Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Όλο το σχέδιο "διάσωσης" για την Ελλάδα


Πληθώρα σημαντικών αποφάσεων προέκυψε από τη σύνοδο κορυφής με σκοπό την εύρεση μιας καθαρής "λύσης" για την Ελλάδα και κυρίως τη θωράκιση της ευρωζώνης από την απειλή επέκτασης της κρίσης κρατικών χρεών στον πυρήνα της.

Ταυτόχρονα, καταγράφηκε μια ξεκάθαρη πολιτική νίκη της...
 γερμανικής πλευράς και της κ. Μέρκελ, καθώς πέρασε η θέση για συμμετοχή των ιδιωτών, παρά την αντίθεση άλλων χωρών, αλλά και της ΕΚΤ.

Με μια ματια


Τα βασικά σημεία του σχεδίου

1. Νέα δάνεια 109 δισ. ευρώ

2. Επιμήκυνση δανείων του EFSF έως τα 30 έτη

3. Επιτόκιο στο 3,5%

4. Σύσταση Eυρωπαϊκού Nομισματικού Tαμείου

5. Παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά ομολόγων

6. Χορήγηση κεφαλαίων στις τράπεζες

7. Ευρωπαϊκό σχέδιο για ανάπτυξη

8. Περιορισμός εξάρτησης από τους οίκους αξιολόγησης

9. Μηχανισμός για τις εγγυήσεις

 
Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου και τις δηλώσεις ανώτατων αξιωματούχων, το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ανέρχεται στα 109 δισ. ευρώ μαζί με τη συμμετοχή των ιδιωτών.

Η αναχρηματοδότηση ελληνικού χρέους με την εθελοντική συμφωνία των ιδιωτών για την περίοδο 2011 - 2020 αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 δισ. ευρώ, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος, κ. Ν. Σαρκοζί, ανέφερε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών και η μείωση των επιτοκίων θα περιορίσουν συνολικά το ελληνικό χρέος κατά 24% του ΑΕΠ, δηλαδή κατά ποσό της τάξεως των 54 δισ. ευρώ.

Από αυτό το ποσό, περίπου το μισό θα είναι το "καθαρό αποτέλεσμα" στη μείωση του χρέους από τη συμμετοχή ιδιωτών, ενώ το υπόλοιπο θα προέλθει από τη μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής εκ μέρους των μηχανισμών βοήθειας.
 
Οι ιδιώτες θα μετάσχουν με 4 διαφορετικά "σχήματα" ανταλλαγής ομολόγων, διασφαλίζοντας στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων εγγυήσεις επί του κεφαλαίου. Έναντι αυτού προσέφεραν επιμήκυνση της διάρκειας (έως και τα 30 χρόνια) και χαμηλότερα επιτόκια που κινούνται από 3,5% έως και 5%.

Κατά μέσο όρο, η μείωση καθαρής παρούσας αξίας που υφίστανται οι ιδιώτες επενδυτές ανέρχεται σε 21% με βάση τα τρέχοντα επιτόκια προεξόφλησης.

Το EFSF θα παρέχει νέα δάνεια με διάρκεια από 15 έως το ανώτερο 30 έτη με περίοδο χάριτος 10 ετών, ενώ το επιτόκιό τους θα μειωθεί σε περίπου 3,5%.

Από τις διαπραγματεύσεις παραμένουν ακόμα δύο ερωτήματα: οι εγγυήσεις που θα κληθεί να δώσει η Ελλάδα αλλά και η στάση του ΔΝΤ. Στο θέμα των εγγυήσεων, η απόφαση της συνόδου κορυφής αναφέρει ότι θα δοθούν όπου κριθεί απαραίτητο. Ο κ. Γ. Παπανδρέου υποστήριξε στη συνέντευξη Τύπου ότι η χώρα έχει θέσει "κόκκινες γραμμές" στο συγκεκριμένο θέμα. Όπως φαίνεται, όμως, τελικά η χώρα δεν θα μπορέσει να αποφύγει τον συγκεκριμένο... σκόπελο. Όσον αφορά στο ΔΝΤ, η συμμετοχή του φαίνεται πως θα είναι περιορισμένη στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

Πρακτικά, το πακέτο των αποφάσεων έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του δημοσίου χρέους κατά 55 δισ. ευρώ. Παράλληλα, παρέχει μαξιλάρι ρευστότητας 35 δισ. ευρώ για τις τράπεζες και ανάσα 145 δισ. ευρώ στα χρεολύσια που θα πρέπει να καλύψει το Δημόσιο έως το 2020 αλλά και συμπίεση του μέσου κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους κάτω από 5% για τα επόμενα 40 χρόνια.


Ο ρόλος του EFSF

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Βαν Ρομπάι, τόνισε ότι το EFSF θα αποτελέσει το "όχημα" για το νέο ελληνικό πακέτο και κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συνεχίσει να συμβάλλει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Ειδικότερα για τη μεγαλύτερη ευελιξία του EFSF (και του ESM αργότερα) συνολικά στον ευρωπαϊκό χώρο, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μετάστασης, η Ε.Ε. αποφάσισε να "επιτρέψει" στο EFSF:


- Να λειτουργεί σε προληπτική βάση.

- Να επανακεφαλαιοποιεί τραπεζικά ιδρύματα μέσω δανείων ακόμα και προς χώρες που δεν έχουν υποχρεωθεί να ζητήσουν προγράμματα διάσωσης.

-Να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά έπειτα από συννενόηση με την ΕΚΤ, εφόσον η τελευταία αναγνωρίζει την περίπτωση ειδικών χρηματοοικονομικών συνθηκών.


Όπως δήλωσε ο κ. Μπαρόζο, όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ενώ τόνισε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στην περίπτωση της Ελλάδας είναι "μοναδικό" γεγονός και δεν αφορά σε άλλα κράτη της ευρωζώνης. Στο ίδιο μήκος κύματος, προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές, κινείται και το κείμενο του ανακοινωθέντος, όπως και οι δηλώσεις άλλων ανώτατων αξιωματούχων, περιλαμβανομένου και του κ. Trichet.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η τεχνική συνδρομή της ΕΚΤ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι τα κράτη της ευρωζώνης θα δώσουν εγγυήσεις σε περίπτωση όπου ζητηθεί από την πλευρά της ΕΚΤ, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών με εγγύηση ελληνικά ομόλογα, ανεξάρτητα από τυχόν υποβάθμιση σε "επιλεκτική χρεοκοπία" εκ μέρους ξένων οίκων.

Ο κεντρικός τραπεζίτης επισήμανε ότι τα ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ θα αποπληρωθούν κανονικά στη λήξη τους, χωρίς επιμηκύνσεις, ανταλλαγές ή μειώσεις επιτοκίων.

O επικεφαλής του Eurogroup, κ. J.-C. Juncker, υποστήριξε ότι αυτό θα είναι το τελευταίο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι έγκειται στους διεθνείς οίκους να αξιολογήσουν αν "οδηγεί" σε επιλεκτική χρεοκοπία. Ο ίδιος τόνισε ότι η δύναμη πυρός των 440 δισ. του EFSF είναι επαρκής.

Eνθαρρυντική χαρακτήρισε την προθυμία συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών η επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Chr. Lagarde, ενώ χαρακτήρισε σημείο-κλειδί τη μεγαλύτερη ευελιξία του EFSF.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι τα δάνεια που δίνονται από το ταμείο δεν θα επηρεαστούν από τη μείωση των επιτοκίων των δανείων του EFSF.


Tα γενικότερα μέτρα

Οι δηλώσεις των κορυφαίων αξιωματούχων αλλά και το νέο σχέδιο ανακοινωθέντος προσπαθούν με τις διατυπώσεις τους να ξεχωρίσουν την ελληνική περίπτωση από τις άλλες προβληματικές χώρες και να καθησυχάσουν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο επέκτασης της συμμετοχής ιδιωτών στα δικά τους προγράμματα βοήθειας (προκειμένου να εμποδίσουν φαινόμενα μετάστασης).

Γι' αυτό και αναφέρουν ότι η χώρα μας είναι "μία μοναδικά σοβαρή περίπτωση στην ευρωζώνη", ενώ από την άλλη επισημαίνουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις περιπτώσεις της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Από την άλλη (καθώς η κρίση προχωρά ολοένα και περισσότερο προς τον πυρήνα της ευρωζώνης), ρητές είναι πλέον οι δεσμεύσεις ότι όλες οι χώρες-μέλη (εκτός των προβληματικών) θα έχουν μειώσει τα ελλείμματα τους σε ποσοστό κάτω του 3% το αργότερο έως το 2013, όπως επίσης... καλωσορίζονται οι δεσμεύσεις δημοσιονομικών - μεταρρυθμιστικών μέτρων που έχουν αναλάβει οι "απειλούμενες" Ισπανία και Ιταλία.


Δηλώσεις του κ. Γ. Παπανδρέου

Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι με βάση τη νέα συμφωνία το δημόσιο χρέος της Ελλάδας περιορίζεται σημαντικά και επίσης μειώνονται οι ετήσεις αποπληρωμές κατά 3 δισ. ευρώ και διασφαλίζονται έως το 2020 οι δανειακές ανάγκες της χώρας.

Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης της πραγματικής οικονομίας και εξασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους.

Η συμμετοχή των ιδιωτών γίνεται με ασφαλή τρόπο για τις ελληνικές τράπεζες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέκλεισε την επιβολή νέων μέτρων υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πλήρως προστατευμένο και εξυγιαίνεται.


Η ανακοίνωση του ΔΝΤ

Μετά τη σύνοδο κορυφής, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ. Christine Lagarde, δήλωσε τα εξής:

"Το ΔΝΤ χαιρετίζει τα σημαντικά βήματα που έκαναν σήμερα οι ηγέτες της ευρωζώνης και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα μέτρα παρέχουν σημαντική στήριξη στην ανάπτυξη και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, χαιρετίζουμε ιδιαίτερα τους πιο ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης που παρέχονται από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και τη δέσμευσή τους να προσφέρουν στήριξη στις χώρες που έχουν μπει σε προγράμματα μέχρις ότου ανακτήσουν την πρόσβαση στην αγορά, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσουν με επιτυχία αυτά τα προγράμματα.

Ενθαρρυνθήκαμε επίσης από την προθυμία του ιδιωτικού τομέα να στηρίξει την Ελλάδα σε εθελοντική βάση. Αν ληφθούν μαζί αυτά τα μέτρα, θα βοηθήσουν ώστε να αποκατασταθεί η ανάπτυξη και να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και θα παρέχουν τη βάση για επιστροφή στις αγορές.

Με βάση την πιστή εφαρμογή του προγράμματος από τις ελληνικές αρχές και την αποφασιστικότητα των κρατών-μελών να στηρίξουν την Ελλάδα, το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του, ευθυγραμμιζόμενο με τις πολιτικές του ταμείου και, βεβαίως, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από το εκτελεστικό μας συμβούλιο.

Γενικότερα, στηρίζουμε τα αποφασιστικά μέτρα που ελήφθησαν σήμερα για την ενίσχυση της ευελιξίας του EFSF. Η εφαρμογή αποτελεί ζήτημα επείγον. Επίσης, στηρίζουμε τα μέτρα για την ενίσχυση της δημοσιονομικής προσαρμογής και της ανάπτυξης σε όλη την περιοχή του ευρώ. Αναμένουμε την ταχεία οριστικοποίηση του νομοθετικού πακέτου για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης.
Και πάλι, το ταμείο χαιρετίζει τη σημερινή απόφαση, η οποία, όπως πιστεύουμε, θα έχει θετικό αποτέλεσμα όχι μόνο για την Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά και για την παγκόσμια οικονομία γενικότερα".


IIF: Όλο το σχέδιο για τη συμμετοχή των ιδιωτών

To ΙΙF εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο κορυφής και ανέφερε ότι είναι πρόθυμο να συμμετάσχει σε εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής και επαναγοράς ελληνικών ομολόγων το οποίο θα εκτελεστεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Στη βάση αυτή, το IIF προτείνει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο βασίζεται στην ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που έχουν ήδη εκδοθεί με έναν συνδυασμό τεσσάρων χρηματοοικονομικών "εργαλείων" και μηχανισμό επαναγοράς ελληνικού χρέους.


Τα τέσσερα "εργαλεία" είναι τα εξής:

1. Ανταλλαγή με 30ετή "εργαλεία" χωρίς μείωση ονομαστικής αξίας.

2. Ανταλλαγή με μετακύλιση ελληνικών κρατικών ομολόγων σε 30ετή "εργαλεία" χωρίς μείωση ονομαστικής αξίας.

3. Ανταλλαγή με 30ετή "εργαλεία" με μείωση ονομαστικής αξίας.

4. Ανταλλαγή με 15ετή "εργαλεία" με μείωση ονομαστικής αξίας.


Για τα εργαλεία 1, 2 και 3 παρέχεται πλήρης εγγύηση του κεφαλαίου μέσω 30ετών ομολόγων με μηδενικό κουπόνι αξιολόγησης "ΑΑΑ".

Για το εργαλείο 4 παρέχεται μερική εγγύηση.

Σύμφωνα με το IIF, οι επενδυτές θα επιλέξουν περίπου ισομερώς ανάμεσα στα τέσσερα εργαλεία, ενώ όλα τα εργαλεία θα αποφέρουν στους ιδιώτες μείωση της καθαρής παρούσας αξίας κατά 21%, με βάση το "τρέχον" προεξοφλητικό επιτόκιο 9%.
 
Το ΙΙF σημειώνει ότι τα επιτόκια έχουν υπολογιστεί ώστε να αποφέρουν τα μέγιστα οφέλη στην Ελλάδα στα πρώτα χρόνια του προγράμματος. Το επιτόκιο στα εργαλεία που δεν επιφέρουν απώλεια θα είναι 4% τα πρώτα πέντε χρόνια, 4,5% τα επόμενα πέντε και 5% από το 2011 ως το 2030.

Εάν η συμμετοχή στο πρόγραμμα φτάσει το 90%, το IΙF υπολογίζει ότι η συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα στην αναχρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα θα αγγίξει τα 54 δισ. ευρώ από τα μέσα του 2011 ως τα μέσα του 2014 και τα 135 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση της Ελλάδας από το 2011 ως το 2020.

Επιπρόσθετα, τονίζει το IIF, το πρόγραμμα θα αυξήσει τη μέση διάρκεια των ελληνικών ομολόγων από τα 6 στα 11 χρόνια.

Το μέγεθος του μηχανισμού επαναγοράς αναμένεται, σύμφωνα με το IIF, να καθοριστεί ύστερα από συζητήσεις με τις αρμόδιες αρχές.

Σε κάθε περίπτωση, θα είναι τόσο ώστε, σε συνδυασμό με τη μείωση των 13,5 δισ. ευρώ από την ανταλλαγή ομολόγων, να υπάρχει επαρκής μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.

Στο πρόγραμμα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του IIF, θα συμμετέχουν σχεδόν στο σύνολό τους οι ελληνικές τράπεζες, αλλά και μεγάλοι όμιλοι του εξωτερικού με σημαντική έκθεση στα ομόλογα που έχει εκδώσει η χώρα μας. euro2day.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου