Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Μας ξαναπαίρνουν τα μέτρα...


Σε θρίλερ εξελίσσεται σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη της τρόικας για την οριστικοποίηση του εφαρμοστικού νόμου. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που ήρθαν δύο ημέρες πριν στην Αθήνα για να επικυρώσουν τα μέτρα, εκτίμησαν ότι δεν φτάνουν μετά τις «κοινωνικότερες» αλλαγές που έκανε τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση στο πλαίσιο της προσπάθειας για συναίνεση.

Ξεκίνησαν από μία απόκλιση της τάξης των 3,8 δισ. ευρώ η οποία, μετά τις διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο έχει περιοριστεί μεν, αλλά ακόμη υπάρχει: υπολογίζεται γύρω στα...
 2 δισ. ευρώ.

Αποφασίστηκε έτσι η κάθοδος των αρχηγών της τρόικας που έχουν προγραμματίσει σήμερα το πρωί συνάντηση με την νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με στόχο την οριστικοποίηση του πακέτου.

Ο κος Ε. Βενιζέλος έχει αναλάβει την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις και έχει λάβει σχετική εντολή από το υπουργικό συμβούλιο. Επιθυμεί να αποφύγει την επαναφορά παρεμβάσεων που θα αυξήσουν την ένταση στο εσωτερικό όπως η μείωση του αφορολογήτου και ζητά από την τρόικα να λάβει υπόψη της μεγαλύτερη ύφεση που θα πλήξει την χώρα φέτος.

Οι επιτηρητές θέλουν να διασφαλίσουν τη μείωση του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ το 2011. Οι Βρυξέλλες επιθυμούν συμφωνία εντός της ημέρας, αφού το απόγευμα ξεκινούν οι κρίσιμες συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα στην Σύνοδο Κορυφής.
Εκτιμάται ότι αν η έκβαση δεν είναι καλή, τότε αναβάλλονται τα σχέδια της κυβέρνησης για ανακοίνωση κοινωνικότερων μέτρων που είχαν εμμέσως ειπωθεί από τον πρωθυπουργό τις προηγούμενες ημέρες, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Το πρόβλημα επικεντρώνεται στα μέτρα που άλλαξαν το προηγούμενο 10ήμερο. Αποφασίστηκε ενδοκυβερνητικά να μην εξισωθούν οι φόροι στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, να μην μειωθεί το αφορολόγητο όριο, να μην επιβληθεί νέο τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κλιμάκια για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς.

Αν υπάρξει συμφωνία σήμερα, τότε το απόγευμα θα γίνουν οι πρώτες γενικές ανακοινώσεις. Αύριο θα μοιραστεί ο εφαρμοστικός νόμος στα κόμματα και θα δοθεί στη δημοσιότητα για να τον επεξεργασθούν έως την Τρίτη που θα ξεκινήσει η συζήτησή του στη Βουλή.

Καταληκτική ημερομηνία για τη ψήφισή του είναι η 30η Ιουνίου όπως η Ελλάδα έχει δεσμευθεί στην ΕΕ. Θεωρείται καταστροφική μία αναβολή αφού στις 3 Ιουλίου συνεδριάζει εκτάκτως το Eurogroup και λίγο πριν το ΔΝΤ για να "κλειδώσει" η εκταμίευση της δόσης και το επόμενο δάνειο.

Στον εφαρμοστικό νόμο θα περιλαμβάνονται, πέρα από τα εισπρακτικά μέτρα και οι διατάξεις βάσει των οποίων θα γίνει η πώληση της ακίνητης περιουσίας για να μειωθεί κατά 50 δισ. ευρώ το χρέος καθώς και οι αλλαγές στην δανειακή σύμβαση.

Επίσης ολοκληρώνεται και η αναθεώρηση του Μνημονίου η οποία αναδιαμορφώνεται με βάση τις αλλαγές που γίνονται στον εφαρμοστικό νόμο και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το οποίο ενδεχομένως να προσαρμοσθεί και αυτό με βάση τις αλλαγές στα μέτρα.
Πηγή

(Και από μιά δεύτερη πηγή):


Σκληρότερα μέτρα για να καλυφθεί η «τρύπα» στα έσοδα ζητά η Τρόικα και απορρίπτει τις αλλαγές του Ευ. Βενιζέλου – Στο τραπέζι ξανά η μείωση του αφορολογήτου ορίου

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, οι δανειστές της Ελλάδας δεν έκρυψαν την δυσαρέσκειά τους για το γεγονός, πως μία σειρά από μέτρα που είχαν συμφωνηθεί πριν από ένα μήνα ( όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η εξίσωση των ΕΦΚ στα καύσιμα, δεν συμπεριλήφθηκαν τελικά στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα.


Οι ξένοι φέρονται μάλιστα να απέρριψαν ως «μη ασφαλούς απόδοσης», μέτρα ύψους 3,8 δισ. από τα επιπρόσθετα 6,4 δισ. που περιλαμβάνει για φέτος το Μεσοπρόθεσμο.

Αντιρρήσεις φαίνεται να υπάρχουν και ως προς τις αποδόσεις από τις περικοπές και τα εισπρακτικά μέτρα που εφαρμόζονται στο τμήμα των Ασφαλιστικών Ταμείων συνολικού ύψους κοντά 1,4 δις. ευρώ.

Κατά τις πληροφορίες, τα πάνω -κάτω στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς έφεραν οι ανησυχίες της τεχνικής αντιπροσωπείας της Τρόικας που διαπίστωσε ότι η «τρύπα» των εσόδων στα κρατικά ταμεία ξεπέρασε τα 3,2 δις. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του έτους.

Τούτο προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στα υψηλόβαθμα στελέχη της Τρόικας οι οποίοι τόσο οι ίδιοι όσο και ο ο Όλι Ρεν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Τετάρτη με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ήταν έντονα επιφυλακτικοί απέναντι στους νέους σχεδιασμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ενημερώνοντας το Υπουργικό Συμβούλιο είπε ότι "Αποφασίσαμε να κάνουμε διορθωτικές κινήσεις και για αυτό αναζητούνται ισοδύναμα μέτρα της τάξης των 3,8 δις. ευρώ". Οι διορθωτικές κινήσεις που προκλήθηκαν από τις έντονες αντιδράσεις των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να γίνονται αποδεκτές από την τρόικα.

Τους επικεφαλής της θα επιχειρήσει να πείσει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εξουσιοδοτήθηκε από το Υπουργικό "να κάνει όλους τους αναγκαίους χειρισμούς για την οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσμου και τους εφαρμοστικούς νόμους".

Στόχος είναι μέχρι το απόγευμα, και μετά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου Οικονομικών που συνέρχεται το πρωί, να έχουν οριστικοποιηθεί: το ένα άρθρο του Μεσοπρόθεσμου, ο εφαρμοστικός νόμος και το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Και τα τρία είναι τα προαπαιτούμενα για να ανοίξει η συζήτηση στο σημερινό δείπνο στις Βρυξέλλες μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, τον οποίο θα συνοδεύει ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, και των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικότερα, τα μέτρα "ισοδύναμου αποτελέσματος" που αναγκάζεται να αναζητήσει το υπουργείο Οικονομικών για να καλύψει τις απώλειες εσόδων, είναι:

- Μείωση του αφορολόγητου ορίου από 12.000 ευρώ στα 6.000 ευρώ. Πρόκειται για μέτρο που σχεδιαζόταν επί Παπακωνσταντίνου, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στο Μεσοπρόθεσμο γιατί συνάντησε εντονότατες αντιδράσεις. Στόχος ήταν να εισπραχθούν 400 εκατ. ευρώ το 2011 και άλλα 2,4δισ. ευρώ την επόμενη τριετία. Αντ' αυτού, η ελληνική πλευρά προτίμησε την επιβολή έκτακτης εισφοράς – κεφαλικού φόρου σε μισθωτούς και ειδικό τέλος σε επιτηδευματίες, μέτρα που η Τρόικα αμφισβητεί ότι θα αποδώσουν ισοδύναμο αποτέλεσμα.

- Εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Πρόκειται για μέτρο που έχει ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2011 και επρόκειτο να ισχύσει από τον Οκτώβριο, με προσδοκώμενο όφελος για κρατικά ταμεία400 – 600 εκατ. ευρώ. Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν οδήγησαν στην αναβολή της εφαρμογής του. Εναλλακτικά το οικονομικό επιτελείο πρότεινε την αύξηση στα 60 λεπτά το χιλιόλιτρο, που όμως επίσης η τρόικα αμφιβάλει αν θα αποφέρει το αντίστοιχο οικονομικό όφελος.

Στη νέα δύσκολη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, επανεξετάζονται μέτρα όπως:

- Επιβολή ειδικού τέλους υπέρ ακινήτων, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Αν και αποσύρθηκε από την κυβέρνηση, φαίνεται πως οι αντιδράσεις της Τρόικα το επαναφέρουν στο προσκήνιο.

- Η επιβολή ΦΠΑ 23% στα προϊόντα και τις υπηρεσίες εστίασης, αντί για 13%.

- Μείωση του αφορολόγητου ορίου στην ακίνητη περιουσία από 400.000 ευρώ στα 200.000 ευρώ. Η αρχική πρόταση ήταν το όριο για τον ΦΑΠ να υποχωρήσει στα 100.000 ευρώ.
Πηγή


Μειώνεται το αφορολόγητο και επιβάλλεται έκτακτη εισφορά 5%

Προς μείωση του αφορολογήτου στις 8.000 ευρώ και επιβολή έκτακτης εισφοράς για φορολογούμενους με εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ , βουλευτές και όσους ασκούν δημόσια εξουσία προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο μετά από τις πιέσεις της τρόικας.


Μάλιστα οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας θα συνεχισθούν το μεσημέρι της Πέμπτης και ως εκ τούτου ο κ. Βενιζέλος δεν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας έκανε αναφορά στα ακόλουθα μέτρα.

-Στις 8.000 ευρώ από 12.000 ευρώ μειώνεται το αφορολόγητο όριο για όλους, με εξαιρέσεις κοινωνικού χαρακτήρα, όπως ΑΜΕΑ, συνταξιούχοι και άνεργοι. Δεν αποκλείεται να τεθούν και ηλικιακά κριτήρια για την προστασία του αφορολόγητου ορίου. Δηλαδή, οι νέοι έως 30-35 ετών και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών να διατηρήσουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

-Η έκτακτη εισφορά, κατά πάσα πιθανότητα θα επιβληθεί με ʽένα συντελεστή ύψους 5% στα εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ Με τον ίδιο συντελεστή θα επιβληθεί στους βουλευτές και σε όσους ασκούν δημόσια εξουσία.

-Το έκτακτο τέλος στους ελεύθερους επαγγελματίες θα κλιμακώνεται ανάλογα με την έδρα της επιχείρησης, ενώ θα εξαιρούνται οι νέοι επιτηδευματίες που έχουν κάνει έναρξη εργασιών την τελευταία 5ετια.

-Αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά 5 έως 6 λεπτά το λίτρο. Ωστόσο η τρόικα επιμένει σε πλήρη εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε θέρμανσης και κίνησης ώστε να καλυφθούν τα 400 εκατ. ευρώ που αρχικώς είχαν προϋπολογισθεί από την εξίσωση. (Ημερησία)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου