Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

Σύσκεψη εν όψει των κουνουπιών στη Β. Ελλάδα


Οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα τα μολυσμένα με τον ιό έντομα, που έπεσαν πέρσι σε χειμερία νάρκη στην Κεντρική Μακεδονία, ετοιμάζονται να ξυπνήσουν και να αρχίσουν να αναπαράγονται.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν οι ειδικοί σε σύσκεψη προετοιμασίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, αφού τα κουνούπια αυτά βρίσκονται ήδη στο...
 αστικό περιβάλλον και είναι οικόσιτα, όπως διαπιστώθηκε πέρσι.


Είναι χαρακτηριστικό ότι κρούσματα του ιού είχαν εντοπιστεί τότε σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης όπως η Εγνατία, η Τούμπα, η περιοχή της παραλίας. Μάλιστα υπήρξε περίπτωση εκδήλωσης τριών κρουσμάτων στον ίδιο δρόμο.

Εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν να διατηρούν λιμνάζοντα νερά στα μπαλκόνια, τις βεράντες και τις αυλές των σπιτιών τους αλλά και σε βαρέλια, δοχεία και κουβάδες με νερό, σημεία συσσώρευσης υγρών λυμάτων, φρεάτια, στέρνες, κανάλια και πισίνες.
Σε ό,τι αφορά τους ψεκασμούς, αυτοί δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, γεγονός που δεν φαίνεται να ανησυχεί τους ειδικούς, λόγω του καιρού. Όπως εξήγησαν φέτος είμαστε τυχεροί γιατί τα κουνούπια θέλουν πάνω από 24 βαθμούς εξωτερική θερμοκρασία για να ξυπνήσουν, να πετάξουν και να αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται. Συνεπώς και να θέλαμε να ψεκάσουμε δεν θα γινόταν. “Πρέπει όμως οι ψεκασμοί να γίνουν πριν την αναπαραγωγή των κουνουπιών. Αλλιώς θα έχουμε χάσει το παιχνίδι» ανέφερε ο Υγειονομικός Διευθυντής της Γ΄ Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδος, Παναγιώτης Νάνος.

Για τη διενέργεια των ψεκασμών η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας - Θράκης έχει διαθέσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 1.990.000 ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου