Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Έρευνα για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων των Ουτσεκάδων αναλαμβάνει η Πόντε


Η πρώην γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα Ντελ Πόντε δήλωσε έτοιμη να αναλάβει την έρευνα για το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων στο Κόσσοβο, αν αυτή διεξαχθεί από ειδική ομάδα και με την αιγίδα του ΟΗΕ.

Όπως εξήγησε στην εφημερίδα “Μπλιτς” του Βελιγραδίου, εκφράζει την πρόθεση της γιατί γνωρίζει...
 τα γεγονότα αλλά και «ανθρώπους που εμπλέκονται και έχω μεγάλη εμπειρία».

Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν γνωρίζει γιατί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατέστρεψε στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί για την υπόθεση το 2004. Αλλά έχει αναφέρει στον αρμόδιο εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντικ Μάρτι, πως μπορεί να βρει μέσω του γενικού εισαγγελέα όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Σε ερώτηση αν υπήρξαν πιέσεις προς τον κ. Μάρτι να παραιτηθεί και αν δέχθηκε απειλές λόγω της έκθεσής του για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο, η κ. Ντελ Πόντε τόνισε ότι ο κ. Μάρτι ολοκλήρωσε το έργο του βάσει της εντολής που του ανατέθηκε.

«Ο κ. Μάρτι, από όσο τον γνωρίζω, δεν ενήργησε και ποτέ δεν ενεργεί υπό πίεση».

Η Κάρλα Ντελ Πόντε είχε γράψει το 2008 το βιβλίο «Το κυνήγι: Εγώ και οι εγκληματίες πολέμου». Σε αυτό ανέφερε ότι εμποδίστηκε να ερευνήσει τα εγκλήματα πρώην μελών του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου», που σήμερα κατέχουν ανώτατα αξιώματα.

Ακόμα αναφέρει ότι αιχμάλωτοι Σέρβοι μεταφέρονταν στην Αλβανία, όπου στο λεγόμενο «κίτρινο σπίτι» εκτελούνταν και τους αφαιρούσαν τα ζωτικά όργανα, τα οποία πωλούνταν σε όλο τον κόσμο.
newsbomb.gr

Δείτε και αυτό

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου