Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Βουλιάζουμε ~ Στο -6,9% το ΑΕΠ!


Kαι κανείς δεν παραιτείται...

Η ανεργία στο 16,6% -Φυσικά η ανεργία χτυπά μόνο τον ιδιωτικό τομέα. 823.000 τουλάχιστον άνεργοι και κανένας δεν συγκινείται. Έναν από το Δημόσιο να απολύσουν, θα καταρρεύσει το σύμπαν. Είμαστε σκλάβοι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ & των κομματικών στρατών τους.

Βαθαίνει η ύφεση στη χώρα μας, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται...
 6,9% στο δεύτερο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΣΤΑΤ:

Όπως σημειώνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή, η μείωση στην εγχώρια ζήτηση (τελική καταναλωτική δαπάνη και ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) συνέβαλαν στη μείωση του ΑΕΠ, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη βελτίωση που σημειώθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο.

Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου 2011 έχει αναθεωρηθεί με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου των λογαριασμών της Γενικής Κυβέρνησης (που καταρτίστηκαν στο τέλος Ιουνίου), καθώς και νεώτερες εκτιμήσεις για τους δείκτες κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες.

Η αναθεώρηση αυτή επηρεάζει το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές, ενώ η επίπτωσή της στο ΑΕΠ σε σταθερές τιμές είναι αμελητέα.

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. υπενθυμίζει πως λόγω της διακοπής της χρονολογικής σειράς των τριμηνιαίων στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης και τη διαθεσιμότητα στοιχείων για μια πολύ μικρή χρονική περίοδο (1ο τρίμηνο 2009 - 2ο τρίμηνο 2011) όπου πρέπει να εφαρμοστεί η εποχική διόρθωση, σε συνδυασμό με τις σημαντικές μεταβολές που σημειώνονται στους οικονομικούς δείκτες βάσει των οποίων εκτιμάται το τριμηνιαίο ΑΕΠ, η εφαρμογή της εποχικής διόρθωσης δεν παρέχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Για το λόγο αυτό τα στοιχεία που δημοσιεύονται είναι μόνο τα μη εποχικά διορθωμένα.

 Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 220.534 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2010 (αύξηση 36,6%) και κατά 36.260 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011 (αύξηση 4,6%).






• Το οξυγόνο που λάμβανε η οικονομία από τις εξαγωγές δείχνει να εξαντλείται, δεδομένης και της υστέρησης στον ρυθμό αύξησης της ανάπτυξης στην Ευρώπη. Η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών τον Ιούνιο του 2011 ανήλθε στο ποσό των 1.938,1 εκατ. ευρώ έναντι 1.427 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010, παρουσιάζοντας αύξηση 35,8%. Αν όμως εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, διαμορφώνεται διαφορετική εικόνα: η συνολική αξία των εξαγωγών του Ιουνίου περιορίζεται σε 1.343,6 εκατ. ευρώ έναντι 1.286,3 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010, παρουσιάζοντας αύξηση 4,5%. Τον Μαϊο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 14,7%.

Να σημειωθεί ότι η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών χωρίς τα πετρελαιοειδή το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2010 - Ιουνίου 2011 παρουσίασε αύξηση 13,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο δωδεκάμηνο Ιουλίου 2009 - Ιουνίου 2010, ρυθμός που επίσης παρουσιάζει πτωτική τάση.


• Μείωση 13,1% κατέγραψε τον Ιούνιο ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής σε σχέση με τον Ιούνιο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ο μέσος δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Ιουνίου 2011 παρουσίασε μείωση 8,8%.

• Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση επιδεινώνονται αισθητά και διαμορφώνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ ιδιαίτερα δυσοίωνες είναι και οι εκτιμήσεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η μικρή άνοδος στην πρόθεση για αποταμίευση και στις προβλέψεις για την ανεργία, μετά τις ιστορικά χαμηλές επιδόσεις τους τον Ιούνιο, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την επιδείνωση του συνολικού δείκτη.

• Πτώση 30,3% παρουσίασε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τον Απρίλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι (με βάση τον όγκο των νέων οικοδομών), ενώ το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου η πτώση ανήλθε στο 49,2% συγκριτικά με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2010.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου