Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Όταν μπαίνει το αυγό στον... ~ Αντιδράσεις από την Ιταλία για το θέμα των λαθρομεταναστών


Πρόταση: Δώστε 6μηνο Ευρωπαϊκό διαβατήριο σε κάθε λαθρομετανάστη στην Ελλάδα. Δώστε τους το δικαίωμα να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή, πλάι στους πολιτισμένους Βορειοευρωπαίους...

Οι Ιταλοί υπουργοί επέλεξαν υψηλούς τόνους για να σχολιάσουν τη στάση των υπουργών εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, οι οποίοι δεν θέλησαν να στηρίξουν...
 το αίτημα της Ιταλίας, που τάσσεται υπέρ της ελεύθερης διέλευσης, μέσα στην Ένωση, των βορειοαφρικανών λαθρομεταναστών που έφτασαν στην Λαμπεντούζα.

«Η Ιταλία έχει αφεθεί μόνη. Διερωτώμαι αν έχει ακόμη νόημα να συνεχίσουμε να είμαστε μέλη της Ευρώπης», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι. Ο Μαρόνι πρόσθεσε, επίσης, ότι «όταν χρειάσθηκε εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Αλλά σε εμάς, μας είπαν: αγαπητή Ιταλία, πρέπει να τα βγάλεις πέρα μόνη σου».

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, θέλησε επίσης να αποσαφηνίσει ότι «οι κριτικές δεν απευθύνονται τόσο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο προς τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών».

Ο δε Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φραττίνι, σχετικά με τη στάση της Ένωσης στο θέμα των πρόσφατων μεταναστευτικών κυμάτων, δήλωσε: «θέλαμε να θέσουμε στην Ευρώπη την υπόθεση της μετανάστευσης ως μια υπόθεση συνολική που θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί μαζί. Η πολιτική, ήταν απούσα, η Ευρώπη δεν κατάφερε να μιλήσει με μια και μοναδική φωνή. Ας μείνει, λοιπόν, η Ευρώπη, με τον εγωισμό της, εμείς θα βρούμε άλλες λύσεις».

Ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πάντως, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, σε ότι αφορά τον ρόλο της Ιταλίας στην Ευρώπη, χθες βράδυ είχε τονίσει ότι «τάσσεται υπέρ μιας ισχυρής δράσης της χώρας μέσα στην Ευρώπη», αφήνοντας να εννοηθεί, με σαφήνεια, ότι δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη καμία πιθανότητα απομάκρυνσης από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Σύμφωνα επίσης με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που δεν έχει εκφρασθεί ακόμη επίσημα, ελπίζει σε μια διαμεσολαβητική προσπάθεια του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.


Ελλάδα: Συλλήψεις λαθρομεταναστών και διακινητών

Καθημερινές είναι οι συλλήψεις λαθρομεταναστών και διακινητών στην Ηγουμενίτσα. Σήμερα συνελήφθη ένας 28χρονος αλλοδαπός, διότι σε έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα. Επιπλέον, ο 28χρονος, αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις συστάσεις που του έγιναν από στελέχη του Λιμενικού και στη συνέχεια πρόβαλε αντίσταση κατά τη σύλληψή του.

Επίσης συνελήφθησαν στο ίδιο λιμάνι, έντεκα αλλοδαποί λαθρομετανάστες, στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων, οι οποίοι εντοπίστηκαν από τις ιταλικές Αρχές, μετά τον κατάπλου οχηματαγωγού πλοίου, προερχόμενου από Ηγουμενίτσα και επεστράφησαν στη χώρα μας με το ίδιο πλοίο.

Ένας 36χρονος αλλοδαπός, οδηγός επιβατικού αυτοκινήτου τύπου "Βαν", συνελήφθη γιατί σε έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητό του, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε κρυμμένους σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εντός του φορτίου με δενδρύλλια, δύο αλλοδαπούς, προκειμένου να τους μεταφέρει λαθραία στο εξωτερικό, οι οποίοι επίσης συνελήφθησαν.

Σε έρευνα που έγινε, συνελήφθησαν ακόμη δύο αλλοδαποί, ένας 42χρονος και ένας 52χρονος, εντός του επιβατηγού σταθμού Ηγουμενίτσας, ως συνεργοί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου