Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Επιτέλους! ΥΦΑΝΕΤ ~ Καθαρισμός και αξιοποίηση ως μουσείου σύγχρονης τέχνης


Η στέγαση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο πρώην εργοστάσιο της ΥΦΑΝΕΤ αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού για την πόλη της Θεσσαλονίκης, αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης της...
 βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Εύας Καϊλή για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην εργοστασίου της ΥΦΑΝΕΤ. Πρόκειται για κτίριο εγκαταλελειμμένο από το 1965, το οποίο έκλεισε λόγω πτώχευσης, σηματοδοτώντας το τέλος της ελληνικής υφαντουργίας.

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός αναφέρει ότι το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με έδρα τη Θεσσαλονίκη έχει πυρήνα του την περίφημη Συλλογή Κωστάκη με έργα ρώσικου μοντερνισμού της περιόδου 1910-1930. Στον ιδρυτικό νόμο του Μουσείου προβλέπεται η στέγασή του σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του διατηρητέου ακινήτου του πρώην εργοστασίου ΥΦΑΝΕΤ, ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, που παραχωρήθηκε στον «Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης-Θεσσαλονίκη 1997» για το σκοπό αυτό. Αντί αυτού, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στεγάζεται, προς το παρόν, σε πτέρυγα της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη, όπου εκτίθεται ένα τμήμα της Συλλογής Κωστάκη, αναφέρει ο κ. Νικητιάδης και προσθέτει ότι «το έργο αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητες του υπουργείου για την πόλη της Θεσσαλονίκης».

Όπως εξάλλου διευκρινίζει ο υφυπουργός, το οικόπεδο και οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ιστορικού υφαντουργείου εκτιμήθηκαν από μέλη του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, για λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας, τον Απρίλιο του 2002, στο ποσόν των 9.950.000 και με τις τρέχουσες τιμές, το ποσό αυτό υπολογίζεται πλέον στα 10.500.000 ευρώ.

Το έργο «Αποκατάσταση-Αξιοποίηση του διατηρητέου βιομηχανικού συγκροτήματος ΥΦΑΝΕΤ και εγκατάσταση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Α΄ Φάση» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πολιτισμός» με προϋπολογισμό 10.200.000 ευρώ. Το έργο αφορούσε στην αγορά του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΥΦΑΝΕΤ, συνολικού εμβαδού οικοπέδου 11.668 τ.μ. το οποίο περιλαμβάνει κτίρια συνολικού εμβαδού 16.305 τ.μ. Στο χώρο προβλέπεται να στεγαστεί το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και η περίφημη Συλλογή Κωστάκη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου