Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ανασχηματισμός και οικουμενική κυβέρνηση ευρείας αποδοχής; ~ Εν αναμονή του διαγγέλματος


Κυβέρνηση ευρείας αποδοχής είναι έτοιμος να βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ο πρωθυπουργός προκειμένου να υπάρξει η μίνιμουμ έστω συναίνεση για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου και την προώθηση των αλλαγών που θα συμφωνηθούν σε πολιτικό σύστημα και κράτος.

Επιμένοντας στο χαρτί της υπευθυνότητας και της συναίνεσης ο πρωθυπουργός συνεχίζει να αποκλείει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δηλώνοντας αποφασισμένος να προχωρήσει και χωρίς συναίνεση στη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας:


Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, για την πρόθεσή του να προχωρήσει σε ανασχηματισμό με την χρησιμοποίηση στελεχών με την ευρύτερη δυνατή αποδοχή, καθώς και τις συνομιλίες που –θα- έχει με πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες του.

Δεν είναι τυχαίο ότι για άλλη μια φορά τόνισε ότι "είναι στιγμή εθνικής συνεννόησης", προσθέτοντας ότι ακόμη και σήμερα είναι σε επαφή με τους πολιτικούς αρχηγούς, σε μια ακόμη προσπάθεια χάραξης μιας συναινετικής γραμμής σε σχέση με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου.

Ωστόσο κορυφαίο στέλεχος κόμματος με την ηγεσία του οποίου επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνει μεν την νέα πρόταση εκ μέρους του για συναίνεση και συνεννόηση, επισημαίνοντας όμως ότι το μήνυμα δεν είναι ξεκάθαρο ως προς το τι ακριβώς προτείνει, αναφορικά με την συγκρότηση ευρύτερης κυβέρνησης ή διακομματικής συνεργασίας σε θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

"Σε κάθε περίπτωση", υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου στις δηλώσεις του, "θα προχωρήσουμε με αυτό το αίσθημα ευθύνης στις απαραίτητες αποφάσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση".

Η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, διήρκεσε περίπου μία ώρα και εν συνεχεία ο τελευταίος αναχώρησε για το Μέγαρο Μαξίμου. Από εκεί, και μετά από το νέο γύρο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, αναμένεται να απευθύνει νέο διάγγελμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει αύριο κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου τις παραιτήσεις των υπουργών του και θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό το αργότερο ως την Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνονται επίσημα.





Κυβέρνηση συνεργασίας πρότεινε ο Σαμαράς στον Παπανδρέου

Κυβέρνηση συνεργασίας υπό δυο προϋποθέσεις πρότεινε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, η οποία διήρκησε 20 λεπτά.

Οι δυο προϋποθέσεις που πρότεινε ο κ. Σαμαράς είναι να είναι πρωθυπουργός πρόσωπο κοινής αποδοχής και όχι ο Γ. Παπανδρέου και βεβαίως να είναι κοινής αποδοχής και υπουργοί σε υπουργεία - κλειδιά και η δεύτερη προϋπόθεση είναι η κυβέρνηση συνεργασίας να επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο.

Από τη ΝΔ θεωρούν την πρόταση Σαμαρά πρόταση εκτόνωσης και διόρθωσης.

Ο κ. Παπανδρέου επιφυλάχτηκε να απαντήσει το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες η κεντρική ιδέα της απάντησης αναμένεται στο διάγγελμα που αναμένεται να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός αργότερα εντός της ημέρας.

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα στο δεύτερο όροφο της Βουλής όπου συνεδριάζει το ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ. Τα πρώτα σχόλια κυβερνητικών βουλευτών που βγήκαν από την αίθουσα για να μάθουν λεπτομέρειες ήταν ότι πρόκειται για κίνηση-ρελάνς του Αντώνη Σαμαρά με την επισήμανση ότι αυτή η πρόταση θα δυσκολέψει πολύ τον Γιώργο Παπανδρέου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου