Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ο Α. Τσοχατζόπουλος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας

Δεν πρόκειται για ανέκδοτο!

Την προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ελλάδας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι...
 ο πρώην υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ και ήδη κατηγορούμενος για την υπόθεση της προμήθειας των υποβρυχίων Type 214, Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ο πρώην υπουργός αναμένεται να πει πως δια του δικηγόρου του, ειδικού σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, κ. Βαα. Χειρδάρη, πως προσφεύγει διότι «παραβιάστηκε βάναυσα στο πρόσωπό του το τεκμήριο της αθωότητας».

Η προσφυγή έρχεται την ώρα που το Πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου συνεχίζει τη διαδικασία της δικαστικής διερεύνησης του σκανδάλου των υποβρυχίων για το οποίο η Βουλή παρέπεμψε τον κ. Τσοχατζόπουλο για τα αδικήματα της «δωροδοκίας» και «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος». Ήδη η δικογραφία έφτασε στον Άρειο Πάγο από τη Βουλή και ανακριτής του Πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου που θα ερευνήσει την υπόθεση και θα αποφανθεί κατ΄ αρχήν αν τα αδικήματα είναι παραγεγραμμένα ή όχι ορίστηκε ο αρεοπαγίτης Βασ. Λαμπρόπουλος.

Η υπόθεση αφορά στην απευθείας ανάθεση της ναυπήγησης τεσσάρων υποβρυχίων Type 214 σε γερμανικά ναυπηγεία και τη γερμανική εταιρεία HDW/ Ferrostaal, με βασικό εμπλεκόμενο πρόσωπο τον πρώην υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο.

Πρόεδρος του Πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου έχει οριστεί ο αρεοπαγίτης Νικόλαος Λεοντής. Επίσης τακτικό μέλος από τον Άρειο Πάγο έχει επιλεγεί ο αρεοπαγίτης Ι. Παπαδόπουλος και αναπληρωματικά μέλη οι αρεοπαγίτες Βιολέτα Κηττέα και Δημ. Πατινίδης.

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας εξελέγησαν τακτικά μέλη η Ευδοξία Γαλανού και ο Νικόλαος Ρόζος και αναπληρωτής ο Γεώργιος Παπαγεωργίου.

Επίσης, εισαγγελέας του Δικαστικού Συμβουλίου εξελέγη ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νικόλαος Μαύρος και αναπληρωτής του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.
Του Παναγιώτη Στάθη http://www.capital.gr/


ΕΝΗΜΈΡΩΣΗ:
Προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από τον Άκη

Για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας εγκαλεί την Ελλάδα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ο πρώην ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε προσφυγή στο ΕΔΔΑ – όπως ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν – στην οποία υποστηρίζει ότι οι βουλευτές Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Αργύρης Ντινόπουλος παραβίασαν το τεκμήριο αθωότητας του κ. Τσοχατζόπουλου με δηλώσεις που έκαναν πριν ακόμη εκδοθεί το πόρισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής που ερεύνησε την υπόθεση των υποβρυχίων. Οι δηλώσεις αυτές – σύμφωνα με τους δυο νομικούς - «προσέβαλαν και έτρωσαν το τεκμήριο αθωότητας του κ. Τσοχατζόπουλου».

Όπως διευκρίνισαν ο νομικός Βασίλης Χειρδάρης και ο καθηγητής ποινικού δικαίου Λεωνίδας Κοτσαλής η προσφυγή του πρώην υπουργού δεν αφορά την ουσία της υπόθεσης, που εκκρεμεί ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, αλλά «πλημμέλειες που εντοπίστηκαν κατά τη διαδικασία ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των υποβρυχίων».

Σύμφωνα με τους δυο νομικούς το τεκμήριο της αθωότητας απαιτεί, «οι εκπρόσωποι του κράτους-δικαστές που κρίνουν μία υπόθεση κατά πρώτον, αλλά και οι εκπρόσωποι των άλλων αρχών που ασκούν δημόσια εξουσία, να απέχουν από διαπιστώσεις ότι ο κατηγορούμενος ή ο ύποπτος είναι ένοχος τέλεσης του εγκλήματος για το οποίο κατηγορείται πριν διαπιστωθεί νομίμως η ενοχή του από το δικαστήριο».

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εδώ παπάς εκεί παπάς πού είν' ο παπάς πού είν' ο παπάς;

I'm gonna take two weeks, gonna have a fine vacation
I'm gonna take my problem to the United Nations
Well I called my congressman and he said Quote:
"I'd like to help you son but you're too young to vote"
Sometimes I wonder what I'm a gonna do
But there ain't no cure for the summertime blues

κατά τα άλλα υγεία. άντε θα τον φάμε και τον Ιούλη. Για μπάνιο πότε δεν ξέρω. Τώρα βέβαια δεν ξέρω αν έχετε βαθύ τροπικό μάυρισμα, αν είναι έτσι ποιος τη χάρη σας!
Χλωμή Μοναχή στον κήπο των Δαφνών, μελετήτρια των Γραφων.

Δημοσίευση σχολίου