Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Στην ηγεσία του ΔΝΤ η Christine Lagarde



Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αποφάσισε τον διορισμό της Christine Lagarde στη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ μετά τις επίσημες δηλώσεις στήριξης της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία την Κίνα και άλλες αναδυόμενες οικονομίες.

Θα είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την ηγεσία του ΔΝΤ.

Με τον διορισμό της ολοκληρώνεται η διαδικασία για την αντικατάσταση του Dominique Strauss-Kahn, ο οποίος παραιτήθηκε τον προηγούμενο μήνα για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης κατά μιας καμαριέρας σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

"Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξέλεξε σήμερα την Christine Lagarde στη θέση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ και προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επόμενα πέντε έτη με έναρξη από τις 5 Ιουλίου του 2011", αναφέρει το ΔΝΤ σε σχετική ανακοίνωση.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Timothy Geithner εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην υποψηφιότητα της Lagarde σημειώνοντας ότι διαθέτει εξαιρετικό ταλέντο και εμπειρία.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν το 17% των ψήφων στο Δ.Σ. του ΔΝΤ, δήλωσε πως είναι ενθαρρυμένος από την ευρεία υποστήριξη που έχει λάβει η Γαλλίδα ομόλογος του, συμπεριλαμβανομένης και των αναδυόμενων οικονομιών.

Η Lagarde κέρδισε από την αρχή την υποστήριξη της Ευρώπης για την αντικατάσταση του Dominique Strauss-Kahn, ενώ πρόσφατα εξασφάλισε και τη στήριξη της Κίνας.

Από τη μεριά του ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Alexei Kudrin, σε δηλώσεις του στο ITAR-TASS, σημείωσε πως το "οικονομικό όραμα της Lagarde συμπίπτει πλήρως με τους στόχους του ΔΝΤ".


Συγχαρητήρια Βενιζέλου σε Lagarde για την εκλογή της

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συνεχάρη την Christine Lagarde για την εκλογή της στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της.

Ο κ. Βενιζέλος, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την είδηση για την εκλογή της κας Christine Lagarde στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από τη Βουλή όπου βρισκόταν, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Με ειδοποιεί ο εκπρόσωπος της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο Καθηγητής κ. Ρουμελιώτης, ότι πριν από λίγο εξελέγη νέα Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η έως τώρα Γαλλίδα Υπουργός Οικονομικών η κα Lagarde και θα ήθελα να το ανακοινώσω αυτό το Σώμα και να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου και τις ευχές για καλή επιτυχία εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης". 


Συναίνεση στην Ελλάδα ζητά η Lagarde


Εκκληση για συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα απηύθυνε η νέα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.


Η Lagarde σημείωσε παράλληλα ότι όλες οι τράπεζες θα πρέπει να συμμετάσχουν στις συζητήσεις για τη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων κάτι που θα είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί νέα χρηματοδότηση για τη χώρα.

"Αν υπάρχει ένα μήνυμα που θέλω να στείλω απόψε, είναι ότι η αντιπολίτευση στην Ελλάδα θα πρέπει να ενταχθεί σε μια εθνική ΄Αντάντ΄ με την κυβέρνηση", δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TF1 λίγο μετά τον διορισμό της στην ηγεσία του ΔΝΤ.

"Όλοι οι πιστωτές θα πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα", πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει υπεύθυνη στάση "παρακολουθώντας στενά τα δημόσια οικονομικά της, αλλά και εκείνους που είναι οι πιο ευάλωτοι".

Υπογράμμισε ότι η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ αποτελεί το χειρότερο σενάριο και θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε κόστος "με συντονισμένη και συλλογική δράση". Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου