Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Τι είναι το ευρωομόλογο;


Ευρωομόλογο είναι το άθροισμα των πιστοληπτικών ικανοτήτων της χωρών της ευρωζώνης οι οποίες εγγυώνται ένα ομόλογο το οποίο π.χ. θα απορροφηθεί από την Ελλάδα και δανειστές θα είναι ευρωπαϊκές χώρες, ευρωπαϊκές τράπεζες ή διεθνείς επενδυτές.
Εκ πρώτης όψεως είναι μια καλή λύση.

Ο σχεδόν χρεωκοπημένος ευρωπαϊκός νότος αναζητά απελπισμένα μια λύση σταθερού δανεισμού:


Η Ελλάδα για να δανειστεί σήμερα από τις αγορές στην 10ετία (βάσει spread επί των γερμανικών ομολόγων), θα πληρώσει 14,5% δηλαδή σε 10 χρόνια θα έχει πληρώσει 14,5% επί 10 ίσον 145%. Δηλαδή αν δανεισθεί 10 δις ευρώ θα επιστρέψει σε 10 χρόνια 24,5 δις ευρώ, 10 δις το αρχικό κεφάλαιο και 14,5 δις ευρώ οι τόκοι….δηλαδή χρεοκοπία.

Άρα η Ελλάδα δεν μπορεί να δανεισθεί από τις αγορές.

Με το ευρωομόλογο το άθροισμα των πιστοληπτικών ικανοτήτων των χωρών της ευρωζώνης θα διασφάλιζε το νέο ευρωομόλογο και έτσι η Ελλάδα θα δανειζόταν π.χ. στο 3,5% ή στο 3% ή στο 4% στην 10ετία.

Όμως σε αυτή την περίπτωση είναι προφανές ότι ο δανεισμός της Ελλάδος θα ήταν πολύ πιο επωφελής.

Όμως το ευρωομόλογο κάποιους ευνοεί και κάποιους όχι.

Η Ελλάδα που είναι σε καθεστώς χρεοκοπίας οτιδήποτε άλλο πριν την χρεοκοπία την ευνοεί.

Όμως τον ευρωπαϊκό βορρά θα τον πλήξει εις διπλούν.

Το ευρωομόλογο είναι όπως αναφέρθηκε το αποτέλεσμα, το άθροισμα της πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών της ευρωζώνης.

Η Γερμανία δανείζεται στην 10ετία π.χ. 2,6% λόγω του ευρωομολόγου όμως, επειδή η Γερμανία θα έχει επωμιστεί όπως και άλλες χώρες τον δανεισμό του προβληματικού ευρωπαϊκού νότου η αγορά θα αυξήσει τα επιτόκια και τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων. Πιθανότατα το 2,6% να γίνει 3,5%.

Δηλαδή ο Γερμανός φορολογούμενος πολίτης θα πληρώσει γιατί οι έλληνες ή οι ιρλανδοί ή πορτογάλοι πολιτικοί δεν κατάφεραν να διαχειριστούν τα του οίκους τους με σοβαρότητα.

Το θέμα που εγείρεται δεν είναι μόνο ηθικό αλλά και πρακτικό.

Όμως η Γερμανία πέραν από αύξηση των επιτοκίων δανεισμού θα υποστεί και κάτι άλλο που τώρα φαντάζει απίθανό αλλά μπορεί να καταστεί πιθανό στο μέλλον.

Το ευρωομόλογο θα είναι το άθροισμα πιστοληπτικών ικανοτήτων των χωρών της Ευρωζώνης. Αυτό δυνητικά μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γερμανίας από ΑΑΑ που είναι την τρέχουσα περίοδο ή άλλων χωρών με την ύψιστη βαθμολογία…

Γιατί να ρισκάρουν οι Γερμανοί την σταθερότητα τους;

Είναι προφανές ότι αν τελικώς εκδοθεί ευρωομόλογο θα περιλαμβάνει τόσο αυστηρές ρήτρες που ίσως να είναι πολύ σοβαρότερες του μνημονίου.

Για να πειστεί ο Γερμανός ή Γάλλος φορολογούμενος πολίτης θα απαιτήσει πολύ σκληρές ρήτρες για τις χώρες στις οποίες θα εκδοθεί ευρωομόλογο και ειδικά για την Ελλάδα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβλέπεται ακόμη και η έξοδος χώρας από το ευρώ είτε προσωρινά είτε μόνιμα αν η χώρα αποτυγχάνει να σταθεροποιήσει τον προϋπολογισμό της μέσα σε ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

Το ευρωομόλογο θα είναι η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδος πριν την έξοδο της από το ευρώ.

Οπότε ας μην χαθεί αυτή η ευκαιρία δεν θα υπάρξει άλλη.
Πέτρος Λεωτσάκος http://www.bankingnews.gr/


Το αλφαβητάρι του ευρωομολόγου

- Τι είναι το ευρωομόλογο;

Ενα ομόλογο το οποίο θα εγγυώνται όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης. Η ιδέα που κρύβεται από πίσω είναι ότι ακριβώς λόγω της ισχυρής κοινής εγγύησης το ευρωομόλογο θα είναι και ασφαλές και ελκυστικό για τους επενδυτές. Για τα χρεωμένα κράτη έχει το πλεονέκτημα ότι θα μπορούν να δανείζονται με χαμηλότερα επιτόκια. Για τα κράτη με βαθμολογία ΑΑΑ έχει το μειονέκτημα ότι θα αυξάνει το κόστος του δανεισμού τους.


- Ποιος θα προχωρά στην έκδοση του ευρωομολόγου;

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έχει προτείνει τη δημιουργία ενός οργανισμού διαχείρισης ευρωπαϊκού χρέους. Μαζί με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι είχε προτείνει ο οργανισμός αυτός να αναλαμβάνει έως και το 50% των νέων εκδόσεων ομολόγων των κρατών-μελών.

Το ερευνητικό ινστιτούτο Bruegel των Βρυξελλών προτείνει να ιδρυθεί ένα ανεξάρτητο συμβούλιο σταθερότητας το οποίο κάθε χρόνο θα αποφασίζει πόσα ευρωομόλογα θα εκδίδει ο οργανισμός που περιέγραψε ο Γιούνκερ.


- Ποιος θα αποφασίζει για τον όγκο των ευρωομολόγων;

Για να μπει ένα όριο στο νέο χρέος και να μειωθεί ο κίνδυνος των εγγυητών, όλα τα μοντέλα ευρωομολόγου που έχουν σχεδιαστεί προβλέπουν ένα ανώτατο όριο. Το Bruegel προτείνει το σύνολο των ευρωομολόγων να μην ξεπερνά το 60% του ΑΕΠ κάθε κράτους-μέλους. Επιπλέον, προτείνει να εξαιρούνται από την... ευκολία του ευρωομολόγου οι χώρες που και στο μέλλον θα συνεχίσουν να παραβιάζουν τα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας -κυρίως τον περιορισμό του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την πρόταση Γιούνκερ, ο όγκος των ευρωομολόγων δε θα πρέπει να ξεπερνά το 40% του ΑΕΠ κάθε κράτους-μέλους.


- Τι θα συμβεί με τις χώρες εκείνες που δε θα μπορούν να καλύπτουν τις δανειακές ανάγκες τους με το ευρωομόλογο;

Θα πρέπει να καλύπτουν τις επιπλέον ανάγκες τους με την έκδοση εθνικών ομολόγων. Αυτά προφανώς θα επιβαρύνονται με υψηλότερα επιτόκια, γεγονός που θα αυξάνει τα κίνητρα για εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών μιας χώρας. Επιπλέον, σύμφωνα με το μοντέλο του Bruegel, θα πρέπει πρώτα να αποπληρώνονται τα ευρωομόλογα και μετά τα εθνικά στην περίπτωση... στενότητας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου