Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Αναμένεται να ξεπεράσει τα €100 δισ. το νέο πακέτο της Ελλάδας ~ Αυστηροί οι όροι ~ Συμφωνία για το μεσοπρόθεσμο



Την παροχή νέου πακέτου στήριξης στην Ελλάδα έως τις αρχές Ιουλίου "παρήγγειλαν" οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ενώ δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της σταθερότητας του ευρώ.

"Οι επικεφαλής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης καλούν...
 τους υπουργούς Οικονομικών να ολοκληρώσουν τη δουλειά που χρειάζεται πάνω στα στοιχεία που θα επιτρέψουν την παράχώρηση νέου δανείου", αναφέρει το προσχέδιο της ανακοίνωσης των Ευρωπαίων ηγετών που συμμετείχαν σήμερα σε Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το AFP.

Η ανακοίνωση, που υπόκειται σε τροποποιήσεις αφού οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, αναφέρει ότι το νέο πακέτο, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει, όπως και το πρώτο, τα 100 δισ. ευρώ, θα συνδυάζει τη συμμετοχή των επίσημων πιστωτών αλλά και "ιδιωτικών πηγών".

Αναφέρει επίσης πως ο τελικός σχεδιασμός του πακέτου θα επιτρέψει "την έγκαιρη αποδέσμευση της δόσης ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις δανειακές ανάγκες του Ιουλίου". Πρόκειται για την επόμενη δόση των 12 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου στήριξης, καθώς στη συνάντηση τους αυτή την εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αρνήθηκαν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την αποδέσμευση της δόσης, επιλέγοντας αντ΄ αυτού να αναμένουν την έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος από την ελληνική Βουλή.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα να υποστηρίξουν τους στόχους του προγράμματος. Την ανάγκη εθνικής ενότητας στην Ελλάδα τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso.

Στο μεταξύ δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχου της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρει πως ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ζήτηση από τους Ευρωπαϊους ομολόγους του να στηρίξουν ένα νέο πακέτο στήριξης με στόχο την κάλυψη των αναγκών της χώρας έως τα τέλη του 2014. Ο αξιωματούχος αναμένει ότι το πακέτο θα εγκριθεί αλλά μόνο υπό τον αυστηρό όρο να εφαρμοστούν τα σκληρά μέτρα λιτότητας των 28,4 δισ. ευρώ.



DJ: Αυστηροί όροι στο νέο πακέτο για την Ελλάδα

Αυστηρές κυρώσεις, στις οποίες περιλαμβάνεται και η απόσυρση χρημάτων, θα προβλέπει το πακέτο οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας σε περίπτωση που η Αθήνα αποτύχει στην ολοκληρωτική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

“Αυτή τη φορά οι όροι θα είναι πολύ αυστηροί, με προειδοποίηση πως η ροή των κεφαλαίων θα σταματήσει σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πραγματοποιήσει τη μείωση των δαπανών και τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει υποσχεθεί,” σημείωσε πρόσωπο με άμεση γνώση των συζητήσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η νέα συμφωνία θα σχεδιαστεί με στόχο την κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας έως τα μέσα του 2014.

Το ύψος της νέας βοήθειας υπολογίζεται στα 70 δισ. ευρώ από οποία τα 30 δισ. ευρώ οι κυβερνήσεις ελπίζουν να προέλθουν από τις τράπεζες που θα συμμετάσχουν εθελοντικά στην ανακύκλωση του ελληνικού χρέους. Το ύψος των κρατικών συμμετοχών θα εξαρτηθεί από τα ποσά που θα εξασφαλισθούν από την ανακύκλωση του χρέους.

Εκτός από τα παραπάνω 70 δισ. ευρώ περίπου 30 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Η Ελλάδα επίσης αναμένεται να λάβει 45 δισ. ευρώ από το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να υπερκαλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας οι οποίες υπολογίζονται σε 138 δισ. ευρώ έως τα μέσα του 2014.

Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν πως η πιο δύσκολη αποστολή της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων καθώς όπως σημειώνουν πρέπει να γίνεται μία σημαντική ιδιωτικοποίηση κάθε 15 ημέρες.
Πηγή:capital.gr


Η Ελλάδα συμφώνησε με Ε.Ε-ΔΝΤ για το Μεσοπρόθεσμο

Η Ελλάδα κέρδισε τη συναίνεση των διεθνών δανειστών(Ε.Ε-ΔΝΤ)την Πέμπτη για ένα πενταετές πρόγραμμα λιτότητας που αποσκοπεί στην αποφυγή επικείμενης πτώχευσης, πηγές που ήταν παρόν στις συνομιλίες, δηλώνουν ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύευται να προωθήσει ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις μέσω του κοινοβουλίου.
Μετά από μια μέρα έντονων διαβουλεύσεων, στην Αθήνα, ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έκλεισε συμφωνία με τους επιθεωρητές της ΕΕ και του ΔΝΤ για επιπλέον αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών για να καλύψει το έλλειμμα των 3,8 δις. ευρώ.

«Υπάρχει μια συμφωνία»,δήλωσε μια από τις πηγές, όσο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ήταν στη συνάντηση με τους συναδέλφους του ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών με κυρίαρχο θέμα την κρίση του χρέους στην Ελλάδα.

Δεν υπήρξε άμεση επίσημη επιβεβαίωση, αλλά το ευρώ ανέκαμψε έναντι του δολαρίου και οι μετοχές στις ΗΠΑ ανέκαμψαν μετά την έκθεση του Reuters για τη συμφωνία.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιμένουν ότι το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει βαθιές περικοπές δαπανών, περισσότερες αυξήσεις φόρων και ένα μεγάλο ξεπούλημα των κρατικών περιουσιακών στοιχείων για την εξασφάλιση της βοήθειας και την αποφυγή της δυνητικής αθέτησης υποχρεώσεων στα μέσα Ιουλίου.

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε κατά την άφιξή τους στη σύνοδο κορυφής με τους συναδέλφους τους ηγέτες της ΕΕ ότι έχει δεσμευτεί να προωθήσει το αντιλαϊκό πρόγραμμα λιτότητας μέσα από το κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

«Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί, αποφασισμένη, να συνεχίσει ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα για μεγάλες αλλαγές, ριζικές αλλαγές, να κάνουμε την οικονομία μας βιώσιμη,» είπε στους δημοσιογράφους.

Οι ηγέτες της ΕΕ έκαναν έκκληση στο συντηρητικό έλληνα αρχηγό της αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς ότι πρέπει να υποστηρίξει το πρόγραμμα λιτότητας. Οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ μιλάνε με τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες για να προσπαθήσουν να τους πείσουν εθελοντικά να διατηρήσουν την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα, όταν τα ομόλογα τους ώριμη, ως μέρος ενός ενδεχόμενου δεύτερου διάσωσης για την Αθήνα.

Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος διορίστηκε την περασμένη εβδομάδα, είχε θελήσει να αλλάξει κάποια μέτρα ώστε να παρουσιάσει ένα ελαφρώς πιο μαλακό πακέτο στο κοινοβούλιο για έγκριση στις 28 Ιουνίου, σε μια προσπάθεια να κερδίσει πάνω από ένα θυμωμένο και απογοητευμένοι ελληνικό λαό.

Ωστόσο, οι αλλαγές σήμαιναν ότι η Αθήνα θα υστερούσε στις υποσχέσεις της.

«Βασικός στόχος μας είναι να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
Πηγή: Reuters

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου