Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Επιμήκυνση του παλαιού χρέους των 340 δις ευρώ με επιτόκιο 3,5% και…


...αν δεν πετύχει, haircut 30% - 50% η λύση που θα προταθεί για την Ελλάδα.

Πυκνώνουν οι διαρροές από κύκλους στο Λονδίνο κυρίως αμερικανικών και ευρωπαϊκών επενδυτικών τραπεζών (που έχουν ισχυρή παρουσία στο Λονδίνο) ότι η λύση που θα προταθεί για την Ελλάδα θα είναι δύο βασικών σταδίων.

Το πρώτο στάδιο επιμήκυνση 10 έως 20 χρόνια με επιτόκιο 3,5% και το δεύτερο στάδιο αν δεν αποδώσει το πρώτο haircut 30% - 50%. Να σημειωθεί με σαφή τρόπο η λύση είναι η επιμήκυνση αλλά αν δεν αποδώσει...
 η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε haircut.

Μια άλλη παράμετρος πολύ σημαντική είναι ότι η ΕΚΤ παρά την κατάρρευση των αγορών ομολόγων έχει σταματήσει τις παρεμβάσεις εδώ και 3 εβδομάδες αυτό καταδεικνύει ότι προετοιμάζεται η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσω επιμήκυνσης.

Το πρώτο στάδιο θα εκδηλωθεί σύντομα δηλαδή σε ορίζοντα λίγων μηνών ίσως μέσα στο 2011 όπου η Ελλάδα θα ζητήσει εθελοντική αναδιάρθρωση χρέους μέσω επιμήκυνσης με ελάχιστον χρόνο τα 10 χρόνια και μέγιστο χρόνο τα 20 χρόνια με επιτόκιο 3,5% σταθερό οριζόντια για όλους.

Ορισμένοι φαίνεται να έχουν θέσει μια παράμετρο που λέει ότι αν κάποιοι επενδυτές δεν συναινέσουν στην επιμήκυνση να υποχρεωθούν σε haircut αλλά η παράμετρος αυτή θα θεωρηθεί εκβιασμός κάτι που θα εκλαμβανόταν ως εχθρική στάση.

Η Ελλάδα όμως δεν θέλει ούτε επιθυμεί να δημιουργήσει εχθρικό κλίμα με τις αγορές και η ΕΕ και το ΔΝΤ πιέζουν ώστε η χώρα να προσπαθήσει να δείξει έργο το οποίο θα εκτιμήσουν οι διεθνείς επενδυτές.

Η επιμήκυνση δηλαδή θα πραγματοποιηθεί όταν θα ξεκινήσουν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια βελτίωσης και για τον λόγο αυτό οι ξένοι θεωρούν ότι η αναδιάρθρωση μέσω επιμήκυνσης θα ξεκινήσει εντός του 2011.

Στην επιμήκυνση δεν θα περιληφθούν τα έντοκα καθώς και οι πολύ μακροχρόνιες εκδόσεις ομολόγων π.χ. 20 και 30 χρόνια.

Σημειώνεται ότι οι βασικοί δανειστές της Ελλάδα είναι οι ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν συνολικό χρέος 77 δις ευρώ.

Η ΕΚΤ με 47 με 48 δις ευρώ και οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνολικά 170 δις ευρώ.

Οι αμερικανικές τράπεζες κατέχουν χρέος 17 με 20 δις ευρώ.

Με βάση αυτό το σχέδιο η Ελλάδα προτείνει στους πιστωτές της να επιμηκυνθεί το χρέος κατά 10 έως 20 χρόνια με επιτόκιο 3,5%.

Αν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο η χώρα πέραν του χρόνου κερδίζει πολλά και ουσιαστικά.

Το διάστημα 2011 με 2015 λήγουν πάνω από 110 δις ευρώ σε ομόλογα άρα από την στιγμή που δεν θα υπάρχουν λήξεις το όφελος για το κράτος θα είναι τεράστιο.

Ας ληφθεί υπόψη ότι μόνο τα ετήσια τοκοχρεολύσια φθάνουν τα 16 δις ευρώ και προφανώς μαζί με τις λήξεις των ομολόγων η χώρα θα αδυνατούσε να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις και θα κατέληγε σε default.

Όμως το σχέδιο που διαρρέουν κύκλοι στο Λονδίνο έχει και δεύτερο στάδιο το οποίο πάση θυσία η χώρα πρέπει να αποφύγει.

Με βάση τις ίδιες πηγές η Ελλάδα μέσω της επιμήκυνσης θα κερδίσει χρόνο αλλά δεν θα μειώσει το χρέος της.

Για να μειωθεί το χρέος θα πρέπει να υπάρξει και haircut δηλαδή απομείωση 30% με 50%.

Για την Ελλάδα αξιολογώντας όλα αυτά στατικά θα ήταν το ιδανικό σενάριο.

Επιμηκύνει και ταυτόχρονα απομειώνει άρα χρωστάει πολύ λιγότερα.

Για τον κάτοχο των ομολόγων τον δανειστή το σχέδιο αυτό ειδικά το δεύτερο η απομείωση το haircut θα είναι καταστροφικό.

Ένα haircut 30% οριζόντια στο ελληνικό χρέος θα σημαίνει όφελος για την Ελλάδα 100 δις ευρώ και απώλεια 100 δις ευρώ αντίστοιχα για τους πιστωτές.

Μπορεί στην σύμβαση του μνημονίου που υπέγραψε η Ελλάδα να υπάρχει ρήτρα που αναφέρει ότι τα 110 δις ευρώ δεν θα περιλαμβάνονται σε σχέδια αναδιάρθρωσης αλλά είναι πιθανό και τα 110 δις ευρώ να περιληφθούν.

Πέτρος Λεωτσάκος  ~ www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου