Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Οι Μογγόλοι θέλουνε το Αιγαίο περιοχή ειρήνης (& Εμείς θέλουμε τη Μικρά Ασία περιοχή ειρήνης)




Σε δηλώσεις που έκανε εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών είπε «Θέλουμε το Αιγαίο περιοχή ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις πρόσφατες ενέργειες εκπροσώπων ενός μικρού...
 εξωκοινοβουλευτικού κόμματος της δεξιάς.


Τούρκοι εθνικιστές επιχείρησαν προκλητική επίσκεψη στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι

Μέλη του μικρού δεξιού Δημοκρατικού Κόμματος (DP) , προσπάθησαν να επισκεφθούν τα ακριτικά νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, ισχυριζόμενοι ότι «βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή», αναφέρουν σήμερα τουρκικές εφημερίδες.


Ο Ουμίτ Γιαλίμ, υποψήφιος βουλευτής του κόμματος DP --που δεν εκπροσωπείται στην τουρκική εθνοσυνέλευση--, συνταγματάρχης εν αποστρατεία , δήλωσε στη εφημερίδα Hurriyet ότι «τα νησιά αυτά βρίσκονται υπό την στρατιωτική κατοχή των Ελλήνων».

«Οι Έλληνες στρατιώτες δεν επέτρεψαν τα μέλη του DP να προσεγγίσουν το νησί», είπε ο απόστρατος συνταγματάρχης που ξεκίνησε με μικρό σκάφος αναψυχής από την τουρκική ακτή για να πάει μαζί με πολιτικούς του συμμάχους και υποστηρικτές στα μικρά νησάκια που βρίσκονται απέναντι από την Τουρκική ακτή στη περιοχή των Διδύμων.

Αλλη εφημερίδα, η Haber Turk, αναφέρεται σκωπτικά στην «απόβαση» που επιχείρησε ο απόστρατος συνταγματάρχης στα νησιά Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι.

Ο Γκιουνάι Τικίν, πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του DP στα Δίδυμα μαζί με τον απόστρατο υποψήφιο βουλευτή και τον τοπικό ανταποκριτή της εφημερίδας Haber Turk, Μεχμέτ Ινμέζ, ξεκίνησαν την Τετάρτη το πρωί με το μήκους δέκα μέτρων σκάφος Poseidon, που έφερε ελληνική σημαία, για το Αγαθονήσι. Οι επιβάτες του σκάφους πέρασαν από έλεγχο διαβατηρίων και έμειναν στο Αγαθονήσι για λίγο, αφού δεν είχαν θεώρηση, γράφει ο ανταποκριτής της εφημερίδας που συμμετείχε στην αποστολή.

Στην συνέχεια οι ελληνικές αρχές δεν επέτρεψαν την προσέγγιση του σκάφους στο Φαρμακονήσι, σύμφωνα πάντα με τη διήγηση του ανταποκριτή της εφημερίδας . Επιστρέφοντας στα Δίδυμα ο απόστρατος συνταγματάρχης κατήγγειλε ότι δεν μπόρεσαν --παρά τα διαβατήρια-- να βγουν στο Φαρμακονήσι, «το οποίο στους διεθνείς χάρτες παρουσιάζεται ότι ανήκει στην Τουρκία», και απηύθυνε έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση «να εμποδίσει αμέσως αυτήν την κατοχή».

«Δυστυχώς εγώ ως πολίτης της Τουρκικής Δημοκρατίας μπήκα με διαβατήριο στα δικά μου εδάφη», είπε και πρόσθεσε «εκεί μας έχει φθάσει η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, που έχει ξεκινήσει το ΑΚΡ». Ο απόστρατος συνταγματάρχης τόνισε ότι «θα κάνω ότι μπορώ γι να τεθεί --μέσω του κόμματος μας-- το θέμα στην τουρκική Βουλή. Πρέπει να επιστραφούν αυτά τα νησιά στην χώρα μας!».

Το θέμα έθιξε με δηλώσεις του στα πλαίσια της προεκλογικής του εκστρατείας, μέσω της ιστοσελίδας της εφημερίδας Hurriyet ο Πρόεδρος του DP, Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, την περασμένη εβδομάδα.

Σιγοντάρει το τουρκικό ΥΠΕΞ

«Θέλουμε το Αιγαίο περιοχή ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις πρόσφατες ενέργειες εκπροσώπων ενός μικρού εξωκοινοβουλευτικού κόμματος της δεξιάς.

«Έχουμε πάντα την πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για την ουσιαστική και μόνιμη λύση όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο με ειρηνικές μεθόδους που θα στηρίζονται στα κοινά συμφέροντα πάνω στα οποία θα συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές», είπε ο εκπρόσωπος και προσθέτει ότι «μέχρι να λυθούν τα προβλήματα πρέπει να αποφεύγονται μονόπλευρες ενέργειες που επηρεάζουν αρνητικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή καθώς και μονόπλευρες ενέργειες που μπορεί να βλάψουν την θετική ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο χωρών».

«Στο Αιγαίο υπάρχουν αλληλένδετα θέματα. Είναι σαφής η προσέγγιση της χώρας μας στη θάλασσα του Αιγαίου και αυτό το γνωρίζουν από κοντά όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές», είπε ακόμη ο εκπρόσωπος.

Η ελληνική κυριαρχία στα δύο νησιά είχε αμφισβητηθεί άλλωστε από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος τα είχε συμπεριλάβει στις «γκρίζες ζώνες» σε συνάντηση που είχε τον Ιούνιο του 2009 με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αγκυρα Τζέφρι.

Σε τηλεγράφημά του που αποκαλύφθηκε από τα WikiLeaks ο Αμερικανός πρεσβευτής , περιγράφει ότι στη συνάντησή του με τον κ. Νταβούτογλου απέρριψε τις συστάσεις των Αμερικανών για αποφυγή υπερπτήσεων στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι, υποστηρίζοντας ότι είναι... «γκρίζες ζώνες».

Ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η κυριαρχία σε αυτούς τους «βράχους είναι υπό αμφισβήτηση, όπως και στο Κάρντακ» (σ.σ.: η τουρκική ονομασία των Ιμίων) και η «Ελλάδα επιλέγει συγκεκριμένα θέματα για να κινητοποιήσει τις ΗΠΑ αντί να αντιμετωπίσει το σύνολο του Αιγαίου με σφαιρικό τρόπο».


Αμφισβήτηση

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας των δύο νησιών, καθώς μέχρι προσφάτως η τουρκική πλευρά απέδιδε τις υπερπτήσεις σε δήθεν ελιγμούς που υποχρεώνονται να κάνουν τα τουρκικά μαχητικά που «ανακόπτονται παράνομα» από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Η αποκάλυψη αυτή ρίχνει τη σκιά της όμως και στις διερευνητικές επαφές, καθώς η ελληνική πλευρά άφηνε να εννοηθεί ότι ο κ. Νταβούτογλου και η κυβέρνηση Ερντογάν έχουν αφήσει κατά μέρος τις «γκρίζες ζώνες». Αυτό όχι μόνο διαψεύδεται από τη δήλωση Νταβούτογλου, αλλά φαίνεται, αντίθετα, ότι έχει υπάρξει και διεύρυνση της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ότι «δεν ανεχόμαστε αμφισβήτηση και δεν υπάρχει αμφιβολία ούτε για σπιθαμή ελληνικής γης» και κάλεσε τους «φίλους μας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου να το βάλουν καλά στο μυαλό τους».

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, τις προάλλες εμφανίστηκε ένας Τούρκος πολιτικός, ο οποίος έκανε παραληρηματικές δηλώσεις σχετικά με το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι και υπήρξε άμεση αντίδραση. Ως προς το συγκεκριμένο περιστατικό τα γεγονότα έχουν ως εξής:

εμφανίστηκαν κάποιοι Τούρκοι πολίτες στο Αγαθονήσι και υπήρξε άμεσος έλεγχος από τις αρμόδιες Λιμενικές Αρχές, οι οποίες τους κατέστησαν σαφές ότι χωρίς τα προβλεπόμενα έγγραφα δεν μπορούν να παραμείνουν στην ελληνική επικράτεια. Κατά συνέπεια οι Τούρκοι πολίτες αναχώρησαν άμεσα. Οπότε, η αντίδραση ήταν άμεση. Από εκεί και πέρα, θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει στην Τουρκία, και επειδή είναι σε προεκλογική περίοδο, να επιδειχθεί υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

http://www.agelioforos.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου