Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Φωνάζει ο κλέφτης...



Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε την Τετάρτη ότι οι σχέσεις ανάμεσα στη χώρα του και την Ευρωπαϊκή Ένωση "θα παγώσουν", αν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της ΕΕ τον Ιούλιο του 2012, χωρίς να έχει υπάρξει λύση στο πρόβλημα της διαίρεσης της νήσου.


"Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις και αναλάβει μόνη της την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο του 2012, αυτό θα σημάνει...
 όχι μόνον ένα αδιέξοδο στο νησί, αλλά και ένα μπλοκάρισμα, ένα πάγωμα στις σχέσεις Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης" δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

"Δεν είμαστε της γνώμης πως οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ, θα μπορέσουν να συνεχιστούν στην περίπτωση μιας προεδρίας της Νότιας Κύπρου, χωρίς να έχει λυθεί (το κυπριακό ζήτημα)" συνέχισε ο Τούρκος υπουργός, κατά τη συνέντευξη που έδωσε μαζί με τον Ουκρανό ομόλογό του, Κοστιάντιν Γκριστσένκο.

Ο Νταβούτογλου δήλωσε πως διατύπωσε "με σαφήνεια" τους φόβους του στον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν την ίδια ημέρα στην Άγκυρα.
 
 
 
Ανοίγει τα λιμάνια στην Κύπρο η Τουρκία;
 
"H Τουρκία είναι έτοιμη να ανοίξει μονομερώς τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της σε πλοία και αεροσκάφη νηολογημένα στην Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να δώσει μια νέα ώθηση τόσο στο Κυπριακό, όσο και στην ενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ", γράφει σήμερα η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα "Χουριέτ".

Για την πρόθεσή της αυτή θα ενημερωθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε, που αρχίζει σήμερα επίσκεψη στην Άγκυρα.

Την πρόταση - έκκληση προς την Τουρκική Δημοκρατία για τη μονομερή αυτή κίνηση είχε απευθύνει πριν λίγους μήνες και το διεθνές κέντρο ανάλυσης International Crisis Group

Άλλοι αναλυτές στην Άγκυρα υποστηρίζουν ότι η πρόταση αυτή βρίσκεται μέσα στο σχεδιασμό του Τούρκου πρωθυπουργού για τη στρατηγική "ένα βήμα μπροστά", στην λύση του κυπριακού. Ως αντάλλαγμα, βεβαια, η Άγκυρα θα ζητήσει την άρση της διεθνούς απομόνωσης των τουρκοκυπρίων, με την απελευθέρωση της δυνατότητας συμμετοχής στο Διεθνές εμπόριο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου