Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Από τον Οκτώβριο του 2010 η Ελλάδα εξετάζει την επιμήκυνση μέρους του παλαιού χρέους των 340 δις ευρώ κατά 7 ή 10 έτη




Από τον προηγούμενο Οκτώβριο του 2010 η Ελλάδα έχει εκπονήσει σχέδιο αναδιάρθρωσης του παλαιού χρέους αλλά ακόμη δεν έχει λάβει το πράσινο φως από την Τρόικα.

Το σχέδιο λοιπόν εκπονήθηκε…παρά τις διαψεύσεις το ελληνικό δημόσιο εξετάζει σοβαρά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσω μιας διαδικασίας χρονικής επιμήκυνσης των μεσοχρόνιων ομολόγων:


Το ελληνικό δημόσιο εδώ και 6-7 μήνες μελετά την επιμήκυνση του παλαιού χρέους με αρμόδιες αρχές στην ΕΕ και ομάδα ξένων επενδυτικών οίκων.

Ειδικές έρευνες φέρεται να έχουν υλοποιήσει για τον σκοπό αυτό τόσο ο ΟΔΔΗΧ όσο και στελέχη ευρύτερα του υπουργείου Οικονομικών.

Το σχέδιο είναι απλό και υλοποιήσιμο αρκεί να δοθεί το πράσινο πολιτικό φως από την Ευρώπη καθώς η Ελλάδα δεν επιθυμεί να έρθει σε ρήξη με τις χώρες που την έχουν στηρίξει μέσω των 110 δις ευρώ του νέου δανείου δηλαδή.

Με βάση αυτό τον σχεδιασμό η Ελλάδα σε συνεργασία κυρίως με αμερικανικούς επενδυτικούς οίκους που είναι ειδικευμένοι σε ανάλογα εγχειρήματα θα ζητήσουν από τους κατόχους ομολόγων κυρίως των μεσοχρόνιων και βραχυχρόνιων διαρκειών να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής πιθανότατα κατά 7 χρόνια.

Οι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι και κυρίως η Goldman Sachs, Morgan Stanley, J P Morgan και Bank of America Merrill Lynch έχουν καταθέσει προτάσεις στην Ελλάδα για το πώς θα μπορούσε να διαχειριστεί το μεγάλο χρέος.

Ταυτόχρονα όταν πριν λίγο καιρό βρέθηκαν στις ΗΠΑ αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών είχαν επαφές με εκπροσώπους αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών θέτοντας το θέμα της αναδιάρθρωσης όχι όμως με haircut αλλά με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κοινώς επέκτασης της διάρκειας των ομολόγων.

Οι εναλλακτικές λύσεις που έχουν εξετασθεί είναι κατά βάση 3 τουλάχιστον με βάση το ρεπορτάζ το οποίο στηρίχθηκε σε πηγή στο υπουργείο Οικονομικών.

1) Το ελληνικό δημόσιο θα ζητήσει από τους μεγάλους κατόχους ομολόγων δηλαδή την ΕΚΤ κυρίως και τις ελληνικές τράπεζες αλλά και ορισμένες ευρωπαϊκές αντί να υπάρχουν πίσω το κεφάλαιο τους στην λήξη να ανανεωθεί η διάρκεια του ομολόγου για 7 ή 10 χρόνια.

Π.χ. ομόλογο που λήγει το 2012 να λήξει το 2019 ή 2022.

Οι όροι των ομολόγων δεν θα αλλάξουν αλλά το μόνο που θα συμβεί είναι επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

2) Η Ελλάδα στηριζόμενη στην Ευρώπη και στους μηχανισμούς που έχουν δημιουργηθεί ζητάει από τις διεθνείς αγορές όλα τα ομόλογα λήξης από 2 έως 5 - 7 χρόνια να ενταχθούν σε καθεστώς επιμήκυνσης με τροποποιημένους δηλαδή καλύτερους όρους.

Δηλαδή να υπάρξει αλλαγή στα κουπόνια και στις αποδόσεις.

3) Η 3η λύση που εξετάζεται είναι να επαναγοραστεί μέρος του χρέους όχι όμως μόνο μέσω των κεφαλαίων που θα αντληθούν από τις αποκρατικοποιήσεις αλλά κυρίως μέσω ενός πολλαπλού σχήματος.

Το πλέον σημαντικό στοιχείο σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή είναι ότι οι αποφάσεις και η στρατηγική της κυβέρνησης φαίνεται ότι παίρνουν αυτό τον προσανατολισμό.

Δηλαδή να επιμηκυνθεί μέρος καθώς το σύνολο είναι σχεδόν αδύνατο του παλαιού χρέους των 340 δις ευρώ περίπου.

Η συνδρομή των αμερικανικών επενδυτικών οίκων θα είναι προφανώς καθοριστική.

Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή η ιδιότυπη αναδιάρθρωση χρέους έχει πλεονεκτήματα.

Δεν ταυτοποιείται με στάση πληρωμών άρα δεν πληρώνονται τα CDS, οι ομολογιούχοι δεν χάνουν επί της ουσίας και ταυτόχρονα δίδεται μια πολύ μεγάλη ανάσα στην κυβέρνηση να προχωρήσει τους σχεδιασμούς της.

Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι η Standard and Poor’s υποβάθμισε την Ελλάδα μεταξύ των άλλων γιατί ανησυχεί ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης του χρέους.

Η επιμήκυνση δεν είναι χρεοκοπία με την αυστηρή έννοια, αποτελεί λύση και το κυριότερο δίνει μια μεγάλη ευκαιρία στην χώρα να προχωρήσει τις μεγάλες τομές και αλλαγές…
Πέτρος Λεωτσάκος www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου