Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Οι καταθέτες επιστρέφουν στις τράπεζες


Στα ταμεία τα τραπεζών ξανάφερε πολλούς Έλληνες αποταμιευτές η συμφωνία Κορυφής των Βρυξελλών της περασμένης Πέμπτης, μόνο που τώρα ήταν για να καταθέσουν το «κομπόδεμα» που είχαν αποσύρει το προηγούμενο διάστημα που κυριαρχούσαν οι φήμες της χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή.

Για πρώτη φορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι Έλληνες επιστρέφουν μαζικά στα γκισέ των τραπεζών για να καταθέσουν τις αποταμιεύσεις τους που φύλαγαν σε θυρίδες ή στο σπίτι τους και μάλιστα την περασμένη Παρασκευή δεν προλάβαιναν να δέχονται τα μετρητά που ξανάφερναν οι πολίτες.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η ροή χρημάτων που παρατηρήθηκε την Παρασκευή ήταν πέρα από κάθε προσδοκία και ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ για κάθε ένα από τα μεγάλα καταστήματα. Ακριβή στοιχεία για τις επιστρεφόμενες καταθέσεις δεν υπάρχουν ακόμη, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις από τα στοιχεία της Παρασκευής, ανεβάζουν το συνολικό αριθμό των κεφαλαίων που κατατέθηκαν τη μέρα αυτή σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, «τώρα εξαφανίστηκαν τα επίπεδα κινδύνου που υπήρχαν σε σχέση με το ενδεχόμενο πραγματικής «πτώχευσης» στην Ελλάδα και αναμένουμε σταδιακά να αποκατασταθεί η ρευστότητα».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να βάλει «φρένο» στη μαζική και σταθερή φυγή των καταθέσεων που παρατηρείται από το τέλος του 2009, η οποία μέχρι σήμερα έχει ανέλθει στο δυσθεώρητο ποσό των 45 με 50 δις ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το σύνολο των καταθέσεων υποχώρησε στο τέλος Μαϊου στα 191,9 δις. ευρώ από 196,7 δις. ευρώ τον Απρίλιο. Η έξαρση του φαινομένου αφορά αποκλειστικά σχεδόν τα νοικοκυριά, με τις καταθέσεις του να υποχωρούν στο τέλος Μάιου στα 159,3 δις. ευρώ από 163,8 δις. ευρώ ένα μήνα πριν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 237,5 δις. ευρώ που ήταν η καταθετική βάση των τραπεζών τον Ιανουάριο του 2010, υποχώρησε στα 191,9 δις. ευρώ τον Μάιο του 2011, με την συνολική εκροή να διαμορφώνεται στα 45,6 δις. ευρώ.

Ωστόσο, αντίστοιχη ήταν η συμπεριφορά των καταθετών και κατά την διάρκεια του Ιουνίου με αποτέλεσμα η συνολική υποχώρηση των καταθέσεων να αγγίζει τα 50 δις ευρώ.

Η κυβέρνηση αλλά και οι τραπεζίτες ελπίζουν τώρα, όχι μόνο να σταματήσει η «αιμορραγία» καταθέσεων αλλά και να ξαναγυρίσουν στις τράπεζες τα πολύτιμα κεφάλαια για την ανάπτυξη και την οικονομία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έκανε έκκληση στους επιχειρηματίες, κεφαλαιούχους και εφοπλιστές να «φέρουν πίσω τις καταθέσεις τους και να κινητοποιήσουν όλους τους διαθέσιμους πόρους για επενδύσεις και ανάπτυξη», ενώ απευθύνθηκαν και στους απλούς πολίτες να καταθέσουν και πάλι τα χρήματά τους στις τράπεζες.

Σημειώνεται ότι ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων που αποσύρθηκαν το τελευταίο δεκαοκτάμηνο διοχετεύτηκε σε τράπεζες του εξωτερικού. Ένα άλλο μεγάλο ποσοστό χρησιμοποιήθηκε από τις επιχειρήσεις για να στηρίξουν τη βιωσιμότητά τους, ενώ τα υπόλοιπα είτε χρησιμοποιήθηκαν από τους απλούς αποταμιευτές για να καλύψουν άμεσες ανάγκες τους είτε φυλάχτηκε σε θυρίδες υπό το φόβο που δημιούργησαν οι φήμες περί πτώχευσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου