Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Επτά ερωτήσεις-απαντήσεις για την επιλεκτική χρεοκοπία




Τραπεζικά στελέχη δίνουν απαντήσεις για το τι θα συμβεί στην πράξη σε περίπτωση επιλεκτικής χρεοκοπίας, τι θα γίνει με τη ρευστότητα των τραπεζών και τις καταθέσεις πόσο θα διαρκέσει και τί συνέπειες θα έχει αλλά και άλλες σημαντικές παραμέτρους αυτής της νέας φάσης για την ελληνική οικονομία.

Οπως αναφέρουν Ελληνες τραπεζίτες και υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, ο χαρακτηρισμός "selective default" (επιλεκτική χρεοκοπία) είναι απλώς μια βαθμίδα στην κλίμακα των τριών αμερικανικών Οίκων Αξιολόγησης:


Συνιστά ιδιαίτερα χαμηλή βαθμολογία, όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η χώρα έχει χρεοκοπήσει.

Με άλλα λόγια απλώς μας βαθμολογούν στη βαθμίδα selective default οι οίκοι αξιολόγησης και δεν αναμένεται να προκύψει πρόβλημα στη ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Ομως πίσω από το selective default της Ελλάδας βρίσκεται σε εξέλιξη ένας άγριος πόλεμος με κύριο στόχο το ευρώ. Αντίπαλοι στο σκληρό "παιχνίδι" της επιβίωσης του ευρώ είναι από τη μία οι πολιτικοί της ευρωζώνης, με τα αργά ομολογουμένως αντανακλαστικά, και από την άλλη οι κερδοσκόποι που πιάνουν στο αέρα τις ευκαιρίες.
Επειδή το θέμα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα διαρκώς στο προσκήνιο και η ελληνική αγορά δέχεται συνεχείς πιέσεις, το "Εθνος" επικοινώνησε με τραπεζικά στελέχη που δίνουν απαντήσεις για το τι θα συμβεί στην πράξη σε περίπτωση επιλεκτικής χρεοκοπίας.


1 Στο άκουσμα της φράσης "επιλεκτική χρεοκοπία", το πρώτο και εύλογο ερώτημα είναι ένα: τι θα γίνει με τις καταθέσεις;

Η απάντηση είναι ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν. Οι καταθέτες θα έχουν κανονικά τα χρήματά τους. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αυτή η διαβεβαίωση δεν προέρχεται μόνο από τους Ελληνες τραπεζίτες ή από τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά η εγγύηση προέρχεται και από την ΕΚΤ. Σε αντίθεση με την πλήρη χρεοκοπία, το Δημόσιο συνεχίζει να καλύπτει τις υποχρεώσεις του και οι τράπεζες διατηρούν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Κατά συνέπεια, οι καταθέτες δεν κινδυνεύουν.


2 Ερώτηση: Τι θα γίνει με τη ρευστότητα των τραπεζών;

Απάντηση: Θα υπάρξει πίεση στη ρευστότητα των τραπεζών - που ούτως ή άλλως είναι περιορισμένη σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ομως αν η ΕΚΤ ή οι άλλοι μηχανισμοί συνεχίσουν να παρέχουν ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Οι άλλοι μηχανισμοί είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ELA. Με βάση όσα ισχύουν τώρα, η ΕΚΤ δεν μπορεί να δεχθεί ως εγγύηση ομόλογα μιας χώρας που έχει βαθμολογηθεί σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας. Αυτό σημαίνει ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, καταπίπτει μέρος των εγγυήσεων που έχουν δώσει οι τράπεζες στην ΕΚΤ με τη μορφή ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Στην περίπτωση αυτή, η ΕΚΤ αναμένεται να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance-ELA), προκειμένου να μη δημιουργηθεί συστημικό πρόβλημα. Σημειώνουμε ότι χρήση του μηχανισμού ELA έχει κάνει εδώ και πολύ καιρό η Ιρλανδία, οι τράπεζες της οποίας ήταν η αιτία για την κρίση στη χώρα και σε μεγάλο βαθμό καταστράφηκαν -το αντίθετο δηλαδή με ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου οι τράπεζες υφίστανται τα αποτελέσματα της κρίσης κρατικού χρέους- χωρίς να προκύψει θέμα για τους καταθέτες τους. Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχει ξεκαθαρίσει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις χώρες του ευρώ, ακόμη και αν υποβαθμιστούν περαιτέρω.

Κάθετα αντίθετη στο ενδεχόμενο η βαθμολογία της επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας -από τους Οίκους Αξιολόγησης- να συνιστά πιστωτικό γεγονός είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Ο επικεφαλής της κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ αντιδρά σε ό,τι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πιστωτικό γεγονός και έχει ξεκαθαρίσει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις χώρες του ευρώ, ακόμη κι αν υποβαθμιστούν περαιτέρω.

Οπως αναφέρουν Ελληνες τραπεζίτες και υψηλόβαθμα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, ο χαρακτηρισμός "selective default" (επιλεκτική χρεοκοπία) είναι απλώς μια βαθμίδα στην κλίμακα των τριών αμερικανικών Οίκων Αξιολόγησης. Συνιστά ιδιαίτερα χαμηλή βαθμολογία, όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η χώρα έχει χρεοκοπήσει.

Με άλλα λόγια απλώς μας βαθμολογούν στη βαθμίδα selective default οι οίκοι αξιολόγησης και δεν αναμένεται να προκύψει πρόβλημα στη ρευστότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Ομως πίσω από το selective default της Ελλάδας βρίσκεται σε εξέλιξη ένας άγριος πόλεμος με κύριο στόχο το ευρώ. Αντίπαλοι στο σκληρό "παιχνίδι" της επιβίωσης του ευρώ είναι από τη μία οι πολιτικοί της ευρωζώνης, με τα αργά ομολογουμένως αντανακλαστικά, και από την άλλη οι κερδοσκόποι που πιάνουν στο αέρα τις ευκαιρίες.

Επειδή το θέμα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα διαρκώς στο προσκήνιο και η ελληνική αγορά δέχεται συνεχείς πιέσεις, το "Εθνος" επικοινώνησε με τραπεζικά στελέχη που δίνουν απαντήσεις για το τι θα συμβεί στην πράξη σε περίπτωση επιλεκτικής χρεοκοπίας.


3 Ερώτηση: Εχει πάρει άλλη χώρα βαθμολογία selective default;

Απάντηση: Στο παρελθόν η Ουρουγουάη. Εμεινε μερικές μέρες στη συγκεκριμένη βαθμίδα αξιολόγησης για το σύνολο του χρέους της, και στη συνέχεια αξιολογήθηκε με βαθμό καλύτερο απ΄ ό,τι είχε πριν πέσει στην επιλεκτική χρεοκοπία.


4 Ερώτηση: Στην Ελλάδα η αξιολόγηση selective default θα αφορά το σύνολο του χρέους;

Απάντηση: Οχι, μόνο το κομμάτι του δημόσιου χρέους που θα πάει στο rollover, στην επαναγορά δηλαδή των ομολόγων.

Σύμφωνα με τους Ελληνες τραπεζίτες, θα πρέπει η ηγεσία της ευρωζώνης να πάρει ουσιαστικές αποφάσεις για το μέλλον του ευρώ. Διότι εκείνο που κινδυνεύει άμεσα είναι το κοινό νόμισμα. Με δεδομένο ότι συντονισμένη επίθεση δέχεται η Ιταλία, ενώ Ισπανία και Πορτογαλία βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο, θα πρέπει το EFSF (ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοοικονομικής σταθερότητας) να ενισχυθεί με 2 τρισ. ευρώ από τα 400 δισ. ευρώ που έχει σήμερα. Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν κράτη με προβλήματα να διαχειριστούν το χρέος τους και να αγοράσουν ομόλογά τους. Αν για παράδειγμα η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να αγοράσει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, τότε θα υπήρχε σύντομα εξορθολογισμός στις τιμές με τις ονομαστικές αξίες, υποχώρηση των spreads και θα άνοιγε ο δρόμος για δανεισμό από τις αγορές. Ομως, όπως σημειώνουν Ελληνες τραπεζίτες, η Ευρώπη παραπαίει και οι αγορές συνεχίζουν το σφυροκόπημα.


5 Ερώτηση: Τι σημαίνει επιλεκτική χρεοκοπία;

Απάντηση: Σημαίνει ότι μια χώρα δεν εξυπηρετεί τμήμα του χρέους της, όμως συνεχίζει να αποπληρώνει κανονικά το υπόλοιπο χρέος της. Δηλαδή, στην περίπτωση της Ελλάδας, επιλεκτική χρεοκοπία προκύπτει αν δεν εξυπηρετηθούν τα ομόλογα που λήγουν π.χ. το 2012, όμως η χώρα συνεχίσει να πληρώνει κανονικά τις υπόλοιπες εκδόσεις της. Η επιλεκτική χρεοκοπία είναι μια από τις βαθμίδες πιστοληπτικής διαβάθμισης των Οίκων Αξιολόγησης, υψηλότερη από αυτή της χρεοκοπίας (Default).


6 Ερώτηση: Ποιος αποφασίζει αν η επιλεκτική χρεοκοπία συνιστά πιστωτικό γεγονός;

Απάντηση: Τη βαθμολογία τη δίνουν οι οίκοι αξιολόγησης, αφού λάβουν υπόψη την αδυναμία της χώρας ή την απροθυμία της να αποπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις. Αν όμως αυτό θα αποτελέσει πιστωτικό γεγονός (credit event) το αποφασίζει η Διεθνής Ενωση Ανταλλάξιμων Οικονομικών Προϊόντων και Παραγώγων (ISDA). Μόνο μετά από δική της απόφαση γίνεται αποδεκτό ότι έχει προκύψει κάποιο πιστωτικό γεγονός, προκαλώντας την ενεργοποίηση και πληρωμή των συμβολαίων ασφάλισης κινδύνου (των γνωστών CDS). Δηλαδή, μπορεί μεν οι οίκοι αξιολόγησης να υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, αν όμως η ISDA αποφασίσει ότι δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός, δεν ενεργοποιούνται τα CDS.


7 Ερώτηση: Πόσο διαρκεί η επιλεκτική χρεοκοπία;

Απάντηση: Συνήθως διαρκεί λίγες μέρες, μέχρι ο εκδότης των ομολόγων να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις του έναντι των πιστωτών, συνήθως με επιμήκυνση ή "κούρεμα" του χρέους. Και στη συνέχεια, έρχεται καλύτερη αξιολόγηση από τους Οίκους.
Πηγή:ethnos.gr



Συζητάμε και την «επιλεκτική χρεοκοπία»

Το θέμα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» της Ελλάδος φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά στο τραπέζι και η κυβέρνηση φέρεται να συζητά ακόμη και αυτό το ακραίο για την ώρα ενδεχόμενο, υπό την προϋπόθεση να λάβει τις απαραίτητες εγγυήσεις από την Κομισιόν και την ΕΚΤ ότι θα συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.


Την ύπαρξη συζητήσεων γύρω από το συγκεκριμένο σενάριο παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς χθες και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, αν και σημείωσε ότι στο επίσημο ανακοινωθέν του Eurogroup δεν υπάρχει καμιά αναφορά στον όρο «επιλεκτική χρεοκοπία». Όπως διευκρίνισε, μπορεί να τρομάζει ο όρος «selective default», που στα ελληνικά αποδίδεται ως «επιλεκτική χρεοκοπία», στην πραγματικότητα, όμως, δεν πρόκειται για πραγματικό γεγονός, αλλά για βαθμολογία των οίκων στα ομόλογα.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα πλέον συζητά όλα τα ενδεχόμενα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, με βασικές προϋποθέσεις να καταστήσει μακροπρόθεσμα βιώσιμο το χρέος, να μειώνει το κόστος δανεισμού και να δίνει παράταση στις λήξεις των ομολόγων.

Πρόσθεσε ότι εξετάζονται 36 διαφορετικά σενάρια για λύση στο ελληνικό πρόβλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζ. Κ. Τρισέ. Η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει σύμφωνα με τον Ευάγγ. Βενιζέλο να έχει οριστικοποιηθεί πριν από την εκταμίευση της έκτης δόσης, που είναι προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην «κάλυψη από τους φορείς της Ε.Ε. για το χρηματοπιστωτικό σύστημα». Αναφερόμενος στις τράπεζες τόνισε: «Πρόβλημα ρευστότητας προφανώς δεν θέλουμε να υπάρξει και δεν θα υπάρξει», αν και αναγνώρισε πως υπάρχει δυσκολία όχι μόνο για τις ελληνικές αλλά και για τράπεζες άλλων χωρών με ανάλογα προβλήματα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πως «η Ελλάδα δεν είναι πλέον στο κάδρο και το πρόβλημα είναι πρόβλημα της Ευρωζώνης, και ως τέτοιο γίνεται προσπάθεια να επιλυθεί».


Εγγυήσεις

Η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να συζητήσει την παροχή εγγυήσεων ως αντάλλαγμα για μεγάλη επιμήκυνση, μεγάλη μείωση επιτοκίων και μεγάλη ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης των δανείων, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας πως με τον τρόπο αυτό το ελληνικό δημόσιο θα μπορούσε να έχει σημαντικά οφέλη.

Για την ώρα, πάντως, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, όπως είπε, και το αίτημα για collateral αποτελεί σκέψη των Φινλανδών, οι οποίοι και το έθεσαν στο Eurogroup.

Σημειώνεται ότι οι εγγυήσεις αυτές θα μπορούσαν να πάρουν τη μορφή εμπράγματων εξασφαλίσεων σε περιουσιακά στοιχεία της ελληνικής δημόσιας περιουσίας. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, έλεγαν ότι θα μπορούσε να μπει ως εγγύηση κάποιο περιουσιακό στοιχείο του Δημοσίου, ακόμη και αυτών που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Σε περίπτωση πώλησης, η εγγύηση θα αντικατασταθεί με κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο.

Αναφερόμενος ο υπουργός Οικονομικών στη «μαύρη τρύπα» των 4,5 δισ. ευρώ που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός το πρώτο εξάμηνο, υποστήριξε πως πρέπει με κάθε τρόπο να επιτευχθεί ο στόχος. Για τις δαπάνες σημείωσε πως ο στόχος θα επιτευχθεί φέτος, «ακόμα και με διοικητική πράξη», φράση που ερμηνεύεται ως «παράθυρο» για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων. Για την «τρύπα» των εσόδων ο υπουργός ανέφερε ότι «οι επιπτώσεις θα είναι εξαιρετικά αρνητικές αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι».


Φορολογικό πιστοποιητικό

Σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες αναθέτει η κυβέρνηση και τον έλεγχο ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων ανωνύμων εταιρειών και ΕΠΕ. Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την επέκταση του «φορολογικού πιστοποιητικού» που εκδίδουν ιδιώτες ελεγκτές μετά το φορολογικό έλεγχο σε Α.Ε. και ΕΠΕ και σε προηγούμενες ανέλεγκτες χρήσεις.


«Αδειασε» τον Π. Οικονόμου

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος άφησε ακάλυπτο τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν θα επιτευχθεί ο στόχος των 50 δισ. ευρώ έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις». «Η Ελλάδα ότι λέει το εννοεί», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, επίσης, ότι μέχρι τέλος του Σεπτεμβρίου θα έχουν πραγματοποιηθεί αποκρατικοποιήσεις 1,3 δισ. ευρώ, καθώς, όπως ανέφερε, «θέλουμε και θα πετύχουμε να υπερβούμε το στόχο έστω και κατά μερικά εκατομμύρια ευρώ».


Για μερική αδυναμία πληρωμών κάνει λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου

Στο ενδεχόμενο μερικής αδυναμίας πληρωμών, η οποία όμως δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από 15 ημέρες, αναφέρεται ο Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του στη γερμανική έκδοση των Financial Times.


Συμφωνα με τη μετάφραση που απέστειλε αργά το βράδυ της Τετάρτης το πρωθυπουργικό γραφείο, ο κ. Παπανδρεου δηλωνει ότι "θεωρητικά μπορεί να διαρκέσει δύο εβδομάδες ή περισσότερο, προκαλώντας έτσι πολύ μεγαλύτερη ζημιά".

Προειδοποιεί δε ότι η καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων απωθεί τους επενδυτές: «Αυτή η ανασφάλεια τρομάζει τους επενδυτές. Αν δεν έχουμε σύντομα την απόφαση ότι το δεύτερο πρόγραμμα θα προστατεύσει την Ελλάδα και να μπορεί η χώρα να υλοποιήσει τις βαθιές μεταρρυθμίσεις της, τότε θα υπονομευτεί το ίδιο το πρόγραμμα», τονίζει ο κ. Παπανδρέου.

Παράλληλα, εμφανιζεται επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, αποφεύγοντας να ορίσει ημερομηνία - στόχο. Όπως σημειώνει, σειρά έχουν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ να αποφασίσουν για ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός ζητάει δε, να σταματήσουν οι έριδες μεταξύ Ταμείου και ΕΕ σχετικά με τη βοήθεια στην Ελλάδα και θεωρεί λογική τη συμμετοχή ιδιωτών στο ελληνικό χρέος.

«Όσο πιο αποφασιστικά δοθεί τώρα το μήνυμα ότι λαμβάνεται μέριμνα για το πρόβλημα, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην αγορά», δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου.

Σε άλλο απόσπασμα προαναγγέλλει την πρόσληψη ιδιωτικών εταιρειών που θα αναλάβουν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. «Δέκα τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα χρωστάνε πάνω από 36 δισ. ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Θετικός εμφανίζεται ο πρωθυπουργός και έναντι των σχεδίων εταίρων της Ευρωζώνης για επαναγορά μέρους του χρέους από την ίδια την Ελλάδα με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF, στο 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων.

«Είμαστε ανοιχτοί απέναντι σε όλες αυτές τις ιδέες», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου. «Αυτή η ιδέα θα μπορούσε να μειώσει για την Ελλάδα το βάρος του χρέους, αλλά να διευκολύνει και την εξυπηρέτησή του», λέει ο πρωθυπουργός.

Στις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, λέγοντας ότι σχολίασε τις προθέσεις των οίκων αξιολόγησης», ενώ έβαλλε κατά όσων αντέδρασαν στο άκουσμα αυτής της τοποθέτησης.

Την Πέμπτη πραγματοποιείται συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στην οποί ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ενημερώσει τα μέλη της κυβέρνησης για τις συζητήσεις στο Eurogroup και να παρουσιάσει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γιαν Κες ντε Γιάγκερ, ζήτησε ανοιχτά να γίνει αποδεκτή μία προσωρινή στάση πληρωμών της Ελλάδας προς όφελος μίας ουσιαστικής συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας.

Η άποψη αυτή έχει προφανώς επικρατήσει στο κλαμπ των «17» επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, η οποία φιλοξενεί συνέντευξη του Ολλανδού υπουργού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου