Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Ενα έξυπνο βραχιόλι... το γιατρό τον κάνει πέρα


Ξεχάστε τη ζυγαριά και τις μεζούρες: όσοι επιθυμούν να ελέγχουν το βάρος και την κατάσταση της υγείας τους θα μπορούν σύντομα απλώς να φοράνε ένα «έξυπνο περιβραχιόνιο» το οποίο παρακολουθεί τις κινήσεις τους και τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνουν.

Το βραχιολάκι θα είναι εφοδιασμένο με...
 αισθητήρες και μικροτσίπ που θα παρακολουθούν ορισμένους δείκτες υγείας του χρήστη, και με μια εφαρμογή που θα αποστέλει τα δεδομένα στο «έξυπνο» κινητό τηλεφώνο του χρήστη. Αποτελεί δε το τελευταίο προϊόν που κυκλοφορεί στην αγορά και στοχεύει στην εμμονή μιας ολοένα αυξανόμενης μερίδας πληθυσμού που θέλει να καταγράφει τα πάντα σχετικά με τη λειτουργία του σώματός τους - από το πόσο συχνά κάνουν σεξ ως πόσα χιλιόμετρα περπατούν την ημέρα.

Η Aliph, η αμερικανική εταιρία ανάπτυξης νέων τεχνολογιών που βρίσκεται πίσω από το βραχιόλι «Jawbone Up» δηλώνει ότι σκοπεύει να το διοχετεύσει στην παγκόσμια αγορά μέσα στους επόμενους μήνες του τρέχοντος έτους.

Όμως, παρόλο που οι κατασκευαστές του «έξυπνου περιβραχιόνιου», το οποίο μεταξύ άλλων θα καταγράφει και τις συνήθειες ύπνου του χρήστη, υποστηρίζουν η παρακολούθηση των διάφορων ενδείξεων του οργανισμού παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία, ορισμένοι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υποτιθέμενη αξιοπιστία τέτοιων συσκευών και το κατά πόσον είναι συνετό να δημοσιοποιεί κανείς στο Διαδίκτυο λεπτομέρειες για τις σωματικές του λειτουργίες.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία, οι ασθένειες που σχετίζονται με ένα ανθυγιεινό στιλ ζωής αποδεικνύονται ολοένα και περισσότερο φονικές. «Αν ο κόσμος υιοθετήσει έναν καλύτερο τρόπο ζωής, θα αποφύγει αυτές τις ασθένειες. Εμείς προσπαθούμε να παρέχουμε ένα μέσο ώστε να διευκολύνουμε αυτή τη διαδικασία», λέει ο εκπρόσωπος της Aliph Μπαντάρ Αντάμπι.

Τον τελευταίο καιρό, η αγορά για γκάτζετ με επίκεντρο την υγεία και την άθληση, όπως το Nike Plus, ένας αισθητήρας που τοποθετείται στα αθλητικά παπούτσια και υπολογίζει την ταχύτητα με την οποία τρέχει κανείς.
Η τεχνολογία φαίνεται ότι είναι έτοιμη να παρέχει λύση σε κάθε ανησυχία. Το βραχιόλι Basis Band φοριέται στον καρπό και μετράει την κίνηση, τη θερμοκρασία του δέρματος, τα επίπεδα ιδρώτα, τους καρδιακούς παλμούς και την πίεση του αίματος. Το Lark, επίσης βραχιόλι, λειτουργεί εξίσου ως ξυπνητήρι και ως αισθητήρας ύπνου, καθώς μετράει και καταγράφει τις φάσεις του ύπνου.
Το Βήμα

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου