Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Ο γυμνός αρουραίος κρατά το μυστικό του καρκίνου


Ονομάζεται γυμνός αρουραίος, κουτάβι της άμμου ή τυφλοπόντικας της ερήμου. Πρόκειται για ένα πολύ ασυνήθιστο τρωκτικό που ζει στην ανατολική Αφρική.

Το σώμα του έχει ελάχιστες τρίχες (ως εκ τούτου και το κοινό του όνομα). Παρόλο που έχει μήκος 8-10 εκατοστά και ζυγίζει 30-35 γραμμάρια, αυτό το ιδιότυπο τρωκτικό ζει για 30 χρόνια -επτά φορές περισσότερο από έναν συνηθισμένο αρουραίο- και, κυρίως, δεν προσβάλλεται από την πιο δολοφονική ασθένεια στον κόσμο, τον καρκίνο.


Μυστικά...

Για τους επιστήμονες, ο γυμνός αρουραίος -με το ρυτιδωμένο ρόδινο δέρμα του, τα γυαλιστερά μάτια και τα τεράστια δόντια του- δεν φαίνεται να μπορεί να ξεκλειδώσει το μυστικό της αιώνιας νεότητας. Αλλά αυτό που τους συναρπάζει είναι το άλλο μυστικό που κρατάει, καθώς ψάχνουν για μια θεραπεία για τις ασθένειες της μεγάλης ηλικίας και ιδιαίτερα τον καρκίνο. Πλέον, οι ερευνητές έχουν πραγματοποιήσει ένα βήμα προς την κατανόηση της μακροζωίας του και της αντίστασής του στον καρκίνο, αφού προχώρησαν στην πρώτη δημοσίευση της αποκωδικοποίησης του πλήρους γονιδιώματός του.

Ο γυμνός αρουραίος προσαρμόζεται στις σκληρές συνθήκες των ερήμων της ανατολικής Αφρικής. Ζει υπόγεια, είναι ανθεκτικός στον πόνο, αφού από το δέρμα του απουσιάζει ένας νευροδιαβιβαστής-κλειδί που είναι αρμόδιος στα θηλαστικά για την αποστολή του σήματος του πόνου στο κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να επιζήσει παρά τα μειωμένα επίπεδα οξυγόνου στα λαγούμια του.

Ο δρ Πέντρο Μαγκάλχες, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, δηλώνει ότι το γενετικό σχεδιάγραμμα του ζώου παρέχει ελπίδες ότι μία μέρα θα δώσει την κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου στους ανθρώπους.

«Το επίπεδο αντίστασης που έχει στον καρκίνο θα μας δώσει περισσότερες ενδείξεις ως προς το γιατί μερικά ζώα είναι περισσότερο επιρρεπή στην ασθένεια σε σχέση με άλλα. Με αυτήν την εργασία θέλουμε να καθιερώσουμε το γυμνό αρουραίο τυφλοπόντικα ως το πρώτο μοντέλο αντίστασης στις χρόνιες ασθένειες της γήρανσης», ανέφερε.

Η έρευνα διεξήχθη σε συνεργασία με το Κέντρο Ανάλυσης Γονιδιώματος στο Νόργουιτς και αποκάλυψε ότι ο γυμνός αρουραίος είχε ένα γονιδίωμα παρόμοιο με του ανθρώπου, με τρία δισεκατομμύρια ζευγάρια βάσεων DNA, μαζί με 20.000 πρωτεΐνες. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν χημικά «ψαλίδια» για να αποκόψουν τα τμήματα των σκελών του DNA, γεγονός που τους επέτρεψε να «διαβάσουν» και στη συνέχεια να τα επανατοποθετήσουν στο πλήρες γονιδίωμα. Πλέον, οι έρευνες θα εστιαστούν στους μηχανισμούς επισκευής του DNA από τους οποίους τα κύτταρα επιδιορθώνονται και προστατεύονται από την ασθένεια.


Zωή

Οι επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να επικεντρώνουν την προσοχή τους στην εντυπωσιακή διάρκεια ζωής των ζώων, αλλά και στις περίεργες κοινωνικές τους συνήθειες. Ο γυμνός αρουραίος τυφλοπόντικας ζει σε αποικίες μέχρι 300 ατόμων, στο κέντρο των οποίων βρίσκεται η βασίλισσα.

Εχουν μία σύνθετη κοινωνική δομή στην οποία μόνο ένα θηλυκό (η βασίλισσα) και ένα έως τρία αρσενικά αναπαράγουν. Οι σχέσεις μεταξύ της βασίλισσας και των αρσενικών που αναπαράγουν μπορούν να διαρκέσουν για πολλά έτη. Μία συμπεριφορά που αποκαλείται αναπαραγωγική καταστολή θεωρείται ότι είναι ο λόγος για τον οποίο τα άλλα θηλυκά δεν αναπαράγουν. Τα ζώα εργάζονται μαζί, όπως μία αποικία τερμιτών ή σφηκών.

Του Τάσου Σαραντή ~ imerisia.gr
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου