Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Συνάντησα κι ευτυχισμένους μαστόρους ~ Ο βιβλιοδέτης


Το δέκατο τρίτο και τελευταίο επεισόδιο της σειράς.

Σκοπός της εκπομπής είναι να προβάλλει τους ανθρώπους που με την αφοσίωσή τους στην τέχνη τους, διατηρούν ζωντανή την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας.

Τεχνίτες απ’ όλη την Ελλάδα, ανοίγουν τα εργαστήρια και την καρδιά τους και μιλούν για τη δουλειά, τη ζωή και τα έργα που δημιουργούν, με κόπο και μεράκι.

Σήμερα, βέβαια, τα επαγγέλματα αυτά αργοσβήνουν,...

αφενός διότι η εξέλιξη και ο εκσυγχρονισμός κάλυψαν τις ανάγκες, και αφετέρου διότι δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση από τους νεότερους να ασχοληθούν. Έτσι λοιπόν οι παραδοσιακές τέχνες χάνονται, δεν παύουν όμως να αποτελούν ένα τεράστιο και αναπόσπαστο κεφάλαιο του λαϊκού μας πολιτισμού.


Ο Βιβλιοδέτης

«Ο γιος μου, 13 χρονών σήμερα, όποτε θέλει να μάθει κάτι το αναζητά στο ίντερνετ. Εγώ θυμάμαι ακόμα την πεντάτομη εγκυκλοπαίδεια… «δια μαθητάς Γυμνασίου και Λυκείου», δώρο του παππού μου όταν έγινα 12 χρονών.

Σε μια εποχή που η σχέση με το βιβλίο αλλάζει, διαλέξαμε να κλείσει η σειρά των «Ευτυχισμένων Μαστόρων» με έναν βιβλιοδέτη, τον κ. Χρήστο Μπήκο. «Αγαπώ τα βιβλία – μας λέει σε μια στιγμή – αλλά δυστυχώς δεν είχα τον χρόνο να τα διαβάσω».

Μαζί του, ένας φανατικός αναγνώστης, ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης.







Ολοκληρώθηκε η σειρά και ενημερώθηκαν οι προηγούμενες αναρτήσεις, μιας και τα βίντεο ξανανέβηκαν σε διαφορετικό video-hosting.


Το μόνο βίντεο που λείπει από τη σειρά, αυτό με τον "Τρομάρα", θεωρώ ότι θα ανέβει σε περίπτωση που υπάρξουν επαναλήψεις της εκμπομπής από την ΕΡΤ.
Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον-στην kkyr για το tv capture.

4 σχόλια:

Summertime Blues είπε...

όταν πήγαινα στο σχολείο, σαν τέλειωνε η σχολική χρονιά μαζεύαμε τα άδεια φύλλα από τα τετράδια, τα πηγαίναμε σ' ένα βιβλιοδετείο και τα κάναμε τετράδια που τα χρησιμοποιούσαμε για πρόχειρο. Ακόμα θυμάμαι τη μυρωδιά της ψαρόκολλας αυτών των τετραδίων κι επειδή το πανάρι τους ήταν κάπως άχαρο το ντύναμε με εικόνες από περιοδικά.
Ήταν τα πιο αγαπημένα μου τετράδια!
καλό βράδυ, πω πω πέρασε η ώρα!

Κρασοπατήρ είπε...

Βιβλιοδετείο και ψαρόκολλα! ~Πάμε πολλά χρόνια πίσω... ~Άντε πες τη σήμερον στα πιτσιρίκια, ότι δεν θα τους πάρεις καινούριο τετράδιο με Bratz ή τον shrek.

Summertime Blues είπε...

Αγαπητέ Κρασοπατέρα έχεις χάσει τον έλεγχο! όχι των πιο κρυφών κυττάρων σου αλλά τετράδιο με Bratz ή τον shrek; τι ναι τούτα!
Εγώ η Τσιπουρομάνα, δεν καταλαβαίνω από τέτοια!
Αλλά έτσι είστε εζείς οι πατεράδες, μαλακοί και υποκύπτετε στις απαιτήσεις των βλαστών σας! Ωιμέ! κι η πατρίς στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.
αχ αχ αχ!!
-να σου στείλω τη διεύθυνση μου που θέλω κι εγώ ένα με μαλακό εξώφυλλο και τον Ταζ; :)

pluton είπε...

Ψάχνω να βρώ κάποιον να μου δείξει βυζαντινή βιβλιοδεσία.

Δημοσίευση σχολίου