Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Ρατσιστές μουσουλμάνοι αποκεφάλισαν υπαλλήλους του ΟΗΕ





Βάρβαρη επίθεση από μουσουλμάνους διαδηλωτές δέχτηκαν οι εργαζόμενοι του ΟΗΕ, στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στο βόρειο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα οκτώ από αυτούς να σκοτωθούν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο αποκεφαλίστηκαν.


Τις σχετικές πληροφορίες μετέφερε ο εκπρόσωπος της περιφερειακής αστυνομίας Λαλ Μοχάμαντ Αχματζάι, ο οποίος είπε ότι οι οκτώ νεκροί είναι ευρωπαίοι πολίτες. Ο επικεφαλής της αποστολής στην πόλη τραυματίστηκε, αλλά επέζησε, και στους νεκρούς περιλαμβάνονται υπάλληλοι νορβηγικής, ρουμανικής και σουηδικής εθνικότητας, πρόσθεσε.

Πάνω από 1.000 διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της συνήθως ήσυχης αυτής πόλης μετά από τις προσευχές της Παρασκευής, και μετά από δύο ή τρεις ώρες ξέσπασε η βία.

Μια μικρή ομάδα επιτέθηκε στο κτιριακό συγκρότημα του ΟΗΕ, πετώντας πέτρες και σκαρφαλώνοντας στα κάγκελα για να μπει στο κτίριο. Πηγή της αστυνομίας δήλωσε ότι οι διαδηλωτές εισέβαλαν τελικά στο κτίριο, όπου και επιτέθηκαν στα θύματα.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε ότι υπήρξαν θάνατοι στο προσωπικό της αποστολής στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ, αλλά αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, λέγοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι ακόμη συγκεχυμένη.

Ο Στάφαν ντε Μιστούρα, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, κατευθύνεται στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ για να χειριστεί το θέμα προσωπικά, πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι καταδίκασε την επίθεση εναντίον της έδρας του ΟΗΕ. "Αυτή είναι μια αποτροπιαστική και άνανδρη επίθεση εναντίον του προσωπικού του ΟΗΕ, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με κανέναν τρόπο. Την καταδικάζω με τον εντονότερο τρόπο".
"Οι λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη απολύτως σαφείς, αλλά δυστυχώς μπορώ να επιβεβαιώσω ότι εργαζόμενοι του ΟΗΕ σκοτώθηκαν", πρόσθεσε, χωρίς να δώσει άλλη διευκρίνιση.

Την επίθεση καταδίκασε με έντονο τρόπο και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν.

"Τα θύματα αυτών των επιθέσεων αφιερώνονται στο να βοηθήσουν τον αφγανικό λαό να οικοδομήσει μια καλύτερη ζωή. Στοχοποιώντας τους, οι επιτιθέμενοι έδειξαν κατάφωρη περιφρόνηση για ότι τα Ηνωμένα Έθνη και η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της προσπαθούν να κάνουν προς όφελος όλων των Αφγανών", δήλωσε ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Στη Μόσχα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε την κυβέρνηση του Αφγανιστάν και τις διεθνείς δυνάμεις να προστατεύσουν τους εργζόμενους στον ΟΗΕ, μετά το μακελειό στην έδρα του ΟΗΕ στη βόρεια Αφγανική πόλη.

"Καλούμε τα σώματα επιβολής του νόμου του Αφγανιστάν και τις διεθνείς δυνάμεις... να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη της βίας κατά των Ηνωμένων Εθνών και του προσωπικού τους στο Αφγανιστάν", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου