Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Συμφωνία...α λα Βιεννουά ~ Διευρύνθηκε στα 10,14 δισ. το ταμειακό έλλειμμα ~ Με 4,96% δανειστήκαμε 1,25 δισ. ευρώ



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται επί ενός σχεδίου σύμφωνα με το οποίο οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν εθελοντικά τις πιστώσεις τους προς την Ελλάδα, τόνιζει ο Olli Rehn.

Κοντά σε συμφωνία για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα βρίσκεται η Ευρώπη, την ώρα που η Κομισιόν πιέζει για μια εθελοντική συμφωνία ανταλλαγής ομολόγων.

Ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων της ΕΕ, Οlli Rehn, ανέφερε...
 σε συνέντευξη του στην Sueddeutsche Zeitung ότι η λύση για το ελληνικό χρέος δεν είναι τόσο μακριά όσο μπορεί κάποιοι να πιστεύουν.

"Ετοιμάζουμε μια συμφωνία με βάση την "Πρωτοβουλία της Βιέννης", όπου οι τράπεζες θα κρατήσουν τα ομόλογα για περισσότερο διάστημα, εθελοντικά", τόνισε.

"Είμαστε κοντά σε μια λύση, η οποία βασίζεται σε εθελοντική παράταση της προθεσμίας εξόφλησης των ομολόγων και η οποία σε καμία περίπτωση δεν οδηγεί σε χρεοκοπία", πρόσθεσε.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι εξαντλούνται τα περιθώρια για την πολιτική συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα στο πρόγραμμα προσαρμογής. "Οι Έλληνες πολιτικοί δεν έχουν πλέον πολύ χρόνο. Υπάρχουν προϋποθέσεις υπό τις οποίες βοηθάμε την Ελλάδα να μειώσει το χρέος και να αναθερμάνει την οικονομία. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνον, εάν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Αθήνα στηρίξουν το πρόγραμμα", επισήμανε.

Πολλές επιλογές τελούν υπό συζήτησιν στην Ευρώπη που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ελαφρύνει το βάρος της αποπληρωμής του χρέους της. Ορισμένα κράτη όπως η Γερμανία, έχουν προτείνει την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων. Αλλά κατά την άποψη των περισσοτέρων παρατηρητών, ένα τέτοιο μέτρο θα κινδύνευε να ερμηνευθεί ως "πιστωτικό γεγονός" από του οίκους αξιολόγησης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ευνοεί περισσότερο την επιλογή του "rollover", ενός μηχανισμού μετακύλησης του ελληνικού χρέους, που θα καλούσε τους πιστωτές της Ελλάδας να αντικαταστήσουν σε εθελοντική βάση τα παλαιά ομόλογα, αφού λήξουν, με νέα.

"Οι Ευρωπαίοι εταίροι εξήγησαν στους Έλληνες, πόσο σημαντικό είναι να επιτευχθεί συναίνεση στη χώρα. Αυτό συνέβη στην Ιρλανδία, συνέβη στην Πορτογαλία, γιατί δεν μπορεί να είναι εφικτό στην Ελλάδα;", τόνισε ο Rehn, ο οποίος θεωρεί "ουσιαστικό" στοιχείο την επίτευξη διακομματικής συναίνεσης.

"Αναμένω, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει την αντιπολίτευση στο καράβι, ότι θα ενώσει τη χώρα. Υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες, κατά τις οποίες εσωτερικές πολιτικές διαμάχες μπαίνουν στην άκρη και λαμβάνονται θεμελιακές αποφάσεις για μια χώρα", υπογράμμισε.
Εν τω μεταξύ, υπέρ της εθελοντικής επιμήκυνσης της περιόδου ωρίμανσης των ομολόγων δήλωσε και ο πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann σε άρθρο του στην εφημερίδα, όμως, πρόσθεσε ότι μένει να φανεί το πόσο πρόθυμοι είναι οι ιδιώτες επενδυτές να συμφωνήσουν. (axiaplus.gr)


Fitch: Θα υποβαθμιστεί σε C η Ελλάδα, δηλαδή στα όρια της χρεοκοπίας, εάν εφαρμοστεί Σχέδιο Βιέννης ή ανταλλαγή χρέους

Για υποβάθμιση της Ελλάδας στην κλίμακα C προειδοποιεί σε νέα, σημερινή του έκθεση ο οίκος Fitch, εάν εφαρμοστεί ένα σχέδιο τύπου Βιέννης.




Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα βαθμολογείται από τη Fitch στην κλίμακα B- και εάν υποβαθμιστεί στην κλίμακα C σημαίνει 5 κλίμακες χαμηλότερα, δηλαδή χρεοκοπία. Οι κατηγορίες C και D αποτελούν τις δύο χαμηλότερες κατηγορίες για τον οίκο Fitch.

Ειδικότερα, ο οίκος επαναλαμβάνει ότι θα θεωρήσει μια ανταλλαγή χρέους υπό δυσμενείς όρους οποιοδήποτε μηχανισμό αποτελέσει μέρος δύο αρχών:

Η πρώτη αρχή αφορά στην υπόθεση ότι οι νέοι τίτλοι που θα προσφερθούν στην ανταλλαγή χρέους θα είναι λιγότερο ευνοϊκοί για τους κατόχους ομολόγων από τους ήδη υπάρχοντες τίτλους.

Η δεύτερη αρχή αφορά στην υπόθεση ότι η ανταλλαγή χρέους είναι - η εμφανίζεται να είναι - απαραίτητη για την αποφυγή χρεοκοπίας.

Εάν η οποιαδήποτε ανταλλαγή του ελληνικού χρέους πραγματοποιηθεί με δυσμενέστερους όρους για τους νέους τίτλους έναντι των αρχικών, τότε αυτό θα αποτελέσει για τη Fitch χρεοκοπία, ακόμη και αν η συμμετοχή των ιδιωτών κατόχων ομολόγων είναι εθελοντική. (bankingnews.gr)


ΤτΕ: Διευρύνθηκε στα 10,14 δισ. ευρώ το ταμειακό έλλειμμα

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2011 το ταμειακό έλλειμμα της κεντρικής διοίκησης αυξήθηκε σε 10.139 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 9.544 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010.


Κατά την περίοδο αυτή, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν σε 18.784 εκατ. ευρώ, από 19.897 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυξήθηκαν σε 27.450 εκατ. ευρώ, έναντι 25.257 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2010. (capital.gr)


Δημοπρασία Εντόκων - Με 4,96% δανειστήκαμε 1,25 δισ. ευρώ

Μία “ανάσα” από το 5% έφθασε το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας.

Το ελληνικό δημόσιο άντλησε 1,625 δις ευρώ με επιτόκιο 4,96% έναντι 4,88% που είχε διαμορφωθεί στην αντίστοιχη έκδοση του Μαίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το ποσοστό υπερκάλυψης της έκδοσης περιορίστηκε στο 2,58% από 4,47% ένα μήνα πριν.

Το “τσιμπημένο” επιτόκιο και το περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον αποδίδεται στη νέα “βίαιη” υποβάθμιση της Standard and Poors το βράδυ της Δευτέρας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου