Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Πάρτε βαθιά ανάσα και... Πως θα εξοικονομηθούν τα 28 δισ. μέχρι το 2015


Επιβολή πρόσθετων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών συνολικού ύψους 12,1 δισ. ευρώ, μείωση των δαπανών για μισθούς υπαλλήλων και λειτουργών του δημοσίου κατά 2,1 δισ. ευρώ, περικοπή κονδυλίων για υγειονομική περίθαλψη, για ασφαλιστικές και κοινωνικές παροχές κατά 6,22 δισ. ευρώ, εφαρμογή προγράμματος συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα για εξοικονομήσεις συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, περικοπές στις δαπάνες των περιφερειών και των δήμων κατά 1,3 δισ. ευρώ και μείωση των λειτουργικών, εξοπλιστικών και επενδυτικών δαπανών του δημοσίου κατά 2,28 δισ. ευρώ προβλέπει η δημοσιονομική συνταγή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής της περιόδου 2011-2015.

Μαζί με επιπλέον μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί από...
 την κυβέρνηση ο συνολικός “λογαριασμός” με τον οποίο θα χρεωθεί ολόκληρη η χώρα την περίοδο των 4,5 ετών που απομένει μέχρι το τέλος του 2015 φτάνει τα 28,26 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι, εφαρμόζοντας, σημαντικά ενισχυμένη, τη συνταγή σκληρής λιτότητας του αρχικού μνημονίου, θα επιτύχει τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από τα 17 δισ. ευρώ, ή 7,6% του ΑΕΠ φέτος, στα 2,99 δισ. ευρώ, ή στο 1,2% του ΑΕΠ ως το τέλος του 2015.

Για το τρέχον έτος προβλέπεται να ληφθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 6,4 δισ. ευρώ, προκειμένου να διασωθεί από τον πλήρη εκτροχιασμό ο κρατικός προϋπολογισμός που κατήρτισε η κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2010, θέτοντας τον άπιαστο, όπως αποδεικνύεται, στόχο το δημοσιονομικό έλλειμμα να περιοριστεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους στο 7,4% του ΑΕΠ.








Η ανάλυση των μέτρων

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι προβλέπει για το υπόλοιπο ήμισυ του τρέχοντος έτους αλλά και για τα επόμενα 4 έτη η δημοσιονομική πολιτική:

Οι επιπλέον φόροι που θα κληθούν να πληρώσουν την περίοδο 2011-2015 τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις, λόγω της εφαρμογής των νέων φορολογικών μέτρων, θα ανέλθουν σε 9,08 δισ. ευρώ.


Επιπλέον, εντός του 2011:

•Θα επιβληθεί ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας με αφορολόγητο όριο μειωμένο από τις 400.000 στις 200.000-300.000 ευρώ για κάθε ιδιοκτήτη κτισμάτων και εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων.

•Ταυτόχρονα ενδέχεται να επιβληθεί και ένα νέο ειδικό τέλος ακινήτων με συντελεστές 0,1%-0,2% στην ακίνητη περιουσία εκατομμυρίων φυσικών προσώπων. Το τέλος αυτό θα εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος, νερού ή τηλεφώνου.

•Θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καπνικά προϊόντα, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι λιανικές τιμές πώλησης στα φθηνά τσιγάρα από 2,40 σε 3 ευρώ το πακέτο.

•Θα επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης 1,5 ευρώ ανά γιγατζάουλ στο φυσικό αέριο, με συνέπεια την αύξηση του ετήσιου κόστους κατανάλωσης περίπου κατά 50 ευρώ για ένα μέσο διαμέρισμα.

•Θα αυξηθούν τα τέλη κυκλοφορίας κατά 10% μεσοσταθμικά.

•Θα αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 13% στο 23% για όλα τα είδη (τρόφιμα, αναψυκτικά, χυμούς και εμφιαλωμένα νερά) που σερβίρονται σε εστιατόρια, ταβέρνες, σουβλατζίδικα, ψητοπωλεία, ουζερί, καντίνες, κυλικεία, φαστφουντάδικα, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία κλπ., με αποτέλεσμα να ανατιμηθούν κατά 9%. Η αύξηση του ΦΠΑ θα ισχύσει από τη 1-9-2011.

•Θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά σε αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβικών εκατοστών, σε ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, σε σκάφη μεγάλου μήκους και σε πισίνες.

•Θα περικοπούν φοροαπαλλαγές (σε τέλη ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας) για πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανάπηρους, μετοικούντες και θρησκεύματα.

•Θα επιβληθεί φόρος σε ορισμένες χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

•Θα τεθεί σε εφαρμογή ρύθμιση για την “τακτοποίηση” τουλάχιστον 700.000 αυθαίρετων κτισμάτων.


Αυξημένα τεκμήρια

Για το 2012 προβλέπονται επίσης αυξήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες και αεροσκάφη, καθώς και καθιέρωση “επαγγελματικών τεκμηρίων” για τον προσδιορισμό ελάχιστων ορίων καθαρού εισοδήματος σε 800.000 μικρομεσαίους επιτηδευματίες.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται εκ νέου το ενδεχόμενο επιβολής φόρου στα αναψυκτικά, τους χυμούς και τα εμφιαλωμένα νερά, καθώς και η επιβολή του μέτρου της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και πετρέλαιο κίνησης, που θα έχει συνέπεια την αύξηση του κόστους θέρμανσης κατά 30% έως 60% από το φθινόπωρο.


Δημόσιος τομέας

Οι δαπάνες για αποδοχές εργαζομένων στο δημόσιο προβλέπεται να περικοπούν κατά 2,175 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2015.

Ο στόχος να μειωθεί η δαπάνη για μισθούς του δημοσίου θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί με τα εξής μέτρα:

•Αύξηση του ρυθμού των αποχωρήσεων με αλλαγή του κανόνα για τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις, από 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις σε 1 πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του 2011. Για την περίοδο 2012-2015 προβλέπεται επαναφορά του κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις.

•Αύξηση των ωρών εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες την εβδομάδα.

•Μείωση της δαπάνης για υπερωρίες και περαιτέρω μείωση των αμοιβών για συμμετοχή σε επιτροπές και των πρόσθετων αμοιβών των εξωτερικών συνεργατών.

•Απομακρύνσεις δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων από υπουργεία, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Για το 2011 προβλέπεται μείωση του αριθμού των συμβασιούχων κατά 50%, ή κατά 29.000, ώστε από 58.000 άτομα να περιοριστούν σε 29.000 άτομα! Για την περίοδο 2012-2015 προβλέπεται μείωση του αριθμού των συμβασιούχων κατά 10% τον χρόνο, δηλαδή κατά 2.000-2.900 άτομα ετησίως.

•Αναστολή των αυξήσεων στους βασικούς μισθούς, οι οποίες, βάσει του ισχύοντος μισθολογίου, χορηγούνται εξαιτίας των μισθολογικών ωριμάνσεων. Θα πάψουν δηλαδή να δίδονται στους 700.000 υπαλλήλους και λειτουργούς του δημοσίου οι εισοδηματικές αυξήσεις που προκύπτουν από τη μετάβαση των βασικών μισθών σε ανώτερα μισθολογικά κλιμάκια, λόγω συμπλήρωσης διετιών. Ουσιαστικά, θα επιβληθεί πάγωμα στους βασικούς μισθούς μέσω της προσωρινής αναστολής των ωριμάνσεων. Ταυτόχρονα, θα αρχίσουν να τίθενται σε ισχύ οι ρυθμίσεις για το νέο ενιαίο μισθολόγιο, οι οποίες είχαν προαναγγελθεί με το μνημόνιο του Μαΐου του 2010.

•Παροχή της δυνατότητας για μερική απασχόληση σε υπουργεία, ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, καθώς και της δυνατότητας απασχόλησης δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα με τη χορήγηση μακροχρόνιας άδειας άνευ αποδοχών.

•Εφαρμογή του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας για τους υπό μετάταξη υπαλλήλους. Το καθεστώς αυτό θα εφαρμόζεται σε μία μεταβατική περίοδο, που θα ξεκινά από την απομάκρυνση των εργαζομένων από τις υπηρεσίες που αναδιαρθρώνονται (καταργούνται ή και συγχωνεύονται) μέχρι τη μετάταξη ή την οριστική απόλυσή τους. Θα προβλέπει τη μη παροχή εργασίας έναντι σημαντικά μειωμένων αποδοχών.

•Απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων από υπηρεσίες, οργανισμούς και λοιπούς φορείς του δημοσίου που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν. Οι απολύσεις θα γίνονται μετά από διαδικασία αξιολόγησης που θα διεκπεραιώνεται από το ΑΣΕΠ.

•Οι λειτουργικές δαπάνες του κράτους θα επιδιωχθεί να μειωθούν κατά 584 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, 140 εκατ. ευρώ θα επιδιωχθεί να εξοικονομηθούν εντός του 2011.


Φορείς του δημοσίου

•Από καταργήσεις-συγχωνεύσεις φορέων του δημοσίου και μείωση επιχορηγήσεων σε κρατικούς οργανισμούς προβλέπεται να εξοικονομηθούν 770 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 491 εκατ. ευρώ εντός του 2011. Εκατοντάδες οργανισμοί και φορείς του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν με ήδη υφιστάμενους φορείς. Το πλεονάζον προσωπικό θα κριθεί από το ΑΣΕΠ για το εάν είναι κατάλληλο για μετάταξη σε άλλες υπηρεσίες ή οργανισμούς του δημοσίου τομέα. Όσοι δεν κρίνονται “κατάλληλοι” θα απολύονται!

•Από την εφαρμογή προγραμμάτων αναδιάρθρωσης για τις δημόσιες επιχειρήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν 1,314 δισ. ευρώ (για το 2011 δεν προβλέπεται περαιτέρω εξοικονόμηση δαπανών από αυτή την κατηγορία δράσεων).


Προβλέπονται επίσης τα ακόλουθα μέτρα:

•Ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων ή πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων που συνδέονται με μη νευραλγικές / στρατηγικές δραστηριότητες.

•Μείωση των δαπανών για τις αποδοχές του προσωπικού.

•Μείωση των λειτουργικών δαπανών.

•Συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.


Άλλες περικοπές

Οι αμυντικές δαπάνες θα περικοπούν για την εξοικονόμηση 1,2 δισ. ευρώ. Θα εφαρμοστούν μέτρα για τη μείωση του κόστους των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων και τη μείωση των εξοπλιστικών δαπανών.

Προβλέπονται περαιτέρω εξοικονομήσεις συνολικού ύψους 1,739 δισ. ευρώ στους τομείς της υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης. Το 2011 προβλέπεται να εξοικονομηθούν 310 εκατ. ευρώ. Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την εξοικονόμηση 1,739 δισ. ευρώ προβλέπουν, μεταξύ των άλλων:

1. Επιβολή ειδικού τέλους καπνίσματος σε επιχειρήσεις άνω των 300 τετραγωνικών μέτρων, οι οποίες εξαιρούνται της απαγόρευσης του καπνίσματος. Το μέτρο θα αφορά 4.000 κέντρα διασκέδασης και καζίνα.

2. Αύξηση των εσόδων των νοσοκομείων με:

•Ειδική συμφωνία για την παροχή υπηρεσιών νοσηλείας από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε ασφαλισμένους ιδιωτικών συμβολαίων.

•Χρέωση των αλλοδαπών για τις υπηρεσίες νοσηλείας που τους παρέχονται.

•Περιορισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών για τους ανασφάλιστους.

•Καταργήσεις και συγχωνεύσεις νοσοκομείων.

•Εφαρμογή κεντρικού συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία για τη μείωση του μέσου κόστους ανά περιστατικό.

•Έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας. Ψηφιοποίηση και έλεγχο χειρόγραφων συνταγών για τη χορήγηση φαρμάκων και επέκταση του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

•Διεύρυνση της λίστας φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται.

•Εφαρμογή νέας τιμολογιακής πολιτικής για τα φάρμακα από το 2011, με στόχο τη μείωση των λιανικών τιμών πώλησης των φαρμάκων και την κατάργηση του πλαφόν στις μειώσεις τιμών.

•Εισαγωγή ασφαλιστικής τιμής στα φάρμακα. Προβλέπεται η διαπραγμάτευση της τιμής που χρεώνεται στα ταμεία από φαρμακεία και αποθήκες μέσω ειδικών συμβάσεων.



Κοινωνική ασφάλιση

Οι δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση και την κοινωνική προστασία θα περικοπούν κατά 1 δισ. ευρώ το 2011 και κατά 3,48 δισ. ευρώ την περίοδο 2012-2015 με την εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων:

•Περιορισμός του αριθμού των δικαιούχων συγκεκριμένων κοινωνικών παροχών, όπως τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων, οι παροχές του ΟΕΕ-ΟΕΚ και το ΕΚΑΣ.

•Σχεδιάζεται, ειδικότερα, η μείωση των δικαιούχων των παροχών του ΟΕΕ-ΟΕΚ από το τελευταίο τρίμηνο του 2011 με την αυστηροποίηση των κριτηρίων για όσους είναι τακτικά στη λίστα των δικαιούχων και την αξιολόγηση της λίστας των δικαιούχων επιχειρήσεων επιχορηγούμενων προγραμμάτων, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια.

•Αυστηρός έλεγχος των συνταξιούχων και των δικαιούχων επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων για τον εντοπισμό όσων εισπράττουν τις συγκεκριμένες παροχές χωρίς να τις δικαιούνται. Επίσης, θα κοπεί το διπλό ΕΚΑΣ από ζευγάρια χαμηλοσυνταξιούχων, ώστε να λαμβάνει την παροχή αυτή μόνο ο ένας σύζυγος!

•Μείωση του εφάπαξ στο δημόσιο κατά 10% το 2011.

•Μείωση των επικουρικών συντάξεων στα ταμεία με ελλείμματα. Η μείωση θα επέλθει με την επιβολή εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ.

•Επιβολή ειδικής εισφοράς 8% στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ που λαμβάνουν συνταξιούχοι κάτω των 60 ετών.

•Αύξηση της “εισφοράς αλληλεγγύης” (του νέου ΛΑΦΚΑ) που επιβάλλεται στις κύριες συντάξεις οι οποίες υπερβαίνουν τα 1.700 ευρώ μεικτά.

•Μείωση της δαπάνης του ΝΑΤ για συντάξεις κατά 6%.

•Περικοπές αναπηρικών συντάξεων από άτομα που θα διαπιστωθεί μετά από αυστηρό έλεγχο ότι δεν τις δικαιούνται.

•Περαιτέρω περικοπές σε κοινωνικά επιδόματα μέσω μιας νέας αξιολόγησης που σχεδιάζεται να ξεκινήσει από το 2013 και μετά.


Ασφαλιστικά ταμεία

Θα νομοθετηθούν παρεμβάσεις για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων κατά 3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 629 εκατ. ευρώ προβλέπεται να εισπραχθούν εντός του 2011. Οι παρεμβάσεις αυτές προβλέπουν:

•Επιβολή “εισφοράς αλληλεγγύης υπέρ των ανέργων” 3% στους μισθούς των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα (των υπουργείων, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ και των ΔΕΚΟ).

•Αύξηση της εισφοράς υπέρ ανέργων από 4% σε 5% για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

•Επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης 4% στους ελεύθερους επαγγελματίες.

•Αύξηση στις εισφορές δικαιούχων του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ.

•Δημιουργία ταμείου αλληλεγγύης του ΟΑΕΕ με τη θέσπιση εισφοράς που θα επιβάλλεται επί των ακαθάριστων εσόδων και των κερδών των επιχειρήσεων. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από τη 1-1-2013.

•Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής με την εφαρμογή μέτρων που προβλέπουν υποχρεωτική καταβολή μισθών και εισφορών μέσω τραπεζών από το 2012, ενσωμάτωση του οικιακού προσωπικού στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ρυθμίσεις ασφαλιστικών εισφορών, αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων που απασχολούν ανασφάλιστους, επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε εισφοροφυγάδες και έκδοση κάρτας εργασίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου