Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Τώρα μάλιστα ~ Δρομολογείται επιμήκυνση μέρους του παλαιού χρέους των 340 δις




Το ελληνικό δημόσιο εδώ και εύλογο χρονικό διάστημα μελετά την επιμήκυνση του παλαιού χρέους με αρμόδιες αρχές στην ΕΕ και ομάδα ξένων επενδυτικών οίκων.

Ειδικές έρευνες φέρεται να έχουν υλοποιήσει για τον σκοπό αυτό τόσο ο ΟΔΔΗΧ όσο και στελέχη ευρύτερα του υπουργείου Οικονομικών:


Το σχέδιο είναι απλό και υλοποιήσιμο αρκεί να δοθεί το πράσινο πολιτικό φως από την Ευρώπη καθώς η Ελλάδα δεν επιθυμεί να έρθει σε ρήξη με τις χώρες που την έχουν στηρίξει μέσω των 110 δις ευρώ του νέου δανείου δηλαδή.

Με βάση αυτό τον σχεδιασμό η Ελλάδα σε συνεργασία πιθανότατα με την Lazard και κυρίως με αμερικανικούς επενδυτικούς οίκους που είναι ειδικευμένοι σε ανάλογα εγχειρήματα θα ζητήσουν από τους κατόχους ομολόγων κυρίως των μεσοχρόνιων και βραχυχρόνιων διαρκειών να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής πιθανότατα κατά 5 ή 7 χρόνια.

Οι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι και κυρίως η Goldman Sachs, Morgan Stanley, J P Morgan και Bank of America Merrill Lynch έχουν καταθέσει προτάσεις στην Ελλάδα για το πώς θα μπορούσε να διαχειριστεί το μεγάλο χρέος.

Ταυτόχρονα όταν πριν λίγο καιρό βρέθηκαν στις ΗΠΑ αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών είχαν επαφές με εκπροσώπους αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών θέτοντας το θέμα της αναδιάρθρωσης όχι όμως με haircut αλλά με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κοινώς επέκτασης της διάρκειας των ομολόγων.

Οι εναλλακτικές λύσεις που έχουν εξετασθεί είναι κατά βάση 3 τουλάχιστον με βάση το ρεπορτάζ το οποίο στηρίχθηκε σε πηγή στο υπουργείο Οικονομικών.

1) Το ελληνικό δημόσιο μέσα στο 2012 να ζητήσει από τους μεγάλους κατόχους ομολόγων δηλαδή την ΕΚΤ κυρίως και τις ελληνικές τράπεζες αλλά και ορισμένες ευρωπαϊκές αντί να υπάρχουν πίσω το κεφάλαιο τους στην λήξη να ανανεωθεί η διάρκεια του ομολόγου για 5 ή 7 χρόνια.

Π.χ. ομόλογο που λήγει το 2012 να λήξει το 2017 ή 2019.

Οι όροι των ομολόγων δεν θα αλλάξουν αλλά το μόνο που θα συμβεί είναι επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

2) Η Ελλάδα στηριζόμενη στην Ευρώπη και στους μηχανισμούς που έχουν δημιουργηθεί ζητάει από τις διεθνείς αγορές όλα τα ομόλογα λήξης από 2 έως 5 χρόνια να ενταχθούν σε καθεστώς επιμήκυνσης με τροποποιημένους δηλαδή καλύτερους όρους.

Δηλαδή να υπάρξει αλλαγή στα κουπόνια και στις αποδόσεις.

3) Η 3η λύση που εξετάζεται είναι να επαναγοραστεί μέρος του χρέους όχι όμως μόνο μέσω των κεφαλαίων που θα αντληθούν από τις αποκρατικοποιήσεις αλλά κυρίως μέσω ενός πολλαπλού σχήματος.

Το πλέον σημαντικό στοιχείο σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή είναι ότι οι αποφάσεις και η στρατηγική της κυβέρνησης φαίνεται ότι παίρνουν αυτό τον προσανατολισμό.

Δηλαδή να επιμηκυνθεί μέρος καθώς το σύνολο είναι σχεδόν αδύνατο του παλαιού χρέους των 340 δις ευρώ περίπου.

Η συνδρομή των αμερικανικών επενδυτικών οίκων θα είναι προφανώς καθοριστική.

Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή η ιδιότυπη αναδιάρθρωση χρέους έχει πλεονεκτήματα.

Δεν ταυτοποιείται με στάση πληρωμών άρα δεν πληρώνονται τα CDS, οι ομολογιούχοι δεν χάνουν επί της ουσίας και ταυτόχρονα δίδεται μια πολύ μεγάλη ανάσα στην κυβέρνηση να προχωρήσει τους σχεδιασμούς της.

Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι η Standard and Poor’s υποβάθμισε την Ελλάδα μεταξύ των άλλων γιατί ανησυχεί ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης του χρέους.

Η επιμήκυνση δεν είναι χρεοκοπία με την αυστηρή έννοια, αποτελεί λύση και το κυριότερο δίνει μια μεγάλη ευκαιρία στην χώρα να προχωρήσει τις μεγάλες τομές και αλλαγές…



Ενισχύεται ο ρόλος του ΟΔΔΗΧ

Η θεσμική θωράκιση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν ήταν απόρροια μόνο την προσπάθειας εκσυγχρονισμού του. Ο ΟΔΔΗΧ θα διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στις επικείμενες σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά την αναδιάρθρωση και επιμήκυνση του χρέους αλλά και την αναζήτηση νέων μηχανισμών άντλησης κεφαλαίων.

Τα κομβικά σημεία είναι:

1)Η στενότερη συνεργασία με άλλους ΟΔΔΗΧ της Ευρώπης

2)Δυνατότητα παρέμβασης στην δευτερογενή αγορά

3)Σύναψη πράξεων επί του συνόλου του χρέους…


Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΟΔΔΗΧ

Ως γενική αρχή προτείνεται να συγκεντρωθούν στον Ο.Δ.ΔΗ.Χ. όλες οι αρμοδιότητες σύναψης πράξεων δανεισμού και διαχείρισης χρέους για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου (front office).

Οι αρμοδιότητες έκδοσης εντολών πληρωμών, λογιστικής απεικόνισης και παροχής επίσημων στοιχείων (back office) παραμένουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ειδικότερα, στην αρμοδιότητα του ΟΔΔΗΧ περιέρχονται:

Η εκτέλεση των πράξεων διαχείρισης διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου. Στους αντισυμβαλλόμενους θα περιλαμβάνονται, πέραν των πιστωτικών ιδρυμάτων, και οι αντίστοιχοι Οργανισμοί Διαχείρισης Χρέους (DMOs) των κρατών της Ευρωζώνης. Η προτεινόμενη τροποποίηση επιτρέπει την ενοποίηση των λειτουργιών front office και δίνει τη δυνατότητα ενιαίας μέτρησης του κινδύνου αντισυμβαλλομένου

Η σύναψη διαχειριστικών πράξεων επί του συνόλου του χρέους του Δημοσίου.

Τυχόν πράξεις διαχείρισης που έχουν ήδη συναφθεί από άλλους φορείς του Δημοσίου και παραμένουν ενεργές (π.χ. επί στρατιωτικών δανείων) θα περιέλθουν στον Οργανισμό

Η δυνατότητα παρέμβασης στη δευτερογενή αγορά ομολόγων του Δημοσίου με αγορές και πωλήσεις ομολόγων -εντός προκαθορισμένων ορίων- καθώς και σύναψης πράξεων πώλησης ομολόγων με συμφωνία επαναγοράς (repo) και το αντίστροφο (reverse repo) με τους Διαπραγματευτές του Δημοσίου σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να επιτυγχάνεται η εξομάλυνση της αγοράς

Η επέκταση θεσμικών εργαλείων και μέσων.

Επεκτείνοντας τις υφιστάμενες λειτουργίες του, ο ΟΔΔΗΧ θα στοχεύσει στην ανάπτυξη συστηματικών σχέσεων με τους επενδυτές, μέσω παραγωγής και δημοσίευσης αναλύσεων σχετικών με την αγορά ομολόγων και το Δημόσιο Χρέος, στην ανάλυση κινδύνων χαρτοφυλακίου χρέους, προκειμένου οι υφιστάμενες παράμετροι ελέγχου κινδύνου του συνολικού χαρτοφυλακίου χρέους όπως η αναλογία κυμαινομένου/σταθερού επιτοκίου κλπ., να εμπλουτιστούν με σενάρια εξέλιξης των παραμέτρων της αγοράς (επιτοκίων-τιμών) και δοκιμές αντοχής, σύμφωνα με τη βέλτιστη κρατούσα πρακτική. Επίσης στην δημιουργία κατάλληλης υποδομής ώστε να είναι δυνατός ο προσδιορισμός του κινδύνου των αντισυμβαλλόμενων τραπεζών του Ελληνικού Δημοσίου (περιλαμβανομένων των συναλλαγών παραγώγων, καταθέσεων και λοιπών πράξεων) σε ενιαία βάση, με τη θέσπιση νέων ενοποιημένων ορίων αντισυμβαλλομένων.
Πέτρος Λεωτσάκος www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου