Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Όχι δεν είναι φωτομοντάζ


-Ο ΓΑΠ σε βλάχικη έκδοση έξω από ταβέρνα με κοκορέτσια;

-Όχι είναι ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζον Λίπσκι.

-Και τι λέει;

ΔΝΤ και μετά το 2013 με νέο μνημόνιο

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» τόνισε:
 «Εχουμε ένα πρόγραμμα που συνεχίζεται και δεν βασίζεται στην αναδιάρθρωση». Προσέθεσε ακόμη ότι για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη και να αποφύγει διάφορες επιπλοκές, η δύσκολη (δημοσιονομική) προσαρμογή είναι προς το δικό της συμφέρον. «Κανείς δεν υποτιμά το πόσο επίπονη είναι η κατάσταση». Σε ερώτηση αν η στήριξη της χώρας θα επεκταθεί μετά το 2013, όταν λήγουν τα δάνεια των 110 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ, απάντησε: «Είναι πάντα πιθανό».

Τόσο στο ΔΝΤ όσο και στην ΕΕ διαπιστώνουν πως η Ελλάδα ίσως βρει κλειστές πόρτες στις αγορές κατά τη διάρκεια του 2012, ενδεχόμενο που θα τη «σπρώξει» στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM το 2013 για νέα δανειοδότηση.

Ο υπουργός Οικονομικών σε κάθε ευκαιρία τονίζει πως η Ελλάδα θα βγει στις αγορές την επόμενη χρονιά, αλλά για να επαληθευτεί η εκτίμησή του θα πρέπει να έχουμε ταχεία αποκλιμάκωση των spreads, τα οποία σήμερα βρίσκονται στην περιοχή των 1.000 μονάδων στο δεκαετές ομόλογο.

Να τονιστεί ότι νέα χρηματοδότηση από ΔΝΤ και ΕΕ σημαίνει αυτόματα τη σύναψη ενός νέου και αυστηρότερου μνημονίου.

Βέβαια θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι οι δανειστές μας έχουν ξεκινήσει έναν γύρο πιέσεων για την υλοποίηση του υφιστάμενου μνημονίου καθώς διαπιστώνουν μεταρρυθμιστική κόπωση αλλά και αστοχίες στους δημοσιονομικούς στόχους.

Την Πέμπτη, σε συνέντευξή του στο Reuters Inside ο κ. Λίπσκι είχε πει πως «το πρόγραμμα ίσως χρειασθεί αναπροσαρμογές και διορθώσεις», «αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για αναδιάρθρωση».

Στο σενάριο της παράτασης της βοήθειας από ΕΕ-ΔΝΤ έχει αναφερθεί και η Goldman Sachs.
Κώστας Τσαχάκης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου