Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Διαβάστε όλο το πρόγραμμα και τα "μέτρα σωτηρίας" που προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο



ΣΟΚ: Στα 501 δισ. ευρώ θα φτάσει το χρέος χωρίς μέτρα το 2015

Κατατέθηκε την Πέμπτη το βράδι, στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Μεγαλύτερο σοκ από τα μέτρα που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση με το πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας από την χρεοκοπία, προκαλούν οι επίσημες πλέον προβλέψεις που αποκαλύπτουν ότι:


1.Το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στα 501 δισ. ευρώ (!) ή 198% του ΑΕΠ το 2015, αν συνεχιστεί η ίδια ανεξέλεγκτη πορεία.

Εφέτος λόγω των αποκλίσεων που υπάρχουν στον προυπολογισμό - παρά την εφαρμογή του μνημονίου - το χρέος θα ανέλθει στα 364 δισ. ευρώ

2. Το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα μετά την κάμψη που παρουσίασε τον τελευταίο χρόνο στα 23,5 δισ ευρώ, αυξάνεται εκ νέου με πρόβλεψη ότι θα επανέλθει ξανά στο ύψος που το παρέδωσε η κυβέρνηση Καραμανλή δηλαδή στα 36 δισ. ευρώ το 2015.

3.Οι τόκοι από 16 δισ. ευρώ εφέτος θα ανέλθουν στα 28 δισ. ευρώ το 2015.

Είναι προφανές ότι οι αριθμοί αυτοί περιγράφουν βήμα - βήμα την πορεία προς τη χρεοκοπία.

Στην γλώσσα των οικονομολόγων "το χρέος δεν είναι βιώσιμο" καθώς εκτός από τη βαθειά ύφεση, η αναμενόμενη αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων στο δημόσιο κατά 104.000 άτομα (από 427.000 εφέτος στις 531.000 το 2015) και η έκρηξη της ανεργίας, οδηγούν μαθηματικά στη συρρίκνωση των εσόιδων του κράτους και των ταμείων,

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση η παρέμβαση που επιχειρείται διεθνώς στηρίζεται σε τρείς πυλώνες:

1.Την άμεση εφαρμογή μέτρων λιτότητας ύψους 30 δισ. ευρώ ως το 2015,

2.Την αποκρατικοποίηση ΔΕΚΟ και πώληση ακινήτων του δημοσίου αξίας 50 δισ. ευρώ, και

3.Την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της οικονομίας που προσδιορίζεται σε 97 δισ. ευρώ. Αν δεν καλυφθεί αυτό το κενό αναγκαστικά οδηγούμαστε σε στάση πληρωμών.

Αυτό θα γίνει από το υπόλοιπο του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά και τη νέα βοήθεια που αναμένεται να εγκριθεί από τους ευρωπαίους εταίρους ενώ θεωρείται βέβαιο πλέον ότι θα ζητηθεί η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των ομολόγων που λήγουν την προσεχή τριετία.

Πηγή

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση για το Μεσοπρόθεσμο

Διαβάστε το πλήρες κείμενο του Σχεδίου

Ενημερωτικό Σημείωμα για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής


Τα μέτρα που έρχονται εντός του 2011

- Αξιολόγηση και μείωση φορολογικών εξαιρέσεων και απαλλαγών και αύξηση τεκμηρίων (αναμένονται έσοδα για το δημόσιο της τάξης των 100 εκατ. ευρώ)

- Ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, αύξηση τεκμηρίων διαβίωσης και τεκμήρια ελεύθερων επαγγελματιών (έσοδα 400 εκατ. ευρώ)

- Αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% σε 23% από 1/9/2011 (έσοδα 300 εκατ. ευρώ)

- Αλλαγή στον φόρο ακίνητης περιουσίας (έσοδα 500 εκατ. ευρώ)

- Έσοδα από αυθαίρετα (έσοδα 300 εκατ. ευρώ)
- Αλλαγή στη δομή του φόρου καπνού και μείωση του περιθωρίου καταβολής του ΕΦΚ για τις εταιρείες από τις 56 στις 26 μέρες (έσοδα 150 εκατ. ευρώ)

- Δήλωση σκαφών αναψυχής ως ιδιωτικά σε συνέχεια δράσεων ΣΔΟΕ και ρύθμισης για την εγγραφή τους στα αρχεία των φορολογικών αρχών (έσοδα 150 εκατ. ευρώ)

- Έσοδα από ειδικούς φόρους κατανάλωσης (έσοδα 250 εκατ. ευρώ)

- Αύξηση των τελών κυκλοφορίας (έσοδα 100 εκατ. ευρώ)
- Έκτακτη εισφορά σε οχήματα μεγάλου κυβισμού, μεγάλης αξίας ακίνητα, σκάφη και πισίνες (έσοδα 100 εκατ. ευρώ)

- Φορολόγηση χρηματοοικονομικών συναλλαγών (έσοδα 100 εκατ. ευρώ) (ΑΠΕ-ΜΠΕ)



Υπουργικό: Εγκρίθηκε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα

Στη Βουλή κατατέθηκε το μεσοπρόθεσμο, το οποίο εκκρίθηκε νωρίτερα ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο . Ανοιχτό παραμένει ακόμη το θέμα της εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη συνεννόησης με τα αλλά κόμματα.
Όπως είπε, "εφόσον συμφωνούμε στους στόχους δεν έχουμε κανένα ταμπού να συζητήσουμε τους τρόπους προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα τελικό ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση".

Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεση να αξιοποιήσει πρόσωπα, χωρίς κανένα κομματικό περιορισμό, σε καίριους τομείς, με γνώμονα την ικανότητα και τη σύμπνοια στους στόχους.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε ξανά στην ανάγκη δημοψηφισμάτων, τα οποία αποσύνδεσε από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ενώ άφησε εκ νέου αιχμές για παραπληροφόρηση εκ μέρους των Μέσων Ενημέρωσης.

Τέλος, χαρακτήρισε εθνικό καθήκον είναι να πάψει το κράτος να ξοδεύει περισσότερα από ό,τι εισπράττει και να πάμε το ταχύτερο δυνατό σε πρωτογενές πλεόνασμα.

Στο υπουργικό μοιράστηκε προσχέδιο του νσ για τα δημοψηφίσματα που ετοιμάζει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης συναίνεσε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Η Άννα Διαμαντοπούλου προέτρεψε τον κ. Παπανδρέου να επιδιώξει νέα συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά με συγκεκριμένη ατζέντα και να διευκρινιστεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση.


Ρόιτερς: Στα 120 δισ ευρώ το νέο πακέτο βοήθειας
 
Ασαφές παραμένει το ποσό του νέου πακέτου βοήθειας που θα λάβει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με νεώτερο τηλεγράφημα του Ρόιτερς που επικαλείται επίσημες πηγές της ευρωζώνης, το νέο πακέτο θα ανέρχεται σε περίπου 120 δισ. ευρώ, αντί για 90 δισ. ευρώ που είχαν αναφέρει νωρίτερα άλλοι αξιωματούχοι.

Το πρόγραμμα στήριξης προβλέπει ότι η ΕΕ και ΔΝΤ θα συνεισφέρουν 60 δισ. ευρώ αντί για 30 δισ. που είχαν αναφέρει άλλες πηγές προηγουμένως.

Η Ελλάδα θα συνεισφέρει 30 δισ. ευρώ περίπου από τα έσοδα που θα αντλήσει από τις ιδιωτικοποιήσεις, όσο και οι ιδιώτες επενδυτές, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό πακέτο στα 120 δισ. ευρώ. (skai.gr)


Επεισε τους βουλευτές η Μέρκελ

Σημαντικό ρόλο στην αλλαγή στάσης των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών και Ελεύθερων Δημοκρατών έπαιξαν οι διαβεβαιώσεις που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι οι ιδιώτες πιστωτές, δηλαδή οι τράπεζες, θα συμμετάσχουν και θα αναλάβουν ένα μέρος του βάρους.
Επίσης, οι βουλευτές έλαβαν υπόψιν τους και τις παραινέσεις του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για στήριξη της Ελλάδας, κατά τη συνάντηση που είχε με την Αγκελα Μέρκελ, την Τρίτη.

"Είμαι πολύ ικανοποιημένη με την προθυμία να λειτουργήσουν υπεύθυνα σε αυτό το ζήτημα", δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Απόψε κορυφώνονται οι ζυμώσεις στα κόμματα του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Μπούντεσταγκ (Ομοσπονδιακή Βουλή) για το θέμα της βοήθειας στην Ελλάδα.
Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των τριών κομμάτων θα καταθέσουν κοινή πρόταση ψηφίσματος προς έγκριση από τη Βουλή.
Το ψήφισμα θα προσδιορίζει το πλαίσιο διαπραγματεύσεων στο οποίο θα καλούνται να κινηθούν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Συμβούλιο υπουργών στις 20 Ιουνίου και η καγκελάριος Μέρκελ στο Συμβούλιο κορυφής στις 24 Ιουνίου.

Το ψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό για την καγκελάριο και την κυβέρνηση, αλλά θα καταγράφει τις "κόκκινες γραμμές" που θέτουν οι βουλευτές προκειμένου να στηρίξουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τη χορήγηση νέας βοήθειας στην Ελλάδα.

Βασικό στοιχείο του ψηφίσματος αναμένεται να είναι η συμμετοχή και ιδιωτών επενδυτών κατά τη σχετική πρόταση του Σόιμπλε.

Συγκλίνουσες εκτιμήσεις κοινοβουλευτικών παραγόντων αναμένουν ότι, παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται από αρκετούς βουλευτές, κυρίως του κόμματος των Φιλελευθέρων, θα διασφαλιστεί κυβερνητική πλειοψηφία υπέρ ενός νέου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα.


Το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων

Σε προγραμματισμό των ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης ακινήτων του δημοσίου ανά τρίμηνο, από τώρα μέχρι και το τέλος του 2015, έχει προχωρήσει η τρόικα σε συνεργασία με 5 την κυβέρνηση.

Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που έχουν στα χέρια τους οι υπουργοί υπάρχει κατάλογος για τις αποκρατικοποιήσεις και την πώληση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου που θα γίνουν εφέτος (ήδη ξεκίνησαν με την πώληση του 10% του ΟΤΕ) και θα συνεχισθούν με την πώληση μετοχών της ΕΥΑΘ, αλλά και κατάλογος για τις κινήσεις που θα γίνουν την περίοδο 2012 - 2015 ανά τρίμηνο.

Εξάλλου με κοινή απόφαση του υπ. Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και του υφυπ. Εσωτερικών κ. Γ. Ντόλιου ξεκινά άμεσα η στελέχωση της Διεύθυνσης υποστήριξης της Ειδικής Γραμματείας Αναδιαρθρώσεων και Κρατικοποιήσεων με την πρόσληψη σε πρώτη φάση 20 ειδικών επιστημόνων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ.

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 31/12/2011

(ΕΤΑΙΡΕΙΑ - ΠΟΣΟΣΤΟ )

3ο τρίμηνο 2011

ΕΥΑΘ 40% τουλάχιστον

ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ 100% παραχώρηση

ΟΠΑΠ 100% παραχωρηση

ΟΛΘ 23,3%

ΚΡΑΤΙΚΑ ΛΑΧΕΙΑ 100%

4ο τρίμηνο 2011

ΟΛΠ 23,1%

ΕΑΒ 99,8%

ΤΑΧ. ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ 34%

ΔΕΠΑ 55%

ΔΕΣΦΑ 31%

ΤΡΑΙΝΟΣΕ 100%

ΛΑΡΚΟ 55,2%

ALPHABANK 0,6%

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ 1,2%

ΟΔΙΕ (ΙΠΠΟΔΡΟΜΟΣ) 100%

ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ 100%(ΔΙΑΚΑΙΩΜΑΤΑ)

ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ 49%

ΕΛΒΟ 72,6%

ΟΠΑΠ 34%

ΕΛΛΗΝΙΚΟ 1η ΦΑΣΗ

4 ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ Airbus

AKINHTA ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ



ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 31/12/2012

1ο τρίμηνο

ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ 21%

ΕΛΛ. ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ 35,5%

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 1,3

ΑΓΡΟΤΙΚΗ 38,6% minimum

ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ 100%

ΕΛΤΑ 40% minimum

ΚΑΠΟΙΟ ΛΙΜΑΝΙ 100%

2ο τρίμηνο

ΕΥΔΑΠ 27,3%

ΤΑΜΕΙΟ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ 100%

ΑΚΙΝΗΤΑ

3ο τρίμηνο

ΔΕΗ 17%

ΕΛΛ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ (1) 100

ΤΟΠΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ 100%

4ο τρίμηνο

ΕΛΛΗΝΙΚΟ 2Η ΦΑΣΗ

ΑΚΙΝΗΤΑ

ΨΗΦΙΑΚΗ (1) 100%

ΕΥΑΘ?

ΟΡΥΧΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ (1) 100%



ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 31/12/2013

1ο τρίμηνο 2011

ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΑΕΡΙΟΥ 100%

ΤΟΠΙΚΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ (2) 100%

2ο τρίμηνο

ΚΑΠΟΙΟ ΛΙΜΑΝΙ 100%

3ο τρίμηνο

ΑΚΙΝΗΤΑ

ΟΡΥΧΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ (2) 100%

4ο τρίμηνο

ΨΗΦΙΑΚΗ 100%

ΕΥΔΑΠ

ΕΛΛ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ (2)

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 31/12/2014

ΑΚΙΝΗΤΑ - ΟΙΚΟΠΕΔΑ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ (3) 100%

ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 31/12/2015

ΑΚΙΝΗΤΑ - ΟΙΚΟΠΕΔΑ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ (4) 100%



ΠΡΟΣΔΟΚΟΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ ΕΩΣ 31/12/2011

2ο τρίμηνο 400 εκατ ευρώ

3ο τρίμηνο 1,7 δισ.

4ο τρίμηνο 5 δισεκατομμύρια ευρώ


ΠΡΟΣΔΟΚΟΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ ΕΩΣ 31/12/2012

1ο τρίμηνο 7 δισεκατομμύρια ευρώ

2ο τρίμηνο 9 δισεκατομμύρια ευρώ

3ο τρίμηνο 11 δισεκατομμύρια ευρώ

4ο τρίμηνο 15 δισεκατομμύρια ευρώ

ΠΡΟΣΔΟΚΟΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ ΕΩΣ 31/12/2013

1ο τρίμηνο 17 δισεκατομμύρια ευρώ

2ο τρίμηνο 18 δισεκατομμύρια ευρώ

3οτρίμηνο 20 δισσεκατομύρια ευρώ

4οτρίμηνο 22 δισεκατομμύρια ευρώ


ΠΡΟΣΔΟΚΟΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ ΕΩΣ 31/12/2014

35 δισεκατομμύρια ευρώ

ΠΡΟΣΔΟΚΟΜΕΝΑ ΕΣΟΔΑ ΕΩΣ 31/12/2015

ΣΥΝΟΛΟ 50 δισεκατομμύρια ευρώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου