Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Λιγότερα χημικά; ~ Έρχονται οι πλαστικές σφαίρες & το νερό


Εισηγήσεις για να εξοπλιστεί η Ελληνική Αστυνομία με ισχυρότερα μέσα καταστολής, όπως κινητά φράγματα, κανονάκια για ρίψεις νερού (καλό για τους άπλυτους), πλαστικές σφαίρες και χρωμόσφαιρες δέχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., με αφορμή τα καθημερινά επεισόδια στους δρόμους της πρωτεύουσας, «πιέζουν» την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει στον άμεσο εξοπλισμό της Αστυνομίας με ακόμη πιο βαριά όπλα καταστολής:


Στελέχη του επιτελείου της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν πως με αφορμή τα τελευταία επεισόδια δίνεται η «χρυσή» ευκαιρία για την υιοθέτηση πρακτικών καταστολής, ανάλογων με τις «σκληρότερες» Αστυνομίες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ένα από τα πρώτα «όπλα» που έχουν ζητήσει οι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ. είναι η προμήθεια κινητών φραγμάτων για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών, ώστε να μην έρχονται σώμα με σώμα με τους άνδρες των ΜΑΤ.

Το σημερινό επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει πως οι μονάδες των ΥΑΤ και ΥΜΕΤ αποκρούουν τους διαδηλωτές με τις ασπίδες που φέρουν. Σε πολλές περιπτώσεις μπροστά από στόχους τοποθετούνται και τα νεροφράγματα, τα οποία είναι μεγάλα πλαστικά εμπόδια που γεμίζονται με νερό. Το μοντέλο όμως που έχουν εισηγηθεί οι στρατηγοί της ΕΛ.ΑΣ. είναι τα κινούμενα φράγματα, τα οποία έχουν ύψος 1,20 μ. έως 1,50 μ. κατασκευασμένα από πλεξιγκλάς ή μέταλλο. Τέτοιου είδους φράγματα χρησιμοποιούνται από πολλές ευρωπαϊκές Αστυνομίες, όπως η γαλλική, η γερμανική, η ιταλική, η βελγική και θεωρούνται ιδιαιτέρως αποτελεσματικά. Όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «τα φράγματα μας δίνουν τη δυνατότητα να απωθούμε με ασφάλεια τους διαδηλωτές σε ενιαία γραμμή και παράλληλα να εκτελούμε ασφαλείς κυκλωτικές κινήσεις, κάτι για το οποίο σήμερα χρειαζόμαστε πολύ περισσότερους αστυνομικούς για να το πετύχουμε».

Το συγκεκριμένο «όπλο» αρχικά εγκρίθηκε από τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Παναγιώτη Χηνοφώτη. Στο Προεδρικό Διάταγμα με αντικείμενο «μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας», που υπογράφτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 14 Απριλίου 2008 και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δύο εβδομάδες αργότερα, προβλέφθηκε η χρήση του νέου τύπου κινητών φραγμάτων.


  Η φτήνια τρώει τον παρά.Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να έχει προχωρήσει στην προμήθεια ενός τύπου κινητού φράγματος, χρησιμοποιώντας όμως μια «φτηνή» πατέντα και όχι τα δοκιμασμένα με επιτυχία από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί παταγώδης αποτυχία στην πρακτική τους εφαρμογή. Όπως χαρακτηριστικά λέει στα «ΝΕΑ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. που τα δοκίμασε, «αντί για να απωθούμε εμείς τους διαδηλωτές, αυτά γυρνούσαν προς το μέρος μας και μας χτυπούσαν».
Από την προηγούμενη ήδη εβδομάδα ανώτεροι αξιωματικοί έθεσαν μετ΄ επιτάσεως το θέμα της προμήθειας δοκιμασμένων λύσεων στα κινητά φράγματα.


Μάνικες... υψηλής πίεσης. Το μέτρο που φαίνεται να βρίσκει πρόσφορο έδαφος είναι τα κανονάκια για τη ρίψη νερού υπό πίεση. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στην Ελλάδα μόνο η Πυροσβεστική διαθέτει δύο τέτοια κανονάκια. Όμως οι επιτελείς της αρνήθηκαν να τα χρησιμοποιήσουν, διότι όπως ανέφεραν «εμείς δεν έχουμε αστυνομικό ρόλο και δεν μπορούμε επίσης να διαφυλάξουμε τα οχήματά μας». Πρότυπο για τη δράση της Αστυνομίας με τη χρήση νερού για τη διάλυση των διαδηλωτών με νερό που εκτοξεύεται με πολύ μεγάλη πίεση αποτελεί η γερμανική Αστυνομία. Ως «όπλο» πάντως κατατάσσεται σε αυτά που μπορεί να αποκτήσει γρήγορα και σχετικά οικονομικά η ΕΛ.ΑΣ.


Χημικά από το Ισραήλ. Αυτό που θα αποκτήσει άμεσα η Αστυνομία είναι κι άλλα δακρυγόνα. Οι απανωτές ρίψεις χημικών έχουν αδειάσει τις αποθήκες της ΕΛ.ΑΣ. και ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα νέα «αποκτήματα» από το Ισραήλ, τα οποία χαρακτηρίζονται από τους διαδηλωτές ως «ιδιαίτερα δυσάρεστα σε σύγκριση με αυτά που χρησιμοποιούσε η δική μας Αστυνομία». Πολλοί πάντως από τους ανώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. είναι υπέρ της προμήθειας μεγάλων ποσοτήτων χημικών πιπεριού, όπως ονομάζονται, και τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα δραστικά ενάντια των διαδηλωτών. Επισημαίνεται πως ακόμη και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αστυνομικών έχουν ζητήσει επανειλημμένα επιστημονικά στοιχεία για τα χημικά που χρησιμοποιούνται χωρίς ποτέ να πάρουν απάντηση, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Χρήστος Φωτόπουλος.


Πλαστικές σφαίρες και όπλα... paintball
 
Η αναφορά του προεδρικού διατάγματος για προμήθεια άλλου σύγχρονου και κατάλληλου εξοπλισμού χωρίς να περιγράφεται με σαφήνεια έδωσε την ευκαιρία στους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. να επαναφέρουν τη συζήτηση και στη χρήση πλαστικών σφαιρών ή χρωμοσφαιριδίων από την Αστυνομία.
 

Η πρόταση για τον εξοπλισμό ΕΛ.ΑΣ. με πλαστικές σφαίρες είχε τεθεί για πρώτη φορά ανοικτά από τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρα τον Μάιο του 2007. Τότε το υπουργείο διέρρεε πως είχε εξασφαλισθεί η έγκριση του Πρωθυπουργού, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε συναινέσει στη χρήση χρωμοσφαιριδίων, οι οποίες θα μάρκαραν τους ταραξίες. Σύμφωνα με την αστυνομική λογική όποιος διαδηλωτής έχει χρωματιστεί και δεν έχει συλληφθεί αμέσως από την Αστυνομία, θα αναγνωρίζεται και θα συλλαμβάνεται λίγο αργότερα. Μάλιστα λίγες ημέρες πριν από το τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ της Μίλαν και της Λίβερπουλ ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος είχε αφήσει ανοικτό το παράθυρο για τη χρησιμοποίηση αυτών των όπλων από την ΕΛ.ΑΣ. λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μέτρα που λαμβάνονται σε άλλες χώρες για την αντιμετώπιση αυτού του είδους της βίας μπορούν να ληφθούν και στη χώρα μας». Ωστόσο είχε αποκλειστεί η χρήση πλαστικών σφαιρών. Όπλα από το Βέλγιο.

Στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ τελικά δόθηκαν για πρώτη φορά σε έξι διμοιρίες ειδικά όπλα που θα μπορούσαν να ρίξουν χρωμόσφαιρες. Τα όπλα ήταν μια προσφορά της βελγικής εταιρείας Fabrique Νationale, μαζί με δέκα κιβώτια με πλαστικές σφαίρες- επίσης προσφορά της βελγικής εταιρείας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Τα όπλα είχαν σταλεί λίγο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν η χρήση πλαστικών σφαιρών είχε ξαναπέσει στο τραπέζι χωρίς όμως να προχωρήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικούς της ΕΛ.ΑΣ. τα 6 όπλα που βρίσκονται στη διάθεση της Αστυνομίας μεταφέρθηκαν στα γραφεία της ΔΑΕΑ που βρίσκονται στην Καισαριανή και μπορούν να χρησιμοποιούν χρωμόσφαιρες και στρογγυλές πλαστικές σφαίρες, τις αποκαλούμενες και τάπες, αλλά δεν μπορούν χρησιμοποιήσουν κωνικές πλαστικές σφαίρες. Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών ωστόσο διαβεβαιώνουν πως ο Προκόπης Παυλόπουλος έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη χρήση των πλαστικών σφαιρών φοβούμενος επιπλέον αντιδράσεις. Τα Νέα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου