Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Γιατί η ΕΚΤ φοβάται τόσο πολύ την ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους;


Μέγα θέμα έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη με τη στάση των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με το ελληνικό ζήτημα και την προοπτική της αναδιάρθρωσης, με την πολιτική ηγεσία της Γηραιάς Ηπείρου να βρίσκεται μεταξύ ισχυρών διλημμάτων και αποφάσεων που θα οδηγήσουν στην οριστική επίλυση του προβλήματος.

Κύρια επιχειρηματολογία της ΕΚΤ ήταν ότι εάν η Ελλάδα ανακοινώσει ήπια αναδιάρθρωση, τότε η κατάληξη θα είναι άκρως αρνητική καθώς μπορεί να οδηγήσει σε...
 μία τελική βίαιη αναδιάρθρωση του χρέους με ανυπολόγιστες συνέπειες για ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα, εμμέσως η ΕΚΤ στοχοποίησε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ήταν πίσω από πολλές αναδιαρθρώσεις χρεών τις τελευταίες δύο δεκαετίες, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γνώριζε τις συνέπειες πριν κάνει τις προτάσεις.


Ποιά όμως είναι τα ακριβή επιχειρήματα αυτής της στάσης της ΕΚΤ;

1.Ποια θα είναι τα κίνητρα της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στη διαδικασία;

Υπάρχουν δύο περιπτώσεις γι' αυτήν την περίπτωση. Η πρώτη περίπτωση είναι ότι θα πρέπει πρώτα να διαμορφωθεί ένα σαφές νομικό πλαίσιο στο οποίο θα διαμορφωθεί η διαδικασία. Το νέα δάνεια της Ελλάδας διέπονται από το αγγλικό δίκαιο ενώ το παλαιό χρέος από το ελληνικό. Αυτό δημιουργεί σύγχυση, καθώς για το παλαιό χρέος οι πιστωτές θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι πιθανόν να βρεθούν εκτεθειμένοι με μία μονομερή αλλαγή του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά στα CDS. Κανείς δεν ξέρει τι θα πρέπει να γίνει με την αποπληρωμή ή όχι των ασφαλίστρων έναντι κινδύνου σε περίπτωση ήπιας αναδιάρθρωσης, και αν οι κάτοχοι αυτών των προϊόντων μεθοδεύσουν εξελίξεις ώστε να ικανοποιηθούν οι τοποθετήσεις τους.

2.Ποια θα είναι τα αντικίνητρα για να μην πουληθούν τα νέα ομόλογα

Μέχρι η Ελλάδα να αποδείξει ότι μπορεί να θέσει σε βιώσιμη βάση τα δημοσιονομικά της ο φόβος των πιστωτών για πιθανή νέα αναδιάρθρωση με haircut θα τους αποτρέπει να διακρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα, συνεχίζοντας το sell off. Έτσι δε θα έχει επιτευχθεί ούτε ο στόχος της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της αγορές ούτε και η έξοδος της χώρας για διεθνή δανεισμό, ώστε να μην εξαρτάται από τα κεφάλαια των πακέτων διάσωσης.

Τα ερωτήματα της ΕΚΤ φαίνεται ότι εκφράζονται με τον πιο έντονο τρόπο δείχνοντας την ανησυχία και για την υπόλοιπη ευρωζώνη, και εφιστώντας την προσοχή στους Ευρωπαίους ότι η σκληρή πολιτική που επέβαλλαν στην Ελλάδα από την υπογραφή του Μνημονίου έχει επιδεινώσει τα προβλήματα.
www.bankingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου