4 "Πρίνοι". Αυτοί οι 3-4 "Πρίνοι" σημαίνουν σε βάθος 15-20 ετών, τουλάχιστον 350.000.000 με 500.000.000 βαρέλια πετρελαίου. Με μία πολύ συντηρητική τιμή, της τάξης των 100 δολ. το βαρέλι (αρκετοί μιλούν για 150 δολ. το βαρέλι), σημαίνουν έσοδα 35-50 δις δολάρια. Αφαιρώντας τις δαπάνες των επενδύσεων και γεωτρήσεων, καθώς και τα κέρδη των εταιριών εξόρυξης, είναι εύλογο να συζητούμε για δημόσια έσοδα πάνω από 10-15 δις. δολάρια. Αναμφισβήτητα, σοβαρή στήριξη στην συλλογική προσπάθεια ανόρθωσης της εθνικής οικονομίας. Όσον αφορά το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία του Φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει πρόταση για μείωση στο 20% της φορολογίας των επιχειρήσεων αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης Υ/Α που θα δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και αύξηση της ερευνητικής περιόδου των υπό αδειοδότηση οικοπέδων.


Προωθούνται μπίζνες σε ΑΠΕ

Σχετικά με τις ΑΠΕ, σύμφωνα με τον υφυπουργό μέσα στο 2010 τριπλασιάστηκε η εγκατεστημένη ισχύς σε φωτοβολταϊκά. Μέσα στο 2011 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία τουλάχιστον 200 MW φωτοβολταϊκών και 300 MW αιολικών πάρκων, ενώ θα κατασκευαστούν υποστηρικτικά δίκτυα προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ. Οι πρόσφατοι τέσσερις διαγωνισμοί Γεωθερμίας συγκέντρωσαν συνολικά προφορές πάνω από 350 εκατ. ευρώ. Τις επόμενες μέρες προκηρύσσεται, με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, το μεγάλο έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων, προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ. Επενδύσεις της τάξης των 4-5 δις ευρώ σε βάθος πενταετίας, για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, με τη διασφάλιση των χρημάτων που ούτως ή άλλως σπαταλώνται για καύσιμα, με την επιπλέον πρόβλεψη συγχρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, αλλά και με τη βέβαιη επιπλέον χρηματοδότηση που μπορεί να διασφαλιστεί από την Ε.Τ.ΕΠ. (Ε.Ι.Β.), συγκροτούν στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο επενδυτικό project της χώρας σήμερα.


Βεύη αξίας… 200 εκατ. ευρώ

Όπως σημείωσε ο κ. Μανιάτης, αναφορικά με την περίπτωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, που βρίσκεται ήδη σε ανοικτή διαγωνιστική διαδικασία αλλά και σε καθυστέρηση, ευελπιστεί τις επόμενες δύο εβδομάδες, η επιτροπή του διαγωνισμού να οριστικοποιήσει τον κατάλογο των πέντε προεπιλεγέντων, ώστε να παρουσιαστεί στη συνέχεια στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και κατόπιν να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τον τελικό ανάδοχο. Ήδη, η καθυστέρηση που εμφανίζεται από το 2004 μέχρι σήμερα, έχει δημιουργήσει τεράστια επενδυτικά προβλήματα στη λειτουργία και τις προοπτικές υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων νέων λιγνιτικών εργοστασίων. Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς του ΥΠΕΚΑ και με βάση τις προσφορές που έχουν υποβληθεί για την εκμίσθωση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, το δημόσιο αναμένεται να αποκομίσει ένα σύνολο μισθωμάτων της τάξης των 200 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 15 χρόνια


Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Μέσα στο 2011 θα προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και η προκήρυξη δημόσιων διαγωνισμών για τη δημιουργία και διαχείριση τριών νέων Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα-Εύβοια, με στόχο την περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου στον οικιακό και τριτογενή τομέα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, "το πλέγμα διανομής Φυσικού Αερίου που διαμορφώνεται επί ελληνικού εδάφους, συνεχίζει με την επένδυση για την υπόγεια αποθήκευση Φυσικού Αερίου στην Νότια Καβάλα, που προχωρά σε συνέχεια του πορίσματος της επιτροπής εμπειρογνώμων, που παρουσιάστηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, καθώς και σε συνέχεια της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για την πρόσληψη χρηματοοικονομικού και νομικού συμβούλου, που θα διασφαλίσει και θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη του ελληνικού δημοσίου στην επένδυση αυτή". Σημειώνεται ότι οι προσδοκίες της κυβέρνησης για την αξιοποίηση της ΔΕΠΑ ανέρχονταν σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, ποσό που μπορεί μέχρι και να διπλασιαστεί να έχουμε να κάνουμε με ιδιωτικοποίηση του πακέτου ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ.


Στρατηγικής σημασίας οι αγωγοί

Τέλος, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στις στρατηγικής σημασίας ενέργειες για την ενίσχυση του ρόλου της χώρας ως διαμετακομιστικού κέντρου. Όσον αφορά τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, σημαντική νέα εξέλιξη αποτελεί η θετική παρέμβαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για ανάληψη συντονιστικής δράσης σε ζητήματα διασυνοριακών περιβαλλοντικών εκτιμήσεων. Πρόκειται για σημαντική δράση που βγάζει τον αγωγό από τα όρια της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας- Βουλγαρίας- Ρωσίας και τον θέτει στο πλαίσιο της ευρύτερης ευρω-ρωσικής δράσης για ενεργειακή ασφάλεια και προστασία περιβάλλοντος. Μεγάλης στρατηγικής σημασίας είναι και η κατασκευή του Ελληνο-ιταλικού αγωγού ITGI και του Ελληνοβουλγαρικού IGB, για την μεταφορά Αζέρικου αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη και η κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή την ψήφιση ειδικών ρυθμίσεων για την επιτάχυνση της κατασκευής τους. Πριν λίγες μέρες στο Αζερμπαϊτζάν, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπεγράφη συμφωνία κατανόησης ανάμεσα στη ΔΕΠΑ και την αζέρικη εταιρεία φυσικού αερίου SOCAR, που σηματοδοτεί το πρώτο καθοριστικό βήμα για το ουσιαστικό άνοιγμα του Νοτίου Διαδρόμου χωρίς τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας, στην απευθείας αγορά φυσικού αερίου της Κασπίας από τις σίγουρες και σταθερές αγορές της Ευρώπης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου