Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Έκαναν το «θαύμα» τους οι αποδείξεις



Στο μέτρο των αποδείξεων αποδίδεται το γεγονός ότι οκτώ στους δέκα φορολογούμενους που έχουν λάβει ή θα λάβουν τις ημέρες αυτές το εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας, είτε δεν πληρώνουν καθόλου φόρο, είτε έχουν επιστροφή φόρου,...
 ενώ μόλις το 18,77% των φορολογούμενων πληρώνει πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματα του 2010.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, του υπουργείου Οικονομικών, έχει ταχυδρομηθεί και η 2η παρτίδα εκκαθαριστικών σημειωμάτων σε 571.832 φορολογούμενους.


Από τα εκκαθαριστικά αυτά:

* 106.501 (ποσοστό 18,62%) είναι χρεωστικά, με το σύνολο του φόρου να φθάνει τα 257,449 εκατ. ευρώ.

* 228.389 (39,94%) είναι πιστωτικά, με τις επιστροφές φόρου να ανέρχονται συνολικά σε 206,77 εκατ. ευρώ.

* 236.942 (41,44%) είναι μηδενικά.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν εκκαθαριστεί 781.612 φορολογικές δηλώσεις και τα καθαρά έσοδα από το φόρο εισοδήματος που εισπράττει το Δημόσιο ανέρχονται σε 85,02 εκατ. ευρώ.




Δείτε μέσω διαδικτύου εάν έγινε η εκκαθάριση της φορολογικής σας δήλωσης.



«Επιτυγχάνεται ο στόχος του μέτρου των αποδείξεων»

Η ωφέλεια φόρου από το μέτρο των αποδείξεων είναι εντός των προβλεπόμενων στόχων επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, απαντώντας στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μέτρο-«μπούμερανγκ».


Το υπουργείο τονίζει ότι οι πολίτες ζητούν τις αποδείξεις που τους αναλογούν και ότι θα γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ειδικά σε περιπτώσεις όπου το ποσό των αποδείξεων απέχει από το μέσο όρο για το αντίστοιχο εισόδημα, καθώς και σε περιπτώσεις με ποσό επιστροφής κάτω των 1500 ευρώ.

«Τα δημοσιεύματα αποσιωπούν ότι με το νόμο 3842/2010, βασική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης ήταν η ελάφρυνση από πλευράς φόρου των εισοδημάτων μέχρι 40.000 ευρώ. Άρα, τυχόν πιστωτικά υπόλοιπα των δηλώσεων δεν συνδέονται μόνο με το μέτρο των αποδείξεων, αλλά και με την παραπάνω βασική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης.

» Με την προσκόμιση των αποδείξεων σαφέστατα θα προκύψει ωφέλεια φόρου για τους φορολογούμενους, η οποία είχε υπολογιστεί και βρίσκεται εντός των προβλεπομένων στόχων.

» Τα νούμερα και τα στοιχεία τα οποία επικαλούνται τα δημοσιεύματα είναι αναληθή και δεν επαληθεύονται, καθώς ο μέσος όρος έναντι των δηλουμένων εισοδημάτων, προσεγγίζει ως ποσοστό το 28%.»

Σε περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί καταστρατήγηση του κινήτρου με δήλωση ανακριβών ποσών στις δηλώσεις εισοδήματος, θα υπάρξουν οι συνέπειες που ορίζονται από το νόμο-επισημαίνει το υπουργείο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου