Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Χαστούκι στους κερδοσκόπους ~ Δε συνιστά χρεωκοπία το εθελοντικό swap κρατικών ομολόγων



*Η ISDA είναι το αρμόδιο όργανο για να καθορίσει εάν υφίσταται «πιστωτικό επεισόδιο» που πυροδοτεί την πληρωμή των CDS.
Ισχυρό χαστούκι στους κερδοσκόπους που έχουν ποντάρει στη χρεοκοπία της Ελλάδας επιφύλασσε η Διεθνής Ενωση Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA) σχετικά με την ερμηνεία μιας εθελοντικής επιμήκυνσης των κρατικών ελληνικών ομολόγων που λήγουν:

Ειδικότερα, όπως ανάφερε ο David Geen από την ISDA και μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, μία εθελοντική συμφωνία για την μετακύλιση ελληνικού χρέους ή την ανταλλαγή ομολόγων με επιμήκυνση των λήξεων «τυπικά» δεν θα ενεργοποιούσε τα CDS.

Η ISDA είναι το αρμόδιο όργανο για να καθορίσει εάν υφίσταται «πιστωτικό επεισόδιο» που πυροδοτεί την πληρωμή των CDS.
Η ιδέα που εξετάζεται από αξιωματούχους στην Ευρώπη για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Eλλάδα είναι να ζητηθεί από τους ιδιώτες ομολογιούχους να συμφωνήσουν σε μετακύλιση των λήξεων των ελληνικών ομολόγων.
«Εάν το χρέος δεν αποπληρωθεί την ημέρα της λήξης του τότε, γενικά, πυροδοτείται πιστωτικό επεισόδιο», είπε ο Geen σε συνέντευξή του στο Reuters Insider Television.

«Εάν αποπληρώνεται και αμέσως μετά το ποσό επιστρέφεται (στην Ελλάδα) τότε νομίζω ότι μάλλον δεν πρόκειται για πιστωτικό επεισόδιο γιατί (το χρέος) έχει αποπληρωθεί όπως προβλεπόταν».

Σημειώνεται ότι η ISDA έχει και τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά στην ερμηνεία θεμάτων όπως το παραπάνω.

Είναι προφανές ότι η παραπάνω απόφαση της ISDA στην ουσία λύνει τα χέρια τόσο της Ελλάδας, όσο και των Ευρωπαίων σε ό,τι αφορά στην προώθηση της συγκεκριμένης λύσης ως «ανάσα» για την αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που λήγουν. (kerdos.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου