Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Δημιουργία σώματος εθελοντών λιμενικών



Τη δημιουργία σώματος εθελοντών λιμενικών προβλέπει το σχέδιο νόμου που παρουσίασε προχτές, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι εθελοντές λιμενικοί θα επεμβαίνουν σε περιστατικά όπως...
 η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών, η αντιμετώπιση της ρύπανσης της θάλασσας, η προστασία ανθρώπων που κινδυνεύουν, η έρευνα και διάσωση σε περιπτώσεις έκτακτων αναγκών όπως ναυάγια. Εθελοντές θα μπορούν να γίνουν όσοι είναι Ελληνες υπήκοοι ή υπήκοοι κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή υπήκοοι άλλου κράτους, ηλικίας από 18 έως 60 ετών, που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια.


Χωρίς μισθό

Οσοι θα συμμετάσχουν στο μηχανισμό αυτό θα προσφέρουν, όπως αναφέρεται, χωρίς μισθό υπηρεσίες προς το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή και θα λειτουργούν υπό τις οδηγίες των κατά τόπους λιμενικών αρχών. Θα φέρουν τιμητικούς βαθμούς για οργανωτικούς λόγους και θα δημιουργηθούν έμβλημα και θυρεός, ενώ δίνεται η δυνατότητα στους εθελοντές (άνδρες και γυναίκες) να φέρουν στολή όταν επιχειρούν.

Επίσης, θα συσταθούν τοπικές ομάδες επικουρικής ακτοφυλακής και σε κάθε ομάδα θα δημιουργηθεί τριμελής επιτροπή η οποία θα καθορίζει και θα αναπροσαρμόζει κατ' έτος το ποσό της εθελοντικής μηνιαίας εισφοράς των εθελοντών.
Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για ρυθμίσεις που «αφορούν την ασφαλιστική τους κάλυψη, την ύπαρξη ειδικών ευεργετικών διατάξεων, καθώς και την επιβράβευση εξαιρετικών πράξεων».

Μια από τις ευεργετικές διατάξεις θα είναι η συμμετοχή εθελοντών ακτοφυλάκων, με τριετή συνεχή υπηρεσία, στους διαγωνισμούς κατάταξης του Λιμενικού Σώματος - Ελληνική Ακτοφυλακή και η προτίμησή τους κατά τους διαγωνισμούς σε οποιαδήποτε κατηγορία έναντι άλλων υποψηφίων σε περίπτωση ισοψηφίας τους. Το σχέδιο νόμου αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα του opengov. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 7 Αυγούστου.
Αγγελιοφόρος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

pote vgainei h apofash gia tous ethelontes..???

Ανώνυμος είπε...

Ο Θεός να φυλάει την Ελλάδα.

Δημοσίευση σχολίου