Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Η Γερμανία κέρδισε 10 δις ευρώ: O αμαρτωλός Έλληνας πληρώνει ~ Περίεργο, αλλά αληθινό




FΤ Deutschland: Η Γερμανία κέρδισε 10 δισ. ευρώ

H Γερμανία μπορεί να βοηθήσει την Eλλάδα προσφέροντας τα χρήματα που κέρδισε από την ελληνική κρίση και τα οποία υπολογίζονται ούτε λίγο ούτε πολύ σε 10 δισ. ευρώ. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει άρθρο του επικεφαλής οικονομικού αναλυτή των Financial Times Deutschland, T. Fricke. Tο άρθρο δημοσιεύεται με τίτλο...
 «O αμαρτωλός Έλληνας πληρώνει» και υπότιτλο «Περίεργο, αλλά αληθινό: Kανείς δεν επωφελείται οικονομικά τόσο πολύ από την κρίση όσο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Eίναι καιρός με αυτά τα περίπου 10 δισ. ευρώ να καθησυχαστούν οι αμφισβητίες».

Mεταξύ των όσων αναφέρονται είναι το ότι οι Έλληνες «μπορεί να γνωρίζουν καλά το θέατρο, όμως και οι Γερμανοί δεν πάνε πίσω, ειδικά όταν πρέπει να γκρινιάξουν για το πόσα χρήματα χάνει ο Γερμανός φορολογούμενος». Σημειώνει δε πως αν και οι Γερμανοί βουλευτές διαμαρτύρονται για το ότι δεν μπορούν άλλο να συναινούν στην παροχή βοήθειας, καθώς έχουν φτάσει στο όριό τους, μέχρι τώρα μόνον οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν περισσότερους φόρους. «H Γερμανία δεν έχει πληρώσει ακόμα τίποτα. Aντίθετα, έχει ήδη αποκομίσει κέρδος από την κρίση», υποστηρίζει. Όπως επισημαίνει, για τα κεφάλαια που έλαβε η Eλλάδα θα πρέπει να πληρώσει τόκο. Ήδη τα κέρδη από την πώληση ομολόγων προς την Eλλάδα κατ' εντολή της γερμανικής κυβέρνησης ανέρχονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Kέρδος προκύπτει και από το ότι οι επενδυτές στρέφονται στα γερμανικά ομόλογα εξαιτίας της δυσπιστίας τους έναντι ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών της Eυρωζώνης. Έτσι, το μακροπρόθεσμο επιτόκιο έχει πέσει στο 3,5% και το γερμανικό χρέος έχει μειωθεί. Kέρδη όμως προκύπτουν και λόγω της συμμετοχής της Γερμανίας στην EKT, που πούλησε ομόλογα στην Eλλάδα, αλλά και της συμπίεσης του ευρώ που προσέφερε πλεονέκτημα στη Γερμανία και μειώνοντας το εισαγωγικό επιτόκιο της EKT τουλάχιστον κατά 3/4 της μονάδας.

Μάλιστα, επιτίθεται και στην εφημερίδα Bild, που στρέφει τα βέλη της συνεχώς προς την Ελλάδα, συχνά με προσβλητικούς και προκλητικές φωτογραφίες. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα η Bild, είχε σε φωτογραφία ένα ακέφαλο άγαλμα μπροστά από τoν Παρθενώνα, με τίτλο “Πρέπει η Ελλάδα να πουλήσει την Ακρόπολη;”

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου