Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Δημόσιο φορέβερ ~ Οι κρατικοί μανδαρίνοι συνεχίζουν την σπατάλη



Ενα... τεράστιο «SOS» έχει φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και ξεδιπλώνει σε δόσεις το πρόβλημα της «αντίθετης κατεύθυνσης»!

Από τη μια η κυβέρνηση επιχειρεί με κεντρικές αποφάσεις να προωθήσει σχέδια για την υλοποίηση των οποίων αναλαμβάνουν την ευθύνη οι υπουργοί, συνδιαμορφώνοντας και υιοθετώντας τον «χάρτη» των περικοπών, και από την άλλη οι υφιστάμενοι κρατικοί λειτουργοί... ακυρώνουν την όποια επιχείρηση δραστικών αλλαγών!...


Το υποστηρίζει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας που έχει πλήρη «εικόνα» της κυβερνητικής λειτουργίας, της δυνατότητας εξορθολογισμού των δαπανών και της «άπνοιας» που επικρατεί τελικά σε αρκετές δημόσιες υπηρεσίες τη στιγμή που στα υπουργικά συμβούλια αποφασίζουν και δεσμεύονται για... αναταράξεις.

Είναι γεγονός ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο δύο από τις τρεις συνεδριάσεις αφιερώνονται στη διαχείριση της καθημερινότητας. Εφαρμόζονται οι αποφάσεις; Στο συγκεκριμένο ερώτημα οι απαντήσεις είναι διαφορετικές, αλλά ακόμη και υπουργοί ενώ τονίζουν ότι η παραγωγή νομοθετικού έργου ξεπερνά κάθε προηγούμενο, διαπιστώνουν και ομολογούν ότι στην πράξη αναδεικνύονται φαινόμενα που οδηγούν στην οπισθοδρόμηση. Οι χρόνοι είναι άλλοι από τους ενδεδειγμένους για μια κάτασταση εκτάκτου ανάγκης και οι κυβερνητικοί παράγοντες «βυθίζονται» ουκ ολίγες φορές στην έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων ή υπουργικών αποφάσεων, χωρίς να φτάνουν εγκαίρως στον στόχο.

Για παράδειγμα, η απόφαση για το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων» προσέκρουσε σε «αδιέξοδα» που συμβαδίζουν με την άποψη ότι η εφαρμογή της θα αρχίσει αφού παρέλθει -τουλάχιστον- ένα εξάμηνο.

Ταυτόχρονα σε δημόσιους οργανισμούς, όπως ο ΟΣΕ, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και αλλού, εμφανίζονται «υπογραφές» που κάθε άλλο υπηρετούν τον κεντρικό κυβερνητικό στόχο για «συμμάζεμα» των δαπανών και αύξηση των εσόδων.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πρωθυπουργικό γραφείο φτάνουν καθημερινά επιστολές, όπου «συμπυκνώνεται» η αντίδραση πολιτών για τη λειτουργία κρατικών οργανισμών, ενώ αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του «Εθνους της Κυριακής» ότι ο ΟΣΕ δεν... απέφυγε μια αύξηση της τάξεως του 25% στους διευθυντές, ότι η ΔΕΗ χορηγεί δάνεια με 1%, ενώ η νέα γενιά πορεύεται με... επιδόματα.


Πλάνο αλλαγών

Οι απανωτές συνεδριάσεις υπό τον πρωθυπουργό την τελευταία εβδομάδα, όπου υπουργοί ανά κύκλους πολιτικής εκλήθησαν να αναδείξουν τις προτεραιότητές τους, εκτιμάται ότι ενεργοποίησαν ανακλαστικά που εδώ και μήνες... προεξοφλούν τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Κάποιοι λένε ότι οι «μανδαρίνοι» του κράτους θα λάβουν άμεσα «ραπόρτο» για τα επόμενα βήματα με «τελεσίγραφα» - και μάλιστα οι πληροφορίες τα συνδέουν με ανασχηματισμό, που είτε θα έχει χαρακτήρα ριζικών αλλαγών είτε διορθωτικών παρεμβάσεων.

Ειδικότερα περιγράφουν ένα «πλάνο» αλλαγών και ενίσχυσης στο οικονομικό επιτελείο, ενώ όσοι... στοιχηματίζουν με τον χρόνο εκδήλωσης της πρωθυπουργικής απόφασης, προβλέπουν στο διάστημα προ και μετά του Πάσχα σχετικές αποφάσεις από τον πρωθυπουργό. Εντούτοις, στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου υποστηρίζουν ότι ο ίδιος δεν έχει... πει κουβεντα και μάλιστα σπεύδει να διαψεύσει τα όποια σενάρια. Κορυφαίος υπουργός πάντως επισημαίνει ότι η έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο μέχρι τις 15 Απριλίου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και της λίστας των αποκρατικοποιήσεων, «σημαδεύει» την τράπουλα των επιλογών του πρωθυπουργού, ώστε στη συνέχεια να «απαιτήσει» γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη πορεία και στο επίπεδο των δημόσιων οργανισμών που δεν δείχνουν να υπακουούν στον ρυθμό που ήδη έχει αποφασιστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως η κυρία Ρ. Βάρτζελη, διαβάζουν καθημερινά επιστολές διαμαρτυρίας πολιτών, ενώ την ίδια στιγμή αρμόδιοι υπουργοί διαπιστώνουν ότι η ψήφιση νομοσχεδίων -ακόμη και με ευθύνη τους- παραμένει... κενό γράμμα. Η σπατάλη ανεξέλεγτων λογαριασμών διαφόρων «κωδικών» ανά υπουργείο συνεχίζεται και θεωρείται εν ολίγοις «πηγάδι χωρίς πάτο» χωρίς ακόμη απάντηση...


ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Πυρά από πολίτες σε Μαξίμου - Ιπποκράτους

Την ώρα που στην κυβέρνηση ψάχνουν να καταγράψουν την αδικαιολόγητη ροή δαπανών, στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχουν σημάνει συναγερμό.

Οι βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης δέχονται -όπως λένε οι ίδιοι- έντονες αντιδράσεις από πολίτες που σχολιάζουν αρνητικά τα «επιπλέον» που ακόμη ισχύουν για όσους εργάζονται και μισθοδοτούνται από υπηρεσίες του δημόσιου τομέα. Το «ευαγγέλιο» των αντιδράσεων αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες, όπου κατά τα φαινόμενα -τουλάχιστον- συνεχίζεται η σπατάλη. Από τη Ρεγγίνα Βάρτζελη μέχρι τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκη και από τον Γ. Πεταλωτή μέχρι το κάθε «επώνυμο» στέλεχος των κομματικών οργανώσεων, η ίδια φράση κάνει κύκλο: «πού πάνε τα λεφτά που δίνουμε και πότε θα δούμε φως στο τούνελ;».


Καμπανάκι

Οι γνωρίζοντες λένε ότι σε εποχή μνημονίου οι αντιδράσεις πρέπει να θεωρούνται ακόμη αντιμετωπίσιμες, αλλά στην κυβέρνηση δεν ασχολούνται με αυτό το πρόβλημα! Η σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος είναι η αρχή του τέλους των «ατασθαλιών» σε κάθε δημόσιο οργανισμό, αφού σε ελάχιστες στην ουσία μέρες οι νέες περικοπές θα επηρεάσουν και τα μέχρι τώρα «άβατα».

Ο Γ. Παπανδρέου έχει ζητήσει από την Ιππο-κράτους να προετοιμάσει σχετικά το «κλίμα» και να ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις, ώστε να καταφέρουν να υπηρετή-σουν εντός του χρόνου το πλάνο των δεσμεύσεων και των -αν και περιορισμένων- προοπτικών ανάπτυξης σε αυτήν τη φάση...
 ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου