Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Οι γύφτοι, τα ναρκωτικά, οι αγανακτισμένοι της Χαλκηδόνας και της Θεσσαλονίκης + Οι εγκληματίες γύφτοι στη Γιάννουλη της Λάρισας


«Το ποτήρι ξεχείλισε! Πρέπει να φύγουν από εδώ μέσα τα ναρκωτικά. Και όταν δεν τους σταματάει η αστυνομία, θα τους στέλνουμε εμείς στο νοσοκομείο».
Δενδροπόταμος, Απρίλιος 2005.

«Δεν αντέχουμε άλλο να βλέπουμε χρήστες να πέφτουν μέσα στις αυλές μας. Αν δεν έρθει η αστυνομία, θα μπούμε εμείς μέσα».
Χαλκηδόνα, Ιούλιος 2011.

Εικόνες-καρμπόν, με κατοίκους διαμαρτυρόμενους και απειλούντες να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους, για να σταματήσουν τη διακίνηση ναρκωτικών. Στόχος για μία ακόμη φορά οικισμοί γύφτων,
 που ζουν γκετοποιημένοι. Οι μαχαλάδες του Δενδροπόταμου, της Αγίας Σοφίας στα Διαβατά, και της Χαλκηδόνας έχουν απασχολήσει αρκετές φορές τις υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών της Ασφάλειας. «Εκεί γίνεται όλο το αλισβερίσι, όχι μεγάλη εμπορία, αλλά οι τοξικομανείς πηγαίνουν, αγοράζουν και φεύγουν», υποστηρίζουν οι κάτοικοι.

Την περασμένη εβδομάδα στη Χαλκηδόνα το φιτίλι άναψε, αλλά ευτυχώς η βόμβα δεν εξερράγη. Περισσότεροι από 200 κάτοικοι επί δύο νύχτες απείλησαν να εισβάλουν στον οικισμό των γύφτων, διαμαρτυρόμενοι ότι η διακίνηση ναρκωτικών έχει ξεφύγει από κάθε όριο, ακόμη και το παράνομο. Κρατούσαν ένα πανό, με το οποίο ζητούσαν «λύση τώρα». Τους σταμάτησαν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, που παρατάχθηκαν στην είσοδο του οικισμού, για να προστατεύσουν τους γύφτους. «Φωνάζουν ότι καθημερινά περνούν από τα σπίτια τους μικροέμποροι και χρήστες, ζητούν αστυνόμευση για να σταματήσει αυτή η κατάσταση», δήλωσε στη «ΜτΚ» ο δήμαρχος Παναγιώτης Δαϊκούδης, ο οποίος βρέθηκε στη μέση, επιχειρώντας να ηρεμήσει τους δημότες του αλλά και ζητώντας από την αστυνομία να λάβει μέτρα.

Οι δύο συγκεντρώσεις των κατοίκων στη Χαλκηδόνα ήταν το αποτέλεσμα της οργής των κατοίκων. Το προηγούμενο διάστημα οι ίδιοι είχαν οργανώσει ελέγχους και βραδινές περιπολίες στους δρόμους της πόλης τους. Πήραν τον νόμο στα χέρια τους και έφτασαν στο σημείο να ελέγχουν ακόμη και διερχόμενα αυτοκίνητα με ξένους επιβάτες, γνωρίζοντας όμως πολύ καλά ότι οι πράξεις τους ήταν παράνομες.

«Η αστυνομία δεν υπάρχει στην περιοχή μας. Εμείς έχουμε ουσιαστικά προβλήματα, τα παιδιά μας δεν τα σκέφτεται κανείς», υποστηρίζουν. Οι διωκτικές αρχές αντιτείνουν πως ειδικά τη φετινή χρονιά η εγκληματικότητα στην περιοχή είναι ιδιαίτερα μειωμένη σε σχέση με άλλα χρόνια.

Οι κάτοικοι ζητούν αστυνόμευση επειδή, όπως ισχυρίζονται, τα μέλη των περισσότερων οικογενειών στον οικισμό της Χαλκηδόνας ασχολούνται μόνο με το εμπόριο ναρκωτικών. «Παλιότερα σε αυτόν τον μαχαλά ζούσαν οικογενειάρχες γύφτοι. Μικροπωλητές σε λαϊκές αγορές. Αφηναν χρήματα και στο χωριό, είχαν καλές σχέσεις με όλους. Τώρα τελευταία ήρθαν οι επικίνδυνοι. Εδιωξαν τους οικογενειάρχες κακήν κακώς με απειλές και εγκαταστάθηκαν αυτοί. Έτσι χάλασε ο μαχαλάς...», περιγράφει στη «ΜτΚ» Αθίγγανος που γνωρίζει τι συνέβη στη Χαλκηδόνα, τονίζοντας ότι οι αντιδράσεις δεν έχουν ρατσιστικό χαρακτήρα.

Το φιτίλι, πάντως, στη δυτική πλευρά του νομού Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να σιγοκαίει, παρότι η αστυνομία έλαβε έκτακτα μέτρα με ενίσχυση περιπόλων, για να ικανοποιηθεί το αίτημα των ντόπιων.


Δενδροπόταμος ώρα μηδέν

Ο θάνατος ενός 24χρονου γύφτου από ναρκωτικά στα τέλη Μαΐου του 2005 ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει η οργή μεγάλης μερίδας κατοίκων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ήταν γύφτοι. Ο Δενδροπόταμος τον Απρίλιο του 2005 κινδύνευσε να καεί. Κάτοικοι έφταναν σε σημείο να δέρνουν στους δρόμους τοξικομανείς που πήγαιναν να βρουν τις δόσεις τους. Οι έμποροι ομόφυλοί τους από την άλλη δεν δίσταζαν να βγάλουν τα όπλα να τους πυροβολήσουν. Στη μέση μπήκαν πάλι διμοιρίες και κλούβες των ΜΑΤ και η «εξέγερση» κράτησε κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα.

Μόλις πέντε χιλιόμετρα δυτικά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, στον «συνοικισμό», όπως τον λένε οι κάτοικοί του, υπάρχει μια διαφορετική ζωή. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων του Δενδροποτάμου, που ανήκει στον δήμο Μενεμένης, είναι Ρομά. Ο μαχαλάς χαρακτηρίστηκε «Μπρονξ της Θεσσαλονίκης», καθώς ακόμη και σήμερα θεωρείται επικίνδυνο να κυκλοφορήσεις στους δρόμους αν κάποιος ντόπιος δεν βρίσκεται κοντά σου.

Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των γύφτων και τότε είχαν ξεσπάσει επειδή έλεγαν ότι ξέφυγε η διακίνηση των ναρκωτικών. «Ο λευκός θάνατος πρέπει να φύγει από την περιοχή μας. Φοβόμαστε για το μέλλον των παιδιών μας, αλλά ζητούμε τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση της αστυνομίας για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων», επισήμαναν. Στον τοίχο της αυλής του σχολείου είχε μείνει κρεμασμένο ένα πανό: «Όχι στα ναρκωτικά».

Ωστόσο και στα επεισόδια εκείνης της περιόδου υπήρχε παρασκήνιο. Αρκετοί ήταν οι Ρομά που παραδέχονταν ότι ο πόλεμος ξέσπασε όχι για να σταματήσει η διακίνηση, αλλά για να... εξαπλωθεί. Δεν είναι τυχαίο πως τέσσερα χρόνια αργότερα συνελήφθη στον Δενδροπόταμο γυναίκα που είχε πρωτοστατήσει στις διαδηλώσεις
Του Κώστα Καντούρη


Και φυσικά δεν μπορούμε να αμελήσουμε την είδηση των ημερών για τη σύλληψη των δεκάδων εγκληματιών στη Λάρισα. Αναφέρονται ως Έλληνες που έμεναν στην περιοχή "Γιάννουλη".

Ως γνωστόν η Γιάννουλη είναι γεμάτη από γύφτους.






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Σε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν (46) άτομα που συμμετείχαν σε τρεις (3) εγκληματικές οργανώσεις

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι οι επικεφαλής των εγκληματικών ομάδων καθώς και (14) αρχηγικά μέλη.

Σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος (150) τουλάχιστον ατόμων, για εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, μαστροπεία, πλαστογραφία και άλλα αδικήματα.

Από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας, μετά από πολύμηνη έρευνα, εξαρθρώθηκαν τρεις (3) πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων εμπλέκονται σε υποθέσεις εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών και όπλων, μαστροπείας, πλαστογραφίας, καθώς και σε άλλα συναφή αδικήματα.

Από τις πρωινές ώρες σήμερα (08/07/2011) πραγματοποιείται ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση στη Λάρισα, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα, στο Βόλο και στην Αθήνα, κατά την οποία έχουν συλληφθεί, μέχρι στιγμής, σαράντα τέσσερις (44) ημεδαποί, καθώς και δύο (2) αλλοδαπές. Στους συλληφθέντες συμπεριλαμβάνονται οι επικεφαλής των τριών εγκληματικών οργανώσεων, καθώς και (14) αρχηγικά μέλη.

Σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος τουλάχιστον εκατόν πενήντα (150) ατόμων, για τη συμμετοχή τους στις εγκληματικές οργανώσεις, ενώ κατά την αστυνομική έρευνα προέκυψε και η εμπλοκή τεσσάρων (4) ατόμων, που βρίσκονται έγκλειστοι στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, Λάρισας και Πάτρας.

Επίσης κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης έχουν διενεργηθεί μέχρι στιγμής τριάντα τέσσερις (34) νομότυπες κατ’ οίκον έρευνες, από τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

Κάνναβη συνολικού βάρους 1.303 γραμμαρίων
Κοκαΐνη συνολικού βάρους 44 γραμμαρίων
Ηρωίνη συνολικού βάρους 6,1 γραμμαρίων
Οκτώ (8) δενδρύλλια κάνναβης
Πέντε (5) ζυγαριές ακριβείας
Δύο (2) πυροβόλα όπλα (πιστόλια με σιγαστήρες)
Μία (1) καραμπίνα
Ένα (1) πιστόλι αερίου με την γεμιστήρα του και σιγαστήρα
Ένα (1) τσεκούρι
Ένα (1) ξίφος
Οχτώ (8) μαχαίρια
Μία (1) σιδερογροθιά
Δύο (2) σπρέι πιπεριού
Δύο (2) ζευγάρια κιάλια
Ογδόντα οκτώ (88) κινητά τηλέφωνα
Έντεκα (11) ψηφιακές κάρτες sim
Σαράντα τρία (43) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα
Χρηματικό ποσό των 32.530 ευρώ
Τέσσερα (4) βιβλιάρια καταθέσεων τραπεζών
Ένα (1) φάρο αυτοκινήτου
Ένα (1) διπλότυπο μπλοκ βεβαίωσης παραβάσεων τροχαίας
Δύο (2) ζεύγη μεταλλικών ράβδων ανίχνευσης χρυσού
Ένας (1) ανιχνευτής μετάλλων

Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα εξακριβώθηκαν η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν τις τρεις (3) εγκληματικές οργανώσεις, διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική τους σχέση, όπως αποτυπώνονται στο σκαρίφημα, ο τρόπος και η μέθοδος δράσης τους («modus operandi»), καθώς επίσης και οι μεταξύ τους διασυνδέσεις και συνεργασίες.

Επιπλέον στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, εξετάζεται ο τρόπος νομιμοποίησης των εσόδων των εγκληματικών οργανώσεων από τις παράνομες δραστηριότητες τους.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Οι έρευνες συνεχίζονται. Θα ακολουθήσει λεπτομερές Δελτίο Τύπου.

Εξαρθρώθηκαν τρεις (3) πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις για εμπόριο και διακίνηση ναρκωτικών, εγκληματική οργάνωση, πρόκληση και προσφορά για την εκτέλεση κακουργήματος, μαστροπεία, πλαστογραφία, διακεκριμένη κατοχή και εμπορία όπλων, καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.


Σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος 220 ατόμων.

Οι 18 περίπου αποτελούσαν αρχηγικά μέλη των τριών εγκληματικών οργανώσεων.

Έχουν συλληφθεί σαράντα οκτώ (48) άτομα, ενώ άλλοι τέσσερις (4) ήδη κρατούνται σε Σωφρονιστικά Καταστήματα

Εξαρθρώθηκαν, από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, τρεις (3) εγκληματικές οργανώσεις, που συνεργάζονταν μεταξύ τους, και σχηματίζεται δικογραφία σε βάρος διακοσίων είκοσι (220) ατόμων, εκ των οποίων τα δεκαοκτώ (18) περίπου αποτελούσαν τα αρχηγικά τους μέλη.

Οι τρεις (3) εγκληματικές οργανώσεις ενέχονται σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων εμπορίας και διακίνησης ναρκωτικών, διακεκριμένων περιπτώσεων κατοχής και εμπορίας πυροβόλων όπλων, μαστροπείας, πλαστογραφίας, πρόκλησης και προσφοράς για εκτέλεση κακουργήματος και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Κατά τη διάρκεια χθεσινής (08/07/2011) αστυνομικής επιχείρησης ευρείας κλίμακας σε όλη την περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς και στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετείχαν παραπάνω από εκατό (100) Αστυνομικοί, συνεπικουρούμενοι από οκτώ (8) εισαγγελικούς λειτουργούς, πραγματοποιήθηκαν τριάντα τέσσερις (34) έρευνες σε σπίτια, αποθήκες και άλλους χώρους, παρουσία των εισαγγελικών λειτουργών, και συνελήφθησαν σαράντα οκτώ (48) άτομα, εκ των οποίων δύο (2) αλλοδαπές γυναίκες.

Μέχρι στιγμής, στις έρευνες που ενεργήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν:

Όλων των ειδών ποσότητες ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνη, ηρωίνη, κάνναβη, δενδρύλλια κάνναβης, ναρκωτικά δισκία)

Όπλα (δύο (2) πιστόλια με σιγαστήρες, ένα όπλο αερίου, ένας σιγαστήρας για όπλο αερίου, μια (1) καραμπίνα, μαχαίρια και μία (1) σιδερογροθιά)

Σαράντα τρία (43) αυτοκίνητα και μία (1) δίκυκλη μοτοσικλέτα, που χρησιμοποιούνταν ως μέσα για τη διακίνηση ναρκωτικών ή αποτελούσαν οχήματα που προέρχονταν από την πώληση ναρκωτικών ουσιών.

Ογδόντα οκτώ (88) κινητά τηλέφωνα και έντεκα (11) κάρτες κινητής τηλεφωνίας (sim)

Το χρηματικό ποσό των 32.530 ευρώ, σε όλων των ειδών τα χαρτονομίσματα και συναλλαγματικές

Δύο (2) πλαστές σφραγίδες, πλαστά πιστοποιητικά.


Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα, προέκυψαν τα ακόλουθα:

Εξακριβώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν κάθε εγκληματική οργάνωση, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, οι διευθύνσεις διαμονής τους και «λοιποί χώροι» που διατηρούσαν.

Διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική σχέση των μελών της κάθε εγκληματικής οργάνωσης, (αρχηγικά μέλη - εντολείς, εντολοδόχοι, κ.λπ.).

Εξακριβώθηκε ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους (modus operandi), οι διασυνδέσεις τους και οι μεταξύ τους σχέσεις.

Καταγράφηκαν, με συσκευές καταγραφής ήχου, σε ακουστικό υλικό οι κινήσεις των μελών των εγκληματικών οργανώσεων και επιβεβαιώθηκαν οι συναντήσεις που πραγματοποιούσαν με τα αρχηγικά μέλη.

Διαπιστώθηκε η δραστηριοποίηση τους πέραν των βασικών εγκληματικών ενεργειών (εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών) και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Τέλος, διερευνάται η νομιμοποίηση των εσόδων από τις παράνομες δραστηριότητες τους σε συνεργασία με τις συναρμόδιες διωκτικές αρχές.

Για κάθε εγκληματική οργάνωση, αφού διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών της, οι τρόποι και οι μέθοδοι δράσης της, σχηματίζεται σε βάρος των μελών της δικογραφία για τις παρακάτω πράξεις που προέκυψαν:

Συγκεκριμένα:


Α. ΟΜΑΔΑ

Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από εκατόν πέντε (105) μέλη, εκ των οποίων 96 ημεδαποί (83 άνδρες και 13 γυναίκες) και 9 αλλοδαποί (7 άνδρες και 2 γυναίκες).

Πέραν του επικεφαλής «ιθύνοντα νου», στην εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν οκτώ (8) αρχηγικά μέλη, εκ των οποίων οι δύο (2) γυναίκες. Τέσσερα (4) από τα οκτώ αρχηγικά μέλη είναι έγκλειστοι σε διάφορα καταστήματα κράτησης, ενώ τα υπόλοιπα είναι βασικά και απλά μέλη της οργάνωσης.

’Όλοι μαζί συμμετείχαν και, κατά περίπτωση, διέπραξαν τις παρακάτω αξιόποινες πράξεις:

Εμπορία και διακίνηση όλων των ειδών ναρκωτικών ( ηρωίνη, κοκαΐνη, κλπ).

Κατοχή και εμπορία πυροβόλων όπλων.

Όπως προέκυψε από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα, ο επικεφαλής της εγκληματικής οργάνωσης για προσωπικούς λόγους αναζητούσε τρόπους σε συνεργασία με έγκλειστο της φυλακής για τη διάπραξη δολοφονίας (με συμβόλαιο), ικανοποιώντας ένα αίσθημα εκδίκησης σε βάρους του δράστη δολοφονίας οικείου προσώπου του.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας για τη δράση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης ερευνάται:

Η κατάρτιση πλαστών πιστοποιητικών (ιατρικών βεβαιώσεων) με την ιδιότητα του χρήστη ναρκωτικών, ώστε να τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης από τις δικαστικές αρχές - σωφρονιστικά καταστήματα κράτησης, προκειμένου να πετύχουν τη μη προφυλάκισή τους με την χρήση αυτών των πιστοποιητικών.

Η συμμετοχή μελών της εγκληματικής οργάνωσης σε εμπορία γυναικών με σκοπό την πορνεία.

Η συμμετοχή μελών της οργάνωσης και τρίτων προσώπων σε σχεδιαζόμενη ένοπλη ενέδρα κατά αστυνομικού του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Λάρισας.



Β. ΟΜΑΔΑ

Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από ογδόντα οκτώ (88) βασικά μέλη, εκ των οποίων ογδόντα τρεις (83) ημεδαποί (72 άνδρες και 11 γυναίκες) και 5 αλλοδαποί (3 άνδρες και 2 γυναίκες).

Πέραν του επικεφαλής «ιθύνοντα νου», στην εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν πέντε (5) αρχηγικά μέλη, εκ των οποίων η μία (1) γυναίκα, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι βασικά και απλά μέλη της οργάνωσης.

Όλοι μαζί συμμετείχαν και επιδίδονταν σε εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κάνναβη και κοκαΐνη).

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αστυνομικής έρευνας, ερευνάται η συμμετοχή μελών της εγκληματικής οργάνωσης σε εμπορία γυναικών, με σκοπό την πορνεία.


Γ. ΟΜΑΔΑ

Η Ομάδα αυτή αποτελούνταν από είκοσι τέσσερα (24) βασικά μέλη, εκ των οποίων είκοσι τρεις (23) ημεδαποί άνδρες και ένας (1) αλλοδαπός άνδρας.

Πέραν του επικεφαλής «ιθύνοντα νου», στην εγκληματική οργάνωση συμμετείχαν τέσσερα (4) αρχηγικά μέλη, εκ των οποίων η μία (1) γυναίκα, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι βασικά και απλά μέλη της οργάνωσης.

Όλοι μαζί συμμετείχαν και επιδίδονταν σε εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κοκαΐνη).

Οι σαράντα οκτώ (48) συλληφθέντες, που αποτελούσαν μέλη των τριών (3) εγκληματικών οργανώσεων, οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Η αστυνομική έρευνα, που συνεχίζεται με σκοπό τον εντοπισμό και άλλων εγκληματικών πράξεων, ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

άντε ρε να πατέ όλου να πουλήσετε μαγκιά γιατί άμα ξεσηκωθούν η Χαλκηδόνιος θα σας σκοτώσουμε στο ξύλο ναρκωτικά και απειλές ΑΛΟΥ γιατί εμείς δεν τα υπολογιζόμαστε αυτά άμα νευριασουν οι Χαλκηδόνιος θα σας στηλιτεύομαι στον τάφο σας κατεφθιαν χωρίς γαρφεια τελετον

Δημοσίευση σχολίου