Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ναι ρε Ομπάμα, εμείς δεν τυπώνουμε αβέρτα χρήμα και δεν ρίχνουμε βόμβες σε όλο τον πλανήτη για να ενισχύσουμε την οικονομία μας





"Δεν είμαστε Ελλάδα ή Πορτογαλία!", λέει ο Ομπάμα

"Αντίθετα με ό,τι ορισμένοι άνθρωποι δηλώνουν, δεν είμαστε η Ελλάδα. Δεν είμαστε η Πορτογαλία", δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με την ανάγκη...
 να αυξηθεί άμεσα το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού, με τη συναίνεση των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να καθησυχάσει την αμερικανική κοινή γνώμη ως προς τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του χρέους της δημόσιας διοίκησης των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι αυτά δεν είναι τόσο "ριζοσπαστικά" όσο τα αντίστοιχα που λαμβάνονται στην Ευρωζώνη.

Ο ίδιος, πάντως, προειδοποίησε ότι "ο χρόνος πιέζει" προκειμένου να βρεθεί λύση αναφορικά με τον αμερικανικό δανεισμό, θυμίζοντας ότι "απέμειναν 24-36 ώρες ώστε να εξευρεθεί ένας συμβιβασμός".

"Αν οι Ρεπουμπλικάνοι μου παρουσιάσουν ένα σοβαρό σχέδιο, είμαι αμέσως έτοιμος να δρομολογήσω εξελίξεις", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που έδωσε στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Ομπάμα αποσαφήνισε ότι "δεν πρόκειται να αποδεχθεί σχέδιο περικοπής δημόσιων δαπανών ύψους 2,4 τρισ. δολαρίων τα επόμενα χρόνια εάν αυτό το σχέδιο δεν περιλαμβάνει αυξήσεις φόρων, ώστε τα εισοδήματα να αυξηθούν".



Έτοιμος να «κόψει» και άλλο χρήμα ο Bernanke

Έτοιμη να τυπώσει και άλλο χρήμα εφόσον χρειαστεί είναι η Fed, όπως είπε ενώπιον των μελών του Κογκρέσου ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Ben Bernanke.


«Η πιθανότητα να επιμείνει περισσότερο απ’ ότι προβλέπεται η οικονομική αδυναμία που εμφανίζεται σήμερα και να επανεμφανιστούν οι αποπληθωριστικοί κίνδυνοι, δημιουργούν την ανάγκη για επιπλέον ευνοϊκή πολιτική υποστήριξης», ανέφερε ο Πρόεδρος της Fed στην αρμόδια Επιτροπή του Κογκρέσου σήμερα. «Η Fed παραμένει έτοιμη να απαντήσει στην περίπτωση που οι οικονομικές εξελίξεις δείξουν ότι πρέπει να γίνει προσαρμογή της νομισματικής μας πολιτικής», πρόσθεσε.

Πρόκειται για τα πρώτα σχόλια του Κεντρικού Τραπεζίτη μετά τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στις 8 Ιουλίου, τα οποία έδειξαν αύξηση των θέσεων εργασίας μόλις κατά 18.000 τον Ιούνιο. Ο κ.Bernanke είπε ότι η «απογοητευτική» αύξηση της αγοράς εργασίας το Μάιο και τον Ιούνιο ήταν κυρίως αποτέλεσμα προσωρινών παραγόντων, όπως οι τιμές ενέργειας, και επανέλαβε ότι η οικονομία πιθανόν να ανεβάσει ρυθμούς στο β’ εξάμηνο της χρονιάς.

Εν τω μεταξύ ο Πρόεδρος της Fed προϊδέασε σήμερα ότι μία στάση πληρωμών εκ μέρους των ΗΠΑ θα δημιουργήσει «τεράστια προβλήματα» εντός των ΗΠΑ και μία «μείζονα κρίση» σε παγκόσμια κλίμακα.

«Αν σταματήσουν οι ΗΠΑ να εξοφλούν τους πιστωτές τους, θα προκύψει ‘μεγάλη κρίση’ που θα στείλει κύματα σοκ σε όλο το παγκόσμιο πιστωτικό σύστημα».

Όσον αφορά τα «τεράστια προβλήματα εντός των ΗΠΑ», ανάφερε ότι «θα αυξάνονται τα επιτόκια» αναλογικά με τον προβληματισμό των ξένων πιστωτών, αν οι ΗΠΑ είναι σε θέση να εξοφλήσουν πιστωτές τους «κάτι που θα αυξήσει ακόμα περαιτέρω το αμερικανικό έλλειμμα».

Μάλιστα, έκανε τον παραλληλισμό με την Ευρώπη, όπου ο δανεισμός κρατών με δημοσιονομική δυσχέρεια αυξάνει τα spread στα κρατικά χρεόγραφά τους. «Διαμορφώνεται ένας φαύλος κύκλος, που είναι δύσκολο να διακοπεί».
Επίσης αναφορικά με το χρέος των ΗΠΑ ο κ. Bernanke περιέγραψε τον «τρελό, που δαπανά με την πιστωτική κάρτα του, αρνούμενος όμως να πληρώσει τον λογαριασμό στη συνέχεια».

«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα, που να μάς εμποδίσουν στο απώτερο μέλλον να υποστούμε τις συνέπειες απ έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό», τόνισε ο κ. Bernanke.






2 σχόλια:

Summertime Blues είπε...

Άστο να καπνίσει το παιδί
εμ βέβαια με τσα που χρωστάει η Αμερική...
Ας πούμε και μια καλημέρα!
Πω πω ζεστούλες
τι κάμνετε;

Summertime Blues είπε...

Θα το κάνω και το κακεντρεχές σχόλιο!
Σιγά μην είναι τόσο μαύρος!
Θα θελε!
Λες να τον βάφουν με φούμο;;;
χι χι χι

Δημοσίευση σχολίου