Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Το καρπούζι και τα μυστικά για να το επιλέξετε + Συνταγές



Επειδή δεν πουλάνε όλοι καρπούζι "με το μαχαίρι", δίνοντας σου δηλαδή να δοκιμάσεις ένα κομμάτι από το υποψήφιο προς αγορά φρούτο κι επειδή στις πόλεις καρπούζι βρίσκεις στους μανάβηδες και τα σούπερ μάρκετ, καλό θα ήταν να προσέξετε τα σημεία που κάνουνε τη διαφορά:


1. Το κοτσάνι

Αν το κοτσάνι έχει ξεραθεί, αυτό σημαίνει ότι το καρπούζι έχει μέρες που είναι κομμένο.

2. Εξωτερική εμφάνιση

Το χρώμα του να είναι ομοιόμορφο και το σχήμα συμμετρικό. Να μην είναι σκισμένο ή γρατζουνισμένο και να μην έχει εμφανή χτυπήματα από τη μετακίνησή του. Θα το καταλάβετε από τις μαυρίλες που έχουνε τα σημεία αυτά από την πίεση που δέχτηκαν.


Ελεγξε την κηλίδα που βρίσκεται στη βάση του. Αν είναι ασπροκίτρινη, τότε είναι ώριμο. Αν είναι λευκή ή ασπροπράσινη, είναι ακόμα άγουρο.

Ψάξτε για καφέ σημάδια σαν αυτά


Αυτά τα σημάδια επάνω στα καρπούζια, αποκαλύπτουν ότι οι μέλισσες ακούμπησαν επάνω στα σημεία επικονίασης του άνθους πολλές φορές. Όσο περισσότερο το κάνουν αυτό οι μέλισσες, τόσο πιο γλυκό είναι το καρπούζι.






3. Σημεία πώλησης

Επιλέξτε το σημείο που θα αγοράσετε τα καρπούζια να είναι δροσερό και να μην τα χτυπά ο ήλιος και γενικά να μην είναι εκτεθειμένα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Συνήθεις ύποπτοι ορισμένα σούπερ μάρκετ και οι μανάβηδες που τα βγάζουν έξω λόγω έλλειψης χώρου και φυσικά οι φίλτατοι γύφτοι με τις διόλου ενοχλητικές μικροφωνικές και τα Datsun.




4. Ήχος

Το μυστικό των μυστικών για τη σωστή επιλογή ενός καρπουζιού είναι ο ήχος! Πάρτε το στο δυο χέρια και χτυπήστε το. Ο ήχος που θα κάνει θα πρέπει να είναι βαθύς, να κάνει μικρή ηχώ και όχι σύντομος-συμπαγής που σημαίνει ότι το καρπούζι είναι άγουρο, έχει χτυπηθεί ή έχουν περάσει πολλές μέρες από την κοπή του. Επίσης καλό θα ήταν να αποφύγετε τα μικρά ή τα πολύ μεγάλα καρπούζια. Επιλέξτε αυτά με βάρος από 7 έως και 10 κιλά. ~ Krasoblog (Φωτό - διαδίκτυο)


5. Μέγεθος


Επιλέξτε μεγαλύτερα μεγέθη και βάρος 9~12 κιλά.


Το καρπούζι

Το καρπούζι (επιστ.: Κίτρουλλος ο εριώδης, Citrullus lanatus) είναι ένα φρούτο το οποίο προέρχεται από τη νότια Αφρική. Οι ποικιλίες που καταναλώνονται σήμερα μπορούν να φτάσουν σε βάρος αρκετά κιλά.

Το καρπούζι είναι λείο εξωτερικά με χρώμα αποχρώσεις του πράσινου και ενίοτε με εναλλασσόμενες σκούρες και ανοικτές πράσινες ρίγες. Ο φλοιός του είναι αρκετά σκληρός, με πάχος περίπου ένα εκατοστό και άσπρο χρώμα στο εσωτερικό. Το κύριο μέρος του καρπουζιού στο εσωτερικό είναι μαλακό, κόκκινο, περιέχει μεγάλο αριθμό μαύρων σπόρων (ή και άσπρων) και περιέχει μεγάλες ποσότητες νερού.

Το καρπούζι εμφανίζεται σε ιερογλυφικά της Αρχαίας Αιγύπτου. Τον 10ο αιώνα μ.Χ. καλλιεργείται στην Κίνα και τον 13ο αιώνα εμφανίζεται στην Ευρώπη. Η ελληνική λέξη για τον καρπό είναι «υδροπέπων» (αντίστοιχα στην αγγλική γλώσσα water-melon). Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική karpuz, η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a). Στην Κύπρο δε, χρησιμοποιείται και η αραβική ονομασία 'παττίχα'.

Στην Ελλάδα ωριμάζει το καλοκαίρι και είναι ένα από τα πιο δροσιστικά καλοκαιρινά φρούτα, ιδανικό για κατανάλωση σε φέτες ή σε φρουτοσαλάτες.



Μπορεί επίσης να χτυπηθεί στο μπλέντερ και να γίνει γρανίτα ή αναψυκτικό, με ή χωρίς την προσθήκη μικρής ποσότητας αλκοόλ.

 Μπορεί επίσης να γίνει και φρουτ-παντς, κόβοντάς το στη μέση, αδειάζοντας το ένα μισό και ξαναγεμίζοντάς το με το αλεσμένο περιεχόμενο συν ένα μπουκάλι βότκα και παγάκια. Σε αρκετά σημεία της Ελλάδας με το φλοιό του καρπουζιού κατασκευάζουν γλυκό κουταλιού.






Διατροφική αξία

βιταμίνη C
β-καροτίνη
βιταμίνη Α, Β, Β2, Β3, Β9
λυκοπένιο
κάλιο
ασβέστιο
σίδηρος
μαγνήσιο
φώσφορος
ψρυδάρaγυρος


Κάνει καλό

Δρα θεραπευτικά στις παθήσεις του ήπατος, όπως στις χρόνιες φλεγμονές (ηπατίτιδες), ενώ είναι αποτελεσματικό σε κυστίτιδες και γενικότερα σε φλεγμονές του ουροποιητικού συστήματος. Ο συνδυασμός των πολύτιμων στοιχείων του απομακρύνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από διάφορες μορφές καρκίνου.

Μπορεί ακόμη να βοηθήσει τους ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Έρευνες δείχνουν ότι, έπειτα από ολιγοήμερη διατροφή μόνο με καρπούζι, η δίψα, η πολυουρία και η φαγούρα εξαφανίζονται και η αναλογία σακχάρου στα ούρα γίνεται φυσιολογική.


Ποιοι να το αποφεύγουν
Οσοι πάσχουν από γλαύκωμα, διότι αυξάνει την ενδοφθάλμια πίεση


Τι να προσέξω

Εάν είναι άγουρο, μπορείς να το αφήσεις να ωριμάσει για λίγες μέρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Εάν δεν το κόψεις, μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου 2-3 εβδομάδες. Κομμένο και καλυμμένο, διατηρείται στο ψυγείο για λίγες μέρες.

Όσο για τους σπόρους του καρπουζιού, αν και συνηθίζεται να τους... φτύνουμε, αποτελούν σχεδόν ένα πλήρες γεύμα.

Προτίμησε ένα σφιχτό, συμμετρικό καρπούζι, χωρίς γδαρσίματα, βαθουλώματα και αποχρωματισμούς.

"Ζύγισέ" το στα χέρια σας. Πρέπει να είναι βαρύ για το μέγεθός του, αφού αποτελείται κατά 92% από νερό.

Γρατσούνισε τη φλούδα του με το νύχι του αντίχειρα. Εάν ξεφλουδίζεται εύκολα, είναι ώριμο. Αν είναι άγουρο, η γρατσουνιά αφήνει μια σκούρα γραμμή.

Μερικοί ειδικοί ξεχωρίζουν το ώριμο καρπούζι από τον "κούφιο" ήχο που κάνει όταν το χτυπάνε.

Τέλος, τα καρπούζια που φυλάσσονται σε θερμοκρασία δωματίου παρέχουν στον οργανισμό περισσότερα θρεπτικά συστατικά από εκείνα που τοποθετούνται στο ψυγείο. Το αξιοπερίεργο, όμως, είναι ότι τα "καρπούζια του δωματίου" περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και από τα φρεσκοκομμένα από το χωράφι!



Καρπουζοσυνταγές:

Καρπουζοσαλάτα αλλιώς

Είναι μια σαλάτα απο αμερική που φέρνει τα πάνω κάτω ανακατεύοντας το γλυκό με το αλμυρό και το όξινο και φυσικά εμπνεύστηκε από ελλήνες που έτρωγαν το καρπούζι με την φέτα

Μερίδες: 6

Χρόνος ετοιμασίας: 10 '
Χρόνος ψησίματος: 10 '

Υλικά:

2 κιλά καρπούζι
2 χούφτες ρόκα ψιλοκομμένη(περίπου 1- 1.5 ματσάκι ανάλογα το μέγεθος)
μισή κούπα τσ. ξερά γλυκά κρεμύδια κομμένα σε ψιλές φέτες η και 3/4 αν σας αρέσει το κρεμμύδι
αλατοπίπερο (2 μέρη αλάτι 1 λευκό πιπέρι)
1/2 κούπα τσ.ελαιόλαδο
φέτα τριμένη με το χέρι η κομμένη σε μικρά καρέ 200- 300 η και παραπάνω γρ.
* προαιρετικά λιγο δυόσμο η μέντα

Για το dressing

2 φλυτζανια βαλσάμικο ξυδι ή μηλοξυδο για λιγότερη γλυκιά γεύση
1/4 φλυτζάνι ζάχαρη
1 πρεζα αλάτι

Εκτέλεση:

Για το dressing ριχνουμε όλα τα υλικά σε ενα τηγάνι ανακατεύουμε και βραζουμε μεχρι να μειωθεί στο 1/3 και το αφήνουμε να κρυώσει.

Κόψτε το καρπούζι σε χοντρό καρέ περιπου στο μεγεθός μπουκίας, τα κρεμμύδια σε λεπτες φέτες και την ροκα ψιλοκομμένη σε λωρίδες 1- 2 εκατοστά

τα βαζουμε σε ένα μπωλ αλατοπιπερώνουμε ριχνουμε το λάδι την φέτα και όσο απο το dressing μας πάει στην γεύση ανακατέυουμε μεσα στο μπώλ κουνώντας με ημικυκλικη κινηση το μπωλ ώστε να μην σπασουν τα υλικα δοκιμάζουμε διορθώνουμε και σερβίρουμε

Παρατήρηση εαν δεν θέλετε να καθαρίζετε τα κουκούτσια κόψτε μόνο το κάτω μερος και την καρδία τα σπόρια βρίσκονται στην μέση μόνο. Πηγή


Καρπουζογάλα με αμύγδαλα

Υλικά:

1 ποτήρι αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. γάλα
7 κομμάτια καθαρισμένο καρπούζι

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το γάλα στο μπλέντερ για περίπου 1-2 λεπτά.
Μετά ρίχνουμε το καρπούζι.
Τέλος, βάζουμε το μίγμα σε όμορφα ποτηράκια και άπω πάνω τα αμύγδαλα και στο ψυγείο για 1 ώρα.
Τώρα αν είναι για φίλους σερβίρετε με μια φέτα καλυμμένη με άσπρη μερέντα ή μια φρουτοσαλάτα με πολύ ανανά. Πηγή


Καρπούζι Γρανίτα

Υλικά:

2 Φλιτζάνια πολτό καρπουζιού δίχως τα κουκούτσια ( μεγάλα και πιό μικρά )
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 φλιτζάνια νερό
2 φύλλα ζελατίνας μουσκεμένα σε 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμόνι

Εκτέλεση:

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τη ζελατίνα , που μούσκεψε 5 λεπτά στο κρύο νερό , τα προσθέτουμε όλα στο πολτό των φρούτων και τα χτυπάμε στο μίξερ δυνατά επί 5 λεπτά.
Παγώνουμε στην κατάψυξη , μετά από μια ώρα το ξαναχτυπάμε και το ξαναβάζουμε στην κατάψυξη.
Σερβίρουμε με χοντρά καλαμάκια!
Ακριβώς το ίδιο κάνουμε και με πολτό ροδάκινου για γρανίτα ροδάκινο!

Λίγα μυστικά ακόμα
Το καρπούζι θέλει προσεκτικό καθάρισμα από τα μεγάλα κουκούτσια ( τα μαύρα ) και για τα μικρά το περνάμε από το τρυπητό. Πηγή


Καρπούζι με τζίντζερ και λάιμ: Καλοκαιρινό κοκτέιλ με βότκα


Τα κοκτέιλ με βάση τα καλοκαιρινά φρούτα είναι δροσιστικά, έχουν τρομερή γεύση και κλείνουν το μάτι στις εντυπώσεις με τα ζωντανά τους χρώματα. Πρωταγωνιστής το καρπούζι, αρχηγός του κόκκινου και της γλυκιάς δροσιάς, βγαίνει στη σκηνή με άρωμα από τζίντζερ και λάιμ. Χειροκροτήματα από όλους, μικρούς και μεγάλους! Δοκιμάστε το με ή χωρίς αλκοόλ.


Υλικά (για 6 ποτήρια)

1 κιλό καθαρισμένο καρπούζι
2 κ.γ. ξύσμα τζίντζερ (έτοιμο σε συσκευασία ή από κομμάτι ρίζας στον τρίφτη)
χυμό και ξύσμα απο 1½ λάιμ
4-6 κ.σ. ζάχαρη (ανάλογα με τη γεύση σας)

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε το καρπούζι από τα σπόρια. Το βάζετε στο μπλέντερ και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αφού γίνει χυμός τον περνάτε από σουρωτήρι και τον βάζετε στο ψυγείο για 10 λεπτά.Τον σερβίρετε με παγάκια και βότκα (ή ρούμι) σε αναλογία από 1:3 ως 1:5, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας ή ακόμη και χωρίς προσθήκη αλκοόλ. Πηγή


Καρπουζόπιτα (!)

Η καρπουζόπιτα είναι γλυκό που έχει τις ρίζες της στις Κυκλάδες κι ιδιαίτερα στην Μήλο και Φολέγανδρο.


Κι όσο αν φαίνεται εύκολο σαν γλυκό το μυστικό του είναι η πρώτη ύλη, όπως και σε όλα τα γλυκά. Θα έχετε βέβαια ακούσει ότι ζητάμε ένα καρπούζι καλό όχι για πίτα. Κι όμως αν δεν είναι καλό ούτε για πίτα δεν κάνει.

Η συνταγή μου προέρχεται από πολλές αναζητήσεις στο διαδίκτυο αλλά και σε περιοδικά προσαρμοσμένη από μένα.

Υλικά:

1 μέτριο καρπούζι περίπου 5- 6 κιλά
3 κουταλιές ζάχαρη
3 κουταλιές μέλι
3- 4 κουταλιές λάδι
4 κουταλιές αλεύρι
Αρκετό σουσάμι
Κανέλα τριμμένη


Εκτέλεση:

Κόβω το καρπούζι το καθαρίζω από τη φλούδα και τα κουκούτσια και το στύβω με τα χέρια μου μέσα σε ένα σουρωτήρι χωρίς να το διαλύσω εντελώς. Σε ένα μπολ κάτω από το σουρωτήρι μαζεύω το χυμό του. (Βάλτε τον στο ψυγείο και είναι ένα θαυμάσιο δροσιστικό.)Αφήνω το καρπούζι στο σουρωτήρι τουλάχιστον για μια ώρα.
 
 
 
 
Σε ένα μπολ ανακατεύω το καρπούζι μια κουταλιά λάδι ,τη ζάχαρη, το μισό μέλι και το αλεύρι έτσι που να έχω ένα μείγμα όχι πολύ νερουλό αλλά όχι και πολύ πηχτό. Αν χρειαστεί προσθέτω λίγο αλεύρι.
 
 
 
 
 
 
Αλείφω ένα ταψί ( διαμέτρου 30 ) με λάδι και καλύπτω με σουσάμι όλο τον πάτο. Αδειάζω το μείγμα καρπουζιού στο ταψί και καλύπτω πάλι με σουσάμι.( Προσοχή δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2- 2,5 εκατοστά πάχος).


Ρίχνω από πάνω μια κουταλιά λάδι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 45 λεπτά.


Μόλις βγάλω από το φούρνο ρίχνω από πάνω το υπόλοιπο μέλι κι όταν κρυώσει πασπαλίζω με κανέλα . Τρώγεται και κρύα από το ψυγείο. Πηγή


Συνταγή κοκτέιλ - Καρπούζι και τεκίλα Blanco





Extra:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου