Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Πώς θα γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις και θα μειωθεί το Δημόσιο 20%


Αποφάσεις στο παρά πέντε τρέχει να πάρει η κυβέρνηση, καθώς το Μαξίμου έχει ενημερωθεί πως η τρόικα έρχεται με τις... κίτρινες και κόκκινες κάρτες στις τσέπες. Ο πρωθυπουργός έχει αφιερώσει ατελείωτες ώρες συσκέψεων με κυβερνητικά στελέχη, για να ολοκληρώσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής.

Ο πρωθυπουργός χθες κάλεσε στο γραφείο του...
 στη Βουλή τον Γ. Παπακωνσταντίνου, τον Γ. Ραγκούση, τον Δ. Δρούτσα, τον Δ. Ρέππα, και τον Π. Γερουλάνο. Σε ένα τμήμα ήταν παρών και ο Β. Ράπανος, καθώς στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα των τραπεζικών χορηγήσεων.

Σήμερα, θα ακολουθήσει και νέα σύσκεψη, με τους υπόλοιπους υπουργούς που εμπλέκονται στην προετοιμασία του κειμένου που θα τεθεί υπόψιν της τρόικας, ακολούθως θα εγκριθεί από το υπουργικό και περίπου στα μέσα του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή. Στη διάρκεια της τρίωρης συνεδρίασης έγινε για μία ακόμη φορά σαφές πως ο έλεγχος για την πέμπτη δόση των 12 δισ. ευρώ δε θα είναι τυπικός. Πως η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει στους εταίρους της μεταρρυθμιστική ορμή.


Ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε και έναν επιπλέον λόγο. Γιατί, το διακύβευμα δεν είναι απλά η επόμενη δόση, αλλά η ανάγκη, η ελληνική οικονομία να ξεκολλήσει από τον πάτο της ύφεσης. Και σε αυτή την πορεία πίεσε τους υπουργούς του να συμμετάσχουν με όλες τους τις δυνάμεις, χωρίς ιδεοληψίες και ακαμψίες του παρελθόντος.

Ολοι οι συμμετέχοντες επισήμαναν ότι ο οδικός χάρτης πρέπει να αποπνέει αισιοδοξία και να μην είναι απλά ένα πρόγραμμα περικοπών και πώλησης περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Τόνισαν ακόμη πως πρέπει να αποτελεί και ένα μήνυμα αποφασιστικότητας προς τις αγορές και τους εταίρους, ώστε να μπει ένα τέλος στα σενάρια για αναδιάρθρωση του χρέους, που έχουν τινάξει στον αέρα τη ψυχολογία των πολιτών.


Σε κάθε περίπτωση, στο τραπέζι βρίσκονται:

Η μετοχοποίηση της ΔΕΗ, μέχρι του σημείου που το Δημόσιο δε θα απολέσει τον έλεγχο της επιχείρησης. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν πως έτσι θα μπορέσουν να συγκεράσουν τις αντικρουόμενες απόψεις των υπουργών και να κάμψουν τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών.

Η μετοχοποίηση της ΕΥΔΑΠ, στο βαθμό που δε θα θιγεί ο δημόσιος χαρακτήρας του αγαθού της ύδρευσης και τα δίκτυα της αποχέτευσης.

Η πώληση ποσοστού του ΟΤΕ για το οποίο υπάρχει συμφωνία με την Ντόιτσε Τέλεκομ.

Η πώληση ποσοστού του ΟΠΑΠ.

Η πώληση των καζίνο.

Η εκχώρηση με συμβάσεις παραχώρησης αεροδρομίων και λιμανιών και η δημοπράτηση νέων έργων με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης.

Η πώληση ποσοστού του Τ.Τ., για το οποίο αναζητείται στρατηγικός εταίρος από χώρα της Ε.Ε.

Η πώληση της Αγροτικής Τράπεζας με την επιφύλαξη των υποθηκευμένων αγροτικών γαιών.

Ευρύς αναδασμός με την εκχώρηση αναξιοποίητητων δημόσιων εκτάσεων σε άκληρους ή νέους αγρότες.

Η ενεργοποίηση του fast track. Για τον σκοπό αυτό ο Χ. Παμπούκης κλήθηκε να ενημερώσει τους νέους περιφερειάρχες και δημάρχους, ώστε να ξεμπλοκαριστούν τα αναρίθμητα ιδιωτικά σχέδια επενδύσεων που έχει σταματήσει η γραφειοκρατία.

Ο περιορισμός του κόστους του κράτους κατά 20% μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και το νέο μισθολόγιο, το οποίο θα εφαρμοστεί και στις ΔΕΚΟ.

Η διεύρυνση των επιχειρησιακών συμβάσεων, θέμα στο οποίο η τρόικα επιμένει πολύ.

Η εμπλοκή του πρωθυπουργού σε μεγάλα έργα και περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης, ώστε να καμφθεί η αντίδραση των εμπλεκόμενων γραφειοκρατών και συμφερόντων.

Μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού με νέες παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις και τις λοιπές παροχές.

Ενεργοποίηση του νέου επενδυτικού νόμου και διαδικασίες ολυμπιακών έργων, όπου παρατηρείται καθυστέρηση με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ολοκλήρωση του ανοίγματος κλειστών επαγγελμάτων και αγορών.

Ενσωμάτωση στον οδικό χάρτη του σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής για να εμπεδωθεί αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης.


Το σύνθημα

Στο πλαίσιο αυτής της γραμμής ο Γ. Πεταλωτής εφοδιάστηκε χθες με το σύνθημα που θέλει να περάσει ο πρωθυπουργός: «Εδώ και τώρα αντιμετωπίζουμε όλα τα προβλήματα. Εδώ και τώρα σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τις λύσεις». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για μία ακόμη φορά υποστήριξε πως η κυβέρνηση δε συζητά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και κράτησε χαμηλούς τόνους έναντι όσων αντιδρούν στις αποκρατικοποιήσεις, βουλευτές και συνδικαλιστές.

«Είμαστε σίγουροι ότι όταν θα έλθει το τελικό σχέδιο και όταν θα κληθούν οι βουλευτές μας να πουν τις απόψεις τους και να αποφασίσουν, ότι θα έχουμε πείσει τους πάντες πως πρόκειται για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος και στη ΔΕΗ» είπε χαρακτηριστικά. Από τη στιγμή που θα αποσαφηνιστεί το «τι» ο Γ. Παπανδρέου θα ασχοληθεί και με το «ποιοι». Ο πρωθυπουργός, θιασώτης ο ίδιος της διαρκούς αξιολόγησης, έχει εντοπίσει τους αδύναμους κρίκους της κυβέρνησής του. Του το λένε, άλλωστε και από την τρόικα και τα ίδια του τα στελέχη.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή παρέμβαση του Ευάγγ. Βενιζέλου στο «Ράδιο 9». «Διέξοδος υπάρχει και αισιοδοξία πρέπει να υπάρχει αρκεί να είμαστε συνεννοημένοι ως έθνος για το ποια είναι η ανάγκη στην οποία βρισκόμαστε και ότι πρέπει να συγκροτηθεί ένα μέτωπο» επισήμανε ο υπουργός Αμυνας. Απάντησε και στο ενδεχόμενο να του προταθεί το υπουργείο Οικονομικών: «Δεν είναι δική μου υποχρέωση και κυρίως δεν είναι δικό μου δικαίωμα να απαντήσω διότι αυτά είναι θέματα που τα χειρίζεται ο πρωθυπουργός. Εγώ δεν λέω τις απόψεις μου για να φύγω από το εξαιρετικά τιμητικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο οποίο βρίσκομαι για να πάω αλλού. Εμένα με ενδιαφέρει συνολικά και συλλογικά κυρίως η χώρα, το έθνος να κάνει κινήσεις οι οποίες είναι απολύτως αναγκαίες». Χαρακτηριστική είναι και η απάντησή του στο ερώτημα αν η είναι κουρασμένη η κυβέρνηση. «Μα όλη η κοινωνία δεν είναι κουρασμένη;» αναρωτήθηκε και έσπευσε να σημειώσει πως «κούραση δεν σημαίνει ότι δεν έχω τη διάθεση, την όρεξη, την αισιοδοξία και κυρίως την υποχρέωση να αγωνιστώ για να ορθοποδήσει η πατρίδα μας».


Καμπανάκι από Ανδρουλάκη

Η πιο ηχηρή παρέμβαση ανήκει στο Μ. Ανδρουλάκη. Εκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, για τις αδυναμίες της κυβέρνησης, αλλά, για πρώτη φορά, και του συστήματος εξουσίας του Γ. Παπανδρέου. Μιλώντας στον «Βήμα 99,5» ήταν αποκαλυπτικός. «Το επίσημο σενάριο έχει πολύ μικρές πιθανότητες επιτυχίας και το λέγαμε εξαρχής όλοι» τόνισε και πρόσθεσε:

«Ενός αρχικού λάθους, μια αρχική προσέγγιση της διακυβέρνησης αμέριμνη με φρου-φρου κι αρώματα, αυτό έχει αφήσει ίχνη».

«Δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι η κυβέρνηση. Κάτι πρέπει να κάνει».

«Τα προβλήματα τα δημιουργούν οι άνθρωποι του Παπανδρέου στην κυβέρνηση. Δεν είδα εγώ να τα δημιουργούν ούτε ο Βενιζέλος ούτε ο Λοβέρδος ούτε άλλος κανείς».
Του Γιάννη Αντύπα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου