Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

«Εριξαν χάπι στο ποτό μου...»


«Το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι προτού ξυπνήσω γυμνή και κακοποιημένη σωματικά σε ένα μέρος άγνωστο σε εμένα ήταν πως βρισκόμουν σε ένα μπαρ με τις φίλες μου και γνωρίσαμε μια παρέα αγοριών». Καταθέσεις γυναικών, όπως αυτή, ολοένα και συχνότερα φτάνουν στην Ελληνική Αστυνομία, ειδικότερα την περίοδο του καλοκαιριού.



Πρόκειται για μια από τις καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης όπου το θύμα βρισκόταν υπό την επήρεια του λεγόμενου χαπιού του βιασμού: «Πρόκειται συνήθως για ουσίες που ανήκουν στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών. Χάπια που περιέχουν αυτή την ουσία κυκλοφορούν νόμιμα στο εμπόριο και διατίθενται με ιατρική συνταγή. Χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας ως ηρεμιστικό και ως αναισθητικό πριν από το χειρουργείο.

Το χαρακτηριστικό τους είναι πως είναι άοσμα, άχρωμα και διαλύονται εύκολα ακόμη και σε ανθρακούχα ποτά», αναφέρει στα «ΝΕΑ» αξιωματικός της Ασφάλειας Αττικής που έχει ασχοληθεί με αρκετές περιπτώσεις θυμάτων. «Το μεγάλο πρόβλημα με αυτές τις καταγγελίες βιασμού ή σεξουαλικής κακοποίησης είναι πως πολύ δύσκολα μπορούν να αποδειχθούν. Στην ιατροδικαστική υπηρεσία έχουν φτάσει ορισμένες περιπτώσεις θυμάτων που κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα βιασμού αφού κάποιος τους έριξε το χαπάκι στο ποτό τους. Από τις εργαστηριακές εξετάσεις όμως κάτι τέτοιο δεν στάθηκε δυνατό να αποδειχθεί», λέει στα «ΝΕΑ» ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογριάς.

Οπως εξηγεί, για να ανιχνευθούν αυτές οι ουσίες και να αποδειχθεί η καταγγελία του θύματος, πρέπει να γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις, αίματος και ούρων. Συνήθως όμως οι ουσίες αυτές που περιέχονται στα χαπάκια μπορούν να ανιχνευθούν στο αίμα μόνο αν η εξέταση πραγματοποιηθεί σε διάστημα λίγων ωρών από τη λήψη τους, ενώ στα ούρα μπορούν να ανιχνευθούν έως και 48 ώρες αργότερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, καμία από τις καταγγελίες βιασμού δεν αποδείχθηκε τελικά πως διαπράχθηκε υπό την επήρεια του χαπιού, αφού είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος για τη δυνατότητα ανίχνευσης των ουσιών.

Οι ιατρικές έρευνες έδειξαν πως η δράση του χαπιού ξεκίνησε μέσα στα πρώτα 30 λεπτά μετά τη λήψη του και διήρκεσε από 8 ώς και 12 ώρες! Τα θύματα έχουν οπτικές παραισθήσεις, σύγχυση, γαστρεντερολογικές διαταραχές, ενώ βρίσκονται σε κατάσταση αναισθησίας και για τον λόγο αυτό οι δράστες συνήθως δεν προκαλούν κακώσεις όπως συμβαίνει σε συνθήκες βιασμού. Σημαντικός παράγοντας για την επίδραση ή όχι, όπως επισημαίνεται στις ιατρικές μελέτες, είναι και η ποσότητα αλκοόλ που είχε ήδη καταναλώσει το θύμα, όπως επίσης η ηλικίακαι το βάρος του.

Μια 18χρονη Αγγλίδα πρόσφατα κατήγγειλε πρόσφατα πως βιάστηκε και το τελευταίο που θυμόταν ήταν ότι καθόταν με μια παρέα ομοεθνών της σε μπαρ στην Κω. Η καταγγελία της όμως δεν απέδειξε ότι χρησιμοποιήθηκε το χάπι του βιασμού. «Υπάρχουν πολλοί τουρίστες, κυρίως από χώρες της Δυτικής Ευρώπης που κάνουν ειδικές ασφάλειας για βιασμό. Τα 3-4 τελευταία χρόνια οι περισσότερες ασφαλιστικές σταμάτησαν να κάνουν τέτοιου είδους συμβόλαια καθώς αποδείχτηκε πως πολλές από τις ασφαλισμένες επινοούσαν τις ιστορίες με το χάπι που είναι δύσκολο να αποδειχθεί ακόμη και εργαστηριακά προκειμένου να καρπωθούν τα χρήματα των ασφαλειών και ουδέποτε είχαν πέσει βιασμού», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου