Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Συνάντησα κι ευτυχισμένους μαστόρους ~ Βοτσαλωτά Χίου (Βίντεο)


Το δέκατο επεισόδιο της σειράς.

Σκοπός της εκπομπής είναι να προβάλλει τους ανθρώπους που με την αφοσίωσή τους στην τέχνη τους, διατηρούν ζωντανή την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας.

Βοτσαλωτά λέγονται τα δάπεδα των αυλών, τα διακοσμημένα με βότσαλα.
Ένα βότσαλο. Δύο, τρία, «λιλάδια» τα λεν’ στη Χίο, το ένα αγκαλιά με το άλλο. Τα περισσότερα άσπρα, τα υπόλοιπα μαύρα. Τέσσερα…Πέντε… Πόση υπομονή! Ώρες στα γόνατα οι μάστορες...


Κώστας Μαρτούλας κι ο γιός του, Μανώλης! Μαζί τους, ο αρχιτέκτονας Γιώργος Κουκούλης, που σχεδίασε και έχει τη γενική ευθύνη.

Ο μηχανικός Κώστας Παϊδας μας ξεναγεί στα βοτσαλωτά της Μητρόπολης της Χίου. Ψηλά, από το καμπαναριό, κοιτάζω την αυλή. Σκέφτομαι πως όλα αυτά τα βότσαλα μοιάζουν με ημέρες, ημέρες μιας ζωής, η μία μετά την άλλη. Μαίανδροι, φύλλα, κλαδιά, λουλούδια, ήλιοι. Τι ωραία που είναι η ζωή!

4 σχόλια:

Φοίβη είπε...

χελό, μπονζούρ! έκανε κι η μαμά μου κάτι έξαλλα πήγαινε στα ποτάμια και μάζευε κροκάλες κι έφτιαξε στην αυλή μ αυτές και με πελεκητές πέτρες ήλιους και φεγγάρια κι άστρα... καθότι όλα στο χέρι μας είναι...

Κρασοπατήρ είπε...

Μάλλον μόνο στο χέρι των μεγαλύτερων είναι. Τα δικά μας δεν πιάνουν τα ρημάδια. Καλομάθαμε. Τώρα με το ΔΝΤ μας βλέπω να γινόμαστε και ευτυχισμένοι μάστοροι :)

Φοίβη είπε...

πενία τέχνας κατεργάζεται....
ποιος ξέρει; ίσως αλλάξει και το κάρμα μας!! -προς το καλύτερο!.

annita είπε...

Καλημερα! Θελω να κανω ανακαινηση σε ενα παλιο μικρο σπιτακι που αγορασα στη θαλασσα , σκεφτομαι να το ντυσω ολο με βοτσαλα , η συνδετικη υλη ποια πρεπει να ειναι?

Δημοσίευση σχολίου